Wijn proeven als een echte kenner

Hoe werkt dat eigenlijk, wijn proeven?

Proef jij normaal gesproken ook alleen maar alcohol? Proeven lijkt heel lastig maar met deze 4 stappen herken je smaken en geuren, en ontdek je welke wijn je nu precies lekker vindt. Proef je volgende glas als een echte kenner:

1.       Kijk!

Kijk goed naar de kleur. Wat voor kleur heeft de wijn? Schijnt het licht er gemakkelijk doorheen of is de wijn dik en vol van kleur? Het schijnt dat Merlot een beetje meer oranje is, Malbec heeft wat roze in zich en Syrah wat meer blauw.

Beweeg de drank een beetje in het glas: hoe loopt het langs de rand? Heel soepel of wat trager, stroperiger? Er valt al veel op te merken door simpelweg goed te kijken. Overigens, lang staren naar het glas, of in het licht houden is wat overdreven.

2.       Ruiken maar!

Ruik heel langzaam, met je neus net boven het glas. Hard snuiven heeft geen zin: dan ruik je niets. Haal langzaam adem door je neus en probeer te bedenken wat je ruikt.

Ruik je even helemaal niets meer? Dan is je neus verzadigd. Trucje: ruik even aan je onderarm.

Er zijn drie type geuren:
Primaire geuren komen van het type druif. Je ruikt geuren als fruit, kruiden en/of bloementonen

Secundaire geuren komen van het fermentatieproces, het gisten. Je ruikt bijvoorbeeld een zure broodachtige geur (goed te ruiken in een Brut Champagne)

Tertiaire geuren, ook wel bouquet genoemd,  komt van de leeftijd en oxidatie van de wijn. Je ruikt eik, noten of vanille.

Waar ruikt het naar?
Naar pruim, bosbessen, citroen of juist heel kruidig? Wat vreemde geuren als appeltaart worden ook wel eens geroken. Of ruik je meer aardse geuren. En hoe sterk ruikt de wijn?

 

Proef na het ruiken

Proef na het ruiken

3.       Proef nu de wijn

Ons favoriete onderdeel! Proef niet te gulzig, een klein slokje is voldoende. Wat ook werkt is om eerst een grote slok te nemen en daarna een klein slokje. Probeer een klein beetje zuurstof mee naar binnen te zuigen als je een klein slokje neemt. Dit helpt om de smaak wat meer naar boven te laten komen. Overigens is slurpen totaal nutteloos.

Je tong herkent verschillende smaken, voorop de tong proef je bijvoorbeeld zoet. Laat de wijn daarom langzaam over je tong rollen en slik door. Uitspugen is ook zo zonde.

Wat proef je?
Fruit zoals citrusvruchten? Sinaasappel, citroen etc. Of roodfruit zoals framboos? Exotische vruchten kun je ook proeven, zoals kokos.

Wat is de structuur?
Zoet, heel vol, proef je veel alcohol of tannine (dat stroeve gevoel achter op je tong)?

Probeer te focussen op één of twee smaken. Soms proef je meerdere smaken, soms maar één. Soms heeft het een heel andere nasmaak: wat je als eerste proeft is soms anders dan wat je proeft als je hebt doorgeslikt. Dit noemen we het profiel van de wijn, of het verhaal: met een begin, een midden en een eind.

4.       Lekker?

Dat was het! Je hebt zojuist wijn geproefd als een echte wijnkenner. Nu is het tijd om te concluderen wat je zojuist hebt gezien, geroken en geproefd. Wat vind je ervan? Was de wijn in balans? Vind je deze wijn lekker, of niet zo?

Tot slot: proeven als een kenner is niet moeilijk. Het gaat vooral om smaak, en dat is voor iedereen verschillend. En veel oefenen, vooral veel verschillende wijnen proeven. Wat overigens niet heel vervelend is. Zo ontdek je op een gemakkelijke manier welke druivensoorten je wel lekker vindt, en welke niet.

Zin in een glaasje? Kijk hier voor de leukste restaurants in je buurt:

Hotels met restaurant

 

 

Bron: winefolly.com