3 tips voor Friesland

De leukste uit tips voor Friesland

Rust, ruimte, natuur, zee en heerlijk eten komen allemaal bij elkaar in Friesland! In deze prachtige provincie kun je je prima een weekend of langer vermaken. Kilometers lopen zonder iemand tegen te komen of de gezelligheid opzoeken in hoofdstad Leeuwarden. Wat ga jij doen?

Er is zoveel te doen in Friesland dat we een paar van de leukste tips voor je op een rij hebben gezet. Lees hier onze 3 tips voor Friesland:

1.       De Friese Wateren

De echte Friese beleving vind je op het water. Friesland is een echte waterprovincie en er wordt vaak van alles op het water georganiseerd.

Friese meren - Blog Hampshire Hotels

De Friese meren kun je op verschillende manieren ontdekken. Uiteraard kun je op veel verschillende plekken in Friesland een bootje huren of ga een stukje peddelen met een kano! Op een mooie zomerse dag is het heerlijk op het water.

De grootste meren bevinden zich in het zuiden van Friesland, zoals het Sneekermeer en het IJsselmeer. Wil je graag een bootje huren? Er zijn genoeg plekken in Friesland waar dit kan, maar wees er wel op tijd bij want zeker in het hoogseizoen zijn de huurbootjes erg gewild. Kijk hier voor alle bootverhuurbedrijven in Friesland.

Mooie route

Meren, bossen, fraaie open weilanden en heel veel water. Er zijn tal van prachtige routes te vinden door Friesland voor eindeloze wandelingen, vaartochten of een fietstocht. Fiets bijvoorbeeld langs karakteristieke dorpjes zoals Tjerkgaast, Sloten, Sint Nicolaasga, Langweer, Legemeer en Idskenhuizen. Onderweg zie je de veelzijdigheid van Friesland en het prachtige afwisselende landschap.

2.       De Friese Elfsteden

Elke winter duimen we tot we een ons wegen. Ooit zal er vast wel weer een Elfstedentocht worden geschaatst, maar wanneer? Tot die tijd kun je zelf ook prima de elf steden aandoen, maar dan op de fiets!

Bolsward - Blog Hampshire Hotels

Bolsward
Bolsward heeft een prachtige oude binnenstad, leuk om even af te stappen. Wie van een Berenburg houdt moet hier zeker even afstappen want de beroemde distilleerderij Sonnema Berenburg zit in Bolsward of drink een biertje bij de Friese bierbrouwerij.

kaasstad

Franeker
Franeker is een van de grotere steden van Friesland en is ook wel bekend als de kaasstad met in de zomerpunt als hoogtepunt een toernooi, maar ook het planetarium trekt veel bekijks. Hier is een model van het zonnestelsel te bekijken.

Harlingen - Blog Hampshire Hotels

Harlingen
Met 600 monumenten is deze stad aan zee en echte afstapplek. Harlingen heeft een belangrijke verbinding met de wadden, lees er meer over in dit blog.

Leeuwarden - Blog Hampshire Hotels

Leeuwarden
De prachtige historische hoofdstad van Friesland is een must om te bezoeken. Ze gaan niet voor niets op voor culturele hoofdstad van 2018. Wist je dat Leeuwarden de start en de finish is van de Elfstedentocht? Leeuwarden heeft echt een bruisend centrum: heel gezellig. Lees hier meer over deze leuke stad.

Sloten
Sloten ligt bij het Friese meer en is een oud stadje. Erg in trek bij watersportliefhebbers. Fiets langs de mooie oude waterpoorten en de molen: De Kaai. Bij de molen staat een kanon en in de zomermaanden wordt dit kanon op vrijdagavond afgeschoten. Je weet niet wat je hoort!

Sneek - Blog Hampshire Hotels

Sneek
Sneekweek, Sneekermeer, in Sneek is er van alles te doen. Sneek ligt heel centraal en heeft een gezellig centrum wat zeker in de zomermaanden behoorlijk druk kan worden. Veel verschillende eettentjes en cafeetjes zijn hier in de gezellige binnenstad te vinden.

Vrouwtje

Stavoren
Deze stad ligt aan het IJsselmeer en is de allereerste Nederlandse gemeenschap die stadsrechten ontving, maar Stavoren is beroemd vanwege de legende van Vrouwe van Stavoren. Er zijn verschillende versies van het verhaal, zoals deze:

In Stavoren ging de handel vroeger zo goed dat de kooplieden zoveel geld verdienden dat ze met gekkigheid niet meer wisten wat ze er mee moesten doen. Het schijnt dat ze de voordeuren met goud platen beslaan en zilveren hekken om de tuinen bouwden. Zo ook de hoogmoedige en zelfbenoemde Vrouwe van Stavoren, weduwe van een succesvolle koopman. Ze bezat meer schepen dan alle kooplieden tezamen, maar ondanks alle rijkdom was ze erg ontevreden. Ze wilde het kostbaarste bezit wat er te vinden was en stuurde een Friese schipper erop uit om het te vinden. Na lang zoeken kwam hij thuis met een lading graan dat hem waardevoller leek dan goud. Het vrouwtje van Stavoren zag het zeker niet als kostbaar en zei ‘gooi het aan bakboordzijde in zee’. Een voorbijganger riep geschokt dat ze ooit zelf in bedelstand zou vervallen, en dan zou ‘het graan wel goud toeschijnen’. Hierop haalde ze een gouden ring van haar vinger, gooide die met een grote boog in zee en zei minachtend: ‘net zo min als dat ik dezen gouden ring ooit terug zal zien, zal ik in bedelstand vervallen!’ Op een dag kwam een van haar dienaren naar haar toe met een gevangen vis en in de maag van deze vis zat een blinkend gouden ring. Vanaf dat moment keerde het lot van Vrouwe van Stavoren, haar vloot verging in een storm en ten slotte eindigde ze door haar hebzucht in grote armoede.

Workum - Blog Hampshire Hotels

Workum
Een van de oudste stadjes van Friesland. Stap hier af en maak een wandeling door de historische binnenstad; bijna een attractie op zichzelf. Liefhebbers van kunst brengen een bezoek aan het Jopie Huismanmuseum, deze oud ijzer en lampenkoopman maakte de prachtigste schilderijen.

Hindeloopen - Blog Hampshire Hotels

Hindeloopen
Hindeloopen heeft een rijke historie en dat is terug te zien in het stadje met veel mooie gebouwen. Met een beetje geluk is er tijdens je bezoek een evenement of feest gaande waar je de Hindeloopers nog in originele klederdracht ziet. Vind je het Fries al moeilijk te verstaan? Dan lijkt het in Hindeloopen alsof je je helemaal in het buitenland begeeft want dit dialect is nauwelijks te volgen voor de ‘Hollanders’.

IJlst
Wanneer je vraagt aan iemand om de Elfsteden op te noemen komt iedereen een heel eind, maar IJlst wordt vaak vergeten. Zonde want het is echt een leuk stadje om te bezoeken. Ook weer zeer geliefd bij watersporters. Wist je dat het Oude Stadhuis is gebruikt als filmdecor voor de Kameleon? Leg je boot aan, parkeer je fiets en geniet van dit echt Friese stadje.

Dokkum - Blog Hampshire Hotels

Dokkum
Dokkum is de laatste stad van de Elfstedentocht en kent een rijke historie. In Dokkum kun je ook prima winkelen! In het centrum, in de 17e-eeuwse huizen zijn allerlei leuke winkeltjes gevestigd. Er zijn ook een aantal ateliers waar je unieke kleding kunt vinden, maar de grote ketens hebben zich hier ook gevestigd.

3.       De Waddenzee

Wist je dat Friesland ook een aantal rijke bosgebieden heeft, zoals het Drents-Friese Wold, maar Friesland zou Friesland niet zijn zonder de prachtige, beschermde en beroemde Waddenzee. Proef de zee op je lippen en laat de wind alle zorgen wegwaaien. Met de Waddenzee in zicht voelt het direct als een minivakantie. Stad en wad is, zoals we eerder hebben beschreven, een perfecte combinatie. Al het goede van twee werelden.

Wadden - Blog Hampshire Hotels

Onderweg kom je de leukste restaurantjes tegen en de chef-koks van Friesland koken veel met streekproducten. Zo komen er allerlei culinaire verrassingen uit de Waddenzee.

De Wadden
Vanuit Friesland is de oversteek naar een van de Waddeneilanden zo gemaakt. Het duurt even voordat je aan de overkant bent, maar de reis is de moeite waard. Geniet van de bijzondere natuur, het ritme van eb en vloed en het echte eilandgevoel. Je kunt ook gebruik maken van de bootverbindingen tussen de Waddeneilanden onderling en zo op een dag meerdere eilanden bezoeken. Het blijft natuurlijk een gebied waar de natuur zijn gang gaat en door het getij is het maar een paar keer per jaar mogelijk. Kijk op deze site voor de bootverbindingen. http://www.wadden.nl/wadden/wad-hoppen

Blog Hampshire Wadden

Wadlopen
Ben je een beetje sportief? Dan is wadlopen een activiteit wat je echt een keer moet hebben gedaan. De Waddenzee wordt ook wel de laatste wildernis genoemd en zo voelt het ook wel een beetje. Gidsen lopen met je mee tijdens het wadlopen en die zorgen ervoor een route waarbij ‘het wad gevoel maximaal is’. Kijk op deze site voor meer informatie en om een tocht te reserveren.

 

In Friesland is er zoveel te doen dat vervelen onmogelijk is. Trek eropuit en geniet!

 

 

 

Bron: friesland.nl  en wadden.nl/