Emmen: verrassende stad in Drenthe

Wat is er te doen in Emmen?

Winkelen in Emmen

Emmen is een hartstikke leuke stad om de shoppen vanwege de verschillende mogelijkheden. Het centrum is erg gezellig en heeft veel variatie in winkels. Van de grote ketens, mooie merken tot kleine boetiekjes en speciaal zaken. Het noordelijke gedeelte van het centrum is het historische deel waar je de kleinere winkels meer vindt.

Winkelcentrum de Weiert
Is het slecht weer? Dan is winkelcentrum de Weiert misschien een goed idee. In de vele passages kun je naar hartenlust shoppen want dit is het grootste overdekte winkelcentrum van Noord-Nederland.

Koopzondag, koopavond en evenementen
Elke laatste zondag van de maand heeft Emmen koopzondag en in het najaar zijn er verschillende extra koopavonden met de feestdagen. Zoals Halloween koopavond, Sinterklaas of kerst.

De stad Emmen organiseert af en toe leuke activiteiten, zoals modeshows, theateroptredens of festivals zoals Living Statues: overal in het hele centrum vind je levende standbeelden, de een nog mooier dan de andere. Bekijk hier de uitagenda van de stad.

Bos in Emmen | Blog Hampshire Hotels

Te zien in Emmen

Prachtige natuur rondom Emmen
Emmen ligt in Drenthe en het zuidoosten van Drenthe kent een prachtig afwisselend landschap met veel groen en weidsheid. Uitgestrekte heidevelden worden afgewisseld met bos. Drenthe bestond vroeger uit ‘woeste grond’; heide, vennen, venen en zandverstuivingen. In de 19e eeuw werden er veel bossen aangeplant met voornamelijk naaldbomen voor de houtproductie.

Het Drentse Veenland
Een natuurgebied wat beslist de moeite waard is om te bezichtigen is het Bargerveen, met bijna 300 verschillende soorten vogels in het Oosterbos.

Even op en neer naar Duitsland
In het zuidoosten van Drenthe ligt bijna 500 km aan fietspaden, maar ook de wandelaar komt goed aan zijn trekken in Drenthe. Verschillende wandel- en fietspaden zijn grensoverschrijdend aangelegd in samenwerking met het Duitse Naturpark Moor. Steek de grens eens en je merkt direct dat je in een andere cultuur terecht bent gekomen aan de bouw van de huizen, andere producten, etc.

Hunebedden in Emmen | Blog Hampshire Hotels

Hunebedden en grafheuvels

Er zijn veel sporen uit het verleden te vinden. In de bossen rondom Emmen liggen verschillende hunebedden, gletsjerkuilen en meer dan 70 oude grafheuvels.  Een bijzondere is de Galgenberg waar bijna 3.500 jaar geleden de hoofdman van het Sleenerzand werd begraven. Hij kreeg zijn gouden oorsieraden, bronzen bijl en pijlen mee. Rondom de grafheuvel werd een palenkrans is opgericht die in 1996 is gereconstrueerd. Zo kun je je een beetje een voorstelling ervan maken, hoe dat er vroeger uit moet hebben gezien.

Lees hier meer over het stille Sleenderzand.

Wist je dat Hunebedden de oudste monumenten zijn van Nederland? Ongeveer 5.000 jaar geleden, in de laatste periode van de steentijd, zijn deze grafmonumenten gebouwd. Hier werden vroeger mensen in begraven.

In Emmen ligt onder andere Hunebed D43. Hoewel de naam allesbehalve spannend is, is het een heel bijzonder hunebed. Dit is namelijk een langgraf en je kunt nog heel goed zien hoe de eigenlijke structuur is, al heeft de tand des tijds er wel behoorlijk aangezeten.

In de directe omgeving van Emmen liggen maar liefst tien hunebedden. Kijk op deze site voor meer informatie.

Super handig: een hunebeddenwijzer
Of klik hier op de hunebeddenwijzer van Google maps, met alle hunebed locaties.

Wildlands Emmen | Blog Hampshire Hotels

Wildlands Emmen

Sinds maart is Wildlands Emmen open en nu een aantal maanden verder zijn de dieren gewend aan hun nieuwe verblijf. Het bijzondere is dat de dieren zijn ondergebracht in het klimaat waar ze thuishoren. Zo zijn er in Wildlands drie verschillende werelden: Jungola, Serenga en Nortica. Het nieuwe park is bedoeld om als bezoeker echt te beleven hoe het in zo’n wereld voelt. Er zijn dan ook weinig informatiebordjes over plant en dier; want die vind je in het echt ook niet in de natuur. Het is flink doorlopen wil je het hele park zien, er is veel ruimte gecreëerd voor haar bewoners.

Ga op avontuur en maak een wereldexpeditie in 1 dag of bezoek een van de shows, bijvoorbeeld van vogelkenner Jim en leer alles over de bijzondere dieren.

Jungola
Een groene wereld vol prachtige dieren waar vlinders vrij rondvliegen. Ontdek met een spannende boottocht de rivier met stroomversnellingen. Misschien zie je wel zwemmende olifanten in de olifantenvallei of wandel via de Jungle trail door de boomtoppen en zie de slingerapen boven je hoofd.

Atlas vlinder | Blog Hampshire Hotels

Vlinderstad Emmen
Emmen wordt ook wel de vlinderstad genoemd. Dit is een verwijzing naar het voormalige Dierenpark Emmen, wat is verandert in Wildlands Adventure Zoo. De tropische vlindertuin, die zo vernieuwend was in 1985, was jarenlang geliefd bij het publiek. De prachtige vlinders zijn tegenwoordig ondergebracht in de vochtige wereld Jungola; een ware vlinderjungle. In tegenstelling tot de oude vlindertuin zie je nu geen voederplateaus met nectar en geen kast vol cocons. Die staan er in een echte jungle ook niet. Je moet dus af en toe goed zoeken naar de vlinders. Ze fladderen op lichte plekken, aan de rand van de begroeiing of in de buurt van bloemen. Vlinders die je misschien zult zien zijn de prachtige blauw gekleurde morpho of de atlasvlinder met een spanwijdte tot wel dertig centimeter!

Serenga
In de verlaten arena van Serenga bekijken de 120 mantelbavianen de bezoekers i.p.v. omgekeerd. Wie vermaakt nu wie? Verder kun je in Serenga een safaritocht maken door de woestijn en over de savanne en zie hoe de mannetjesleeuw hoog bovenop de rots, wakend over zijn vrouwen die lager op de rots liggen te zonnen. Grote kans ook dat je in de waterpoel de lompe nijlpaarden ziet dobberen. Volg de presentatie over nijlpaarden om te ontdekken dat ze onder water lopen, zich afzetten tegen de bodem, in plaats van zwemmen.

Nortica
In poolgebied Nortica zie je ijsberen onder water, duttende zeeleeuwen en komische pinguïns. Wist je dat zeeleeuwen dol zijn op spelen? Met een beetje geluk zie je ze in de weer met elkaar, maar vaker slapen en dutten ze. Met een onderzoeksvoertuig Arctic 1 beleef je een duizelingwekkende 4D-ride onder en boven het ijs. Zo zag je de poolgebieden nog nooit!

Animazia
Het is heerlijk spelen in het overdekte Animazia. Klim omhoog, glij naar beneden en ontdek het verborgen Maya masker in het zand. Als de kinderen even willen uitrusten van het spelen dan kunnen jullie de groene zeeschildpad of de naakte molrat zien.

Ontdekkingstochten
In het park kun je via verschillende ontdekkingstochten leren over de natuur en haar bewoners. Zo kom je in Nortica te weten wat de invloed is van milieuvervuiling op de dieren en natuur met ontdekkingstocht Schone oceanen, of volg de tocht Koude wereld en leer alles over extreem koude temperaturen. Elke wereld heeft zijn eigen ontdekkingstochten. Waar wil jij meer over leren?

Praktische informatie:
Wildlands Emmen is het hele jaar open van 10.00 – 17.00 uur en in de zomermaanden tot 18.00 uur. Wil je van je bezoek een fijn weekendje weg maken? Blijf logeren in Emmen en krijg korting op de entree voor de hele familie!

Overnachten in combinatie met entree
Hampshire Hotel – Emmen heeft speciale arrangementen in combinatie met tickets voor Wildlands Emmen. Zo bespaar je geld en tijd, want je hoeft ook niet meer in de rij te staan. Kijk hier voor het speciale Wildlands hotelarrangement, inclusief toegang tot het park.

Natuur in Emmen | Blog Hampshire Hotels

Wat is er verder te doen in Emmen?

Het Veenpark
In dit openluchtmuseum komt de Drentse veenhistorie tot leven. Stap in het treintje, vaar met de boot of wandel door nostalgische dorpjes en natuurlijke hoogveengebieden met echte turfafgravingen. Hier zie je de bakker aan het werk en ontdek je wat een turfsteker vroeger deed. Het Veenpark in Barger-Compascuum bij Emmen is een echt uitje. Plan je bezoek en kijk voor meer informatie.

Bootje varen in Emmen
Het is mogelijk om in heel Drenthe te varen via de Veenvaart. Je vaart over de Hondsrug, langs het hoogveenreservaat Bargerveen en door de gebieden Berkenrode en Oosterbos. Je ziet onderweg hoe een groot gedeelte van Nederland eruit zag voordat het afgraven van turf begon. Je vaart zelfs dwars door het Veenpark heen. Er zijn in de regio Emmen verschillende aanlegplaatsen. Vaar ook zeker even door de Koppelsluis heen waar het op een zonnige zomerse dag gezellig druk kan worden. Varen kan met een rondvaartboot of door een sloepje te huren. Kijk hier voor meer informatie.

 

Kom ook Emmen ontdekken

In Drenthe voel je je meteen welkom en er valt verrassend genoeg van alles te beleven. Rondom Emmen zijn de mooiste plekjes te vinden en er zijn tal van leuke activiteiten te ondernemen. Prachtige natuurgebieden, bruisende stad Emmen.

 

 

Overnachten in Emmen

 

 

Bron beelden: Ronald Wilfred Jansen / Shutterstock.com