Wat is er te doen in Noord-Brabant

Brabant: bourgondisch en o zo vriendelijk.

Aanstekelijke vriendelijkheid die je merkt op straat: waar je nog gedag wordt gezegd. Er is zoveel te doen en te beleven in gastvrij Noord-Brabant dat je aan alle kanten tijd tekort zult komen. Heb je zin in een actieve vakantie in de natuur? Een nachtje weg naar een leuke stad? Of even helemaal niets en alleen maar relaxen? Bekijk hier onze tips voor Noord-Brabant:

Fietsen in Noord-Brabant

Hou je ervan om lange fietstochten te maken? Dan ken je de bekende fietsregio’s zoals de Veluwe, Twente en de Achterhoek natuurlijk als de beste. Heb je wel eens aan Noord-Brabant gedacht? Deze provincie is zeer geschikt om met de fiets te ontdekken. Het Brabantse fiets- en wandelnetwerk is gigantisch lang. Fiets bijvoorbeeld van stad naar stad en kom verrassend leuke steden zoals Uden, Helmond of Oss tegen of ontdek de mooie Brabantse natuur.

Fietsen of wandelen in de Brabantse Kempen
In het zuiden van de provincie Noord-Brabant ligt Diessen in de gemeente Hilvarenbeek wat onderdeel is van Het Land van de Hilver. De omgeving kent een rijke historie en Diessen is het startpunt voor vele routes. De uitgestrekte bossen en weidegebieden nodigen uit om in alle rust te genieten en maakt dat de Brabantse Kempen een ideale omgeving is, voor de fietser of wandelaar.

Het rivierenlandschap rondom de Maas
Er is zoveel te zien rondom de Maas dat je gewoon op de fiets kunt stappen en niet perse een route hoeft te volgen. Bijvoorbeeld richting de noordkant van Oss. Daar ligt de prachtige Maas en het rivierenlandschap met polders en aan de zuidkant van Oss vind je meer bossen en heide. De fietsmogelijkheden zijn talrijk. Van Gelderland naar Brabant, van vestingstad naar Hanzestad en van natuur- naar cultuurhistorie.

Kasteel Helmond | Blog Hampshire Hotels

Fietsroute rondje Helmond
Een 45 km. lange fietstocht waar natuur en stad elkaar afwisselen. Onderweg zie je bijzondere architectuur, historische gebouwen zoals het Kasteel van Helmond met prachtig aangelegde tuin en bourgondische gezelligheid in het centrum of het Havenplein. De route vind je hier.

Het fietspad geeft licht!
Wist je dat er tussen Nuenen en Eindhoven een lichtgevend fietspad ligt? Het 600 m. lange fietspad is ontworpen door Daan Roosegaarde en bestaat uit duizenden glow-in-the-dark-steentjes. Het lijkt alsof je over Vincent van Gogh’s Sterrennacht heen fietst. Heel bijzonder! Het fietspad maakt onderdeel uit van de Van Gogh Fietsroute, meer info lees je hier.

Natuur in Brabant

Noord-Brabant Loonse en Drunense duinen | blog Hampshire Hotels

Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen
Dit is een prachtig stukje Nederland en de moeite waard om even naar toe te rijden of te fietsen. Een oase van rust van zandverstuivingen, heide en bos! Struin door het gevarieerde landschap en giet het Saharazand ’s avonds uit je schoenen. Er zijn diverse fietspaden door de uitgestrekte bossen, die goed te volgen zijn door alle knooppunten. Ook zijn er meer dan genoeg prachtige (verharde) wandelroutes.

Wist je dat een herder met schaapskudde de heide beschermt? Als enorme grasmaaier trekt de kudde van ruim driehonderd schapen door dit gebied (een schaap eet tot wel 10 kilo per dag).

Wil je weten waar je kunt parkeren? Kijk dan even op de site; http://www.np-deloonseendrunenseduinen.nl/

Tip: ook de hond kan hier z’n lol op! Rennen maar over die zandvlaktes en de verschillende losloopplaatsen.

 

Wandelen in Brabant

Brabant is een groene provincie met een gevarieerd landschap. Langs de Maas liggen prachtige natuurgebieden en mooie uiterwaarden waar je uitstekend kunt wandelen of pak eens een veerpont of fietsveer. Over het water is de leukste en kortste weg!

Wandelroute ‘Een Rondje Oss’ – 4,5 km
Tijdens deze wandeling zie je een aantal historische gebouwen die herinneren aan het rijke industrieel verleden. De stadswandeling is 4,5 km. lang en duurt ongeveer twee uur. Van het station loop je langs de tapijtfabriek en enkele fraaie fabrikantenvilla’s. Download hier de volledige route.

NS-wandeling Het Land van Ravenstein
In het Land van Ravenstein, dat in het noorden begrensd wordt door de Maas, wandel je in een open, landelijk gebied over smalle weggetjes en paden. De route eindigt in het oude vestingstadje Ravenstein met monumenten, kinderstraatjes en gezellige terrassen. Met deze NS-wandeling komt iedereen aan zijn trekken. Je kunt kiezen voor een korte route van ongeveer 9 km of een lange route van 16 km waarbij je struint door de uiterwaarde van de Maas. Ontdek je liever slaperige, oude dijkdorpjes? Kies dan de korte route. Download hier de routes. 

Moses Bridge _ M. Appelman _ Flickr

Fort de Roovere – Halsteren
Dit bijzondere fort is in 1628 aangelegd en onderdeel van de West-Brabantse Waterlinie. Deze waterlinie heeft weerstand geboden aan meerdere Europese legers. Langs de aarden wallen en grachten zijn mooie wandelroutes uitgezet en je passeert tijdens een wandeling veel restanten van Franse loopgraven. Heel bijzonder is de beroemde loopgraafbrug, ook wel Moses-brug genoemd. Je loopt door het water, maar je voeten blijven droog!

De mooiste kastelen in Noord-Brabant

Liefhebbers van historie kunnen de prachtigste kastelen vinden in Noord-Brabant. Leuk om tijdens een fietstocht even af te stappen. Bijvoorbeeld bij Kasteel Croy, het witte kasteel Van Oijnen of Kasteel Tongelaar.

Kasteel Croy | Blog Hampshire Hotels

Kasteel Croy
Het is onbekend hoe oud dit kasteel precies is, want tot op de dag van vandaag is niet bekend wanneer kasteel Croy is gebouwd. Het sprookjesachtige kasteel ligt op een prachtig landgoed vlakbij Helmond, in Aarle-Rixtel, maar is helaas alleen vanaf de buitenkant te bezichtigen.

Kasteel Heeswijk | Blog Hampshire Hotels

Kasteel Heeswijk
Onder Oss ligt Heeswijk en het prachtige Kasteel Heeswijk uit 1080. In het bosrijke gebied ligt misschien wel het mooiste kasteel van Brabant. Het kasteel is te bezoeken maar check voor je bezoek even deze site. Krijg je meteen uitleg over de leuke audiogids die je kunt volgen met je eigen smartphone.

Kasteel van Oijen
Vlakbij Oss, tussen de fraaie Lindenlaan, de uiterwaarden en de Maas ligt het witte Kasteel Van Oijen: een mooie pitstop tijdens een wandel- of fietstocht. Tegenwoordig resteren van het oorspronkelijke, gigantische kasteel nog enkele bijgebouwen. Er zijn allemaal plannen met het kasteel zoals het realiseren van een kasteeltuin, het restaureren van de houten toegangsbrug en een terras in de binnentuin voor een welverdiend bakkie. Tot op heden wordt het vooral als groepsaccommodatie verhuurd.

Kasteel Tongelaar | Hampshire Hotels Blog

Kasteel Tongelaar
Het lijkt wel alsof je in Frankrijk bent op het prachtige Landgoed Tongelaar. Het Landgoed en Kasteel Tongelaar ligt vlakbij Nijmegen, in Mill en stamt uit de twaalfde eeuw. Er is een mysterieus en hardnekkig geloof over een verborgen schat, vermoedelijk in de toren, maar die is tot op heden nog nooit gevonden. Het gehele jaar zijn er verschillende activiteiten zoals concerten in de schuur, exposities, pop-up restaurant of wijnproeverijen. Kijk op de site voor de actuele agenda.

Leuke dorpen en steden in Noord-Brabant

Grote steden als Breda, Den-Bosch, Nijmegen en Eindhoven ken je misschien al. Maar Noord-Brabant heeft nog een aantal verrassend leuke dorpen en steden, zoals:

Oss
In Oss is het gezellig druk, een eigenzinnige stad aan de Maas met prachtige landschappen.  De historische vestigingsstadjes Megen en Ravenstein zijn onderdeel van de gemeente Oss en de moeite waard om even langs te gaan. Oss zelf kent nog een aantal historisch belangrijke gebouwen die herinneren aan het rijke industriële verleden, maar is vroeger zo vaak belegerd en bij de grote brand van 1751 in as gelegd, dat er helaas weinig historie is te zien. Toch is Oss de moeite waard om te bezoeken, je kunt er vooral heerlijk eten en drinken: bourgondisch genieten! Oss is ook zeker leuk om met (klein)kinderen te bezoeken.

Oss | Blog Hampshire Hotels

Speeltuin Elckerlyc en kinderboerderij

Elckerlyc betekent iedereen. Deze tuin is dan ook voor iedereen en ontworpen door kunstenaar Ger de Wilde met als doel de fantasie van kinderen te prikkelen. Heel origineel en een geweldige plek voor kinderen om te spelen. De speeltuin bestaat uit grote kastelen gemaakt van hout, schommels en een kabelbaan. Combineer Elckerlyc met de kinderboerderij die er naast ligt.

Bij De Elzenhoek kunnen kinderen knuffelen met cavia’s, een schildpad zien of een bakje brokken kopen voor de geitjes. Ze eten de brokjes zo uit je hand.

Mill
Het gemoedelijke dorpje Mill kent een aantal karakteristieke, historische gebouwen zoals de Mariakapel en Kasteel Tongelaar. Maar Mill bezoek je vooral voor de landelijke Brabantse omgeving, met bossen, vennen, landgoederen, weilanden en heide. Vanuit Mill zijn er genoeg mogelijkheden voor prachtige wandelingen en fietstochten. Bijvoorbeeld in natuurgebieden Molenheide en Langenboomse Bossen.

Fitland Mill| Hampshire Hotels Blog

Ultiem ontspannen bij Hampshire Hotel – Fitland Mill op de wellnessboot

Helmond
Helmond is een echte kunststad met veel kunst op straat. De Cacaofabriek is een echte culturele hotspot van Helmond met exposities, films en horeca. In Helmond centrum kun je prima slenteren en je een dag vermaken. Met leuke winkels, fijne terrasjes aan het water en een prachtig kasteel. Maar Helmond is ook een goed startpunt voor een mooie fietstocht door prachtige groene gebieden en met veel bezienswaardigheden onderweg. Fiets bijvoorbeeld rondje Helmond (route bovenaan deze blog) of deze mooie Kastelenroute langs 3 Brabantse kastelen.

Uden
De typische Brabantse gezelligheid is zeker te vinden in Uden. Hier heeft men nog oog voor elkaar: bekenden maken een praatje met elkaar, je wordt gegroet op straat en mensen zijn oprecht vriendelijk. Uden kent veel rijksmonumenten en is historisch een rijke stad. Je kunt er uitstekend shoppen, een terrasje pakken, uit eten gaan of naar een café. In Uden vermaak je je wel.

Fitland Uden Restaurant

Bourmetten bij Hampshire Hotel – Fitland Uden

Bourmetten in Uden
Overnacht je (in de buurt van) Uden? Dan is restaurant De Vrije Teugel echt een aanrader. In het funcooking restaurant kun je samen aan tafel bourmetten! Bourmetten is het aan tafel klaarmaken van het eten, zonder pannetjes: iets wat je echt een keer gedaan moet hebben!

Veghel
In het SIEMei museum van Veghel leer je alles over de industriële en ambachtelijke bedrijvigheid. Je vindt er onder andere letterzetmachines, oude telefoontoestellen en gereedschappen en een lintzaagmachine. Op het voormalig fabrieksterrein aan de Noordkade, waar het museum is gevestigd, is nog veel meer te doen. In de oude veevoederfabriek zitten restaurants, een bioscoop en een escaperoom. Kijk het filmpje voor een impressie en op deze site de actuele agenda. 

Wat is er te doen in Brabant?

Wereld vol wonderen in de Efteling
Geniet samen van bijzondere momenten in de Efteling, waar sprookjes echt bestaan. Misschien wel het leukste pretpark van Nederland voor jong en oud. Deze oer klassieker van een dagbesteding heeft topattracties zoals Joris en de Draak, de nieuwe Baron 1898, het magische Sprookjesbos of de Droomvlucht.  Werelden vol spanning, trollen, elfen, bosdieren en andere sprookjeswezens verrassen je zelfs als je hier al eens geweest bent. Elk jaargetijde is de Efteling prima te bezoeken. In het najaar gaat de zon vroeger onder wat perfecte gelegenheid om Aquanura te bekijken: een oogverblindende watershow. Water, vuur en licht vloeien samen. En in de wintermaanden (november tot eind januari) zorgt de Efteling voor een warm welkom met vuurtjes en koek-en-zopie. Meer weten? Kijk voor je bezoek hier.

Efteling achtbaan | Hampshire Hotels Blog

Ga op safari in Hilvarenbeek!
Safaripark de Beekse Bergen is misschien wel het mooiste en spannendste dierenpark van Nederland. Spot jij de Big Five in Brabant? Olifanten, leeuwen, neushoorns bekijk je vanuit je eigen auto met de autosafari, per boot, bus of te voet. Zo zie je de giraffe van wel heel dichtbij! Je kunt de safari’s combineren en op verschillende manieren genieten van de prachtige savannes vol Afrikaanse dieren. Vergeet ook niet om de roofvogelshow te bezoeken.

 

Leukste musea van Noord-Brabant

Natuurmuseum Brabant
Natuurmuseum Brabant is een familiemuseum over het leven van plant en dier, met een knipoog naar de mens. Tegenover Tilburg CS, met geweldige vaste en heel interactieve speelse tentoonstellingen. Zoals de OO-Zone. Je kiest een personage dat bij je past, haalt een spannende kist met echte onderzoeksmaterialen uit een vitrinelade en gaat aan de slag. Plantensporen onderzoeken als detective, de oorzaak van bultjes achterhalen als arts of bekijken hoe de gegeten spaghetti aan een reis door je ingewanden begint. Geschikt voor alle leeftijden. Kijk hier voor meer informatie: http://www.natuurmuseumbrabant.nl/het-museum

Het Philips Museum
In het hart van Eindhoven, op de historische locatie waar Gerard Philips in 1891 begon, vind je het Philips Museum. Het museum vertelt het inspirerende verhaal van Philips, dat zich vanuit Eindhoven ontwikkelde tot een toonaangevend en wereldberoemd concern. Test zelf hoe innovatief jij bent met het familiespel Mission Eureka!

Philips museum | Hampshire Hotels blog

Ben jij net zo innovatief als Gerard Philips?
Test het met spel Mission Eureka. Waarbij jij en je team (2, 3 of 4 personen) met een iPad verschillende challenges krijgt. Net als echte onderzoekers. Ontdek met puzzels en spellen hoe led-licht werkt en wat röntgen doet en strijd tegen andere teams. Kijk hier voor actuele informatie

Space Age
Van oktober 2016 tot april 2017 is er een fantastische expositie die je terug neemt naar de jaren sixties & seventies. Space Age Design gaat over het ruimtetijdperk wat begon met de lancering van de Spoetnik in 1957. Je ziet wat deze periode voor impact heeft op design in bijvoorbeeld elektronische muziek en grafisch werk.

DAF Museum | Hampshire Hotels Blog

Autoliefhebbers opgelet!
Voor jong en oud, bijvoorbeeld samen met je kleinzoon, is het DAF-museum een echte aanrader! In Eindhoven is meer dan 85 jaar Daf geschiedenis te zien en op een leuke manier ontdek je wat Daf allemaal heeft ontworpen en gebouwd. Je ziet prachtige foto’s uit het archief, veel voertuigen, een oude werkplaats om doorheen te lopen en een uitzonderlijke collectie persoonswagens. Een museum om uren in door te brengen.  http://www.dafmuseum.nl/

 

Overnachten in Noord-Brabant

 

 

Lees meer over Eindhoven in deze cityguide.

 

 

Bron beelden: Efteling: Rudmer Zwerver / Shutterstock.com | Moses Bridge via Flicr van M. Appelman | Fort de Roovere, Noord-Brabant_Flickr_ B. van Damme | Daf: ingehogenbijl/ Shutterstock.com |