Stad en wad: een perfecte combinatie

Van stad naar wad

Maak in een weekend kennis met het beste van de Waddenzee, oude dijkformaties, de Noordkust, het prachtige eiland Terschelling of Vlieland en de historische stad Leeuwarden. Stad en wad is als een goed huwelijk en heerlijk voor een weekendje weg. Lees hier meer informatie over deze uitstekende combinatie.

blog Hampshire Hotels duinen waddeneiland

De Wadden

Heerlijk genieten kan uitstekend op de Wadden. De natuurlijke overgang van wadplaten en de zee maken een bezoek aan de Wadden tot een bijzondere ervaring. Het eilandgevoel geeft direct een vakantiegevoel; je bent er echt even uit. De rust, ruimte, schoonheid, prachtige natuur en de zee zorgen voor ultieme ontspanning.

Wist je dat: de Waddenzee sinds 2009 op de Unesco Werelderfgoedlijst en een uniek gebied is: het is de laatste Europese wildernis.

blog Hampshire Hotels Leeuwarden Harlingen

Harlingen

Vanuit Leeuwarden ben je binnen een half uur in Harlingen. Deze zeehavenstad, met een prachtige oude binnenstad is oergezellig en heeft een voelbaar nautisch. Harlingen is een zeehavenstad met vele terrasjes en wel 600 monumenten. De directe ligging aan de zee zorgt ervoor dat Harlingen al eeuwenlang een belangrijke plek inneemt in de zeevaart in Friesland. Vergaap je in de binnenhaven ‘de Noorderhaven’ aan de prachtige schepen en historische gevels. Geniet op een terrasje (aan de waterkant) van uitzicht over zee.

TIP: zin om het water op te gaan? In het centrum van Harlingen kun je via de VVV een tocht met een rondvaartboot reserveren. Bijvoorbeeld door de Harlinger grachten en havens of over de Waddenzee. Misschien zie je onderweg wel zeehonden liggen zonnebaden op een Wad.

Terschelling of Vlieland

Vanuit Harlingen kun je ook de overtocht maken naar Terschelling of Vlieland. De overtocht met de veerboot is leuk om te doen, je vaart over de prachtige Waddenzee en ziet veel onderweg. Je kunt kiezen tussen de veerboot naar Terschelling of Vlieland, respectievelijk 2 of 1,5 uur, of voor de sneldienst van ongeveer 45 min.

blog Hampshire Hotels waddeneilanden rondvaart

De Waddeneilanden zijn het beste om op de fiets te ontdekken. Heerlijk over het eiland zwerven en uitwaaien langs het strand. Bezoek de eilander dorpjes en ervaar de schoonheid van het eiland, en aan het einde van de dag, rozig van de zon en zee, vertrek je weer naar vaste wal.

blog Hampshire Hotels Terschelling wad

Terschelling
Een eiland met karakter wordt Terschelling ook wel genoemd. Dit eiland heeft een heel eigen sfeer en heel veel ruimte. De vuurtoren Brandaris verwelkomt je op dit prachtige eiland. Wist je dat Terschelling voor 80% uit natuur bestaat?

blog Hampshire Hotels avond vlieland wad

Vlieland
Intiem en gastvrij en alle ruimte voor fietsers. Auto’s zijn niet toegestaan op dit eiland en daardoor heerst er ook een fijne rust. De gevels in het dorp doend enken aan vervlogen tijden en het eiland kent mooie zandstranden aan de noordkant.

TIP: Ga je de overtocht maken? Kijk even op de site van de rederij bij de dienstregeling: daar vind je een fietsdagarrangement inclusief fiets, overtocht naar een van de eilanden, hapje en een drankje aan boord.

Leeuwarden

Ben je nog nooit in Leeuwarden geweest? Dan gaat deze Friese hoofdstad je zeker verrassen. De hofstad heeft sfeervolle smalle straatjes, vele gezellige terrasjes en cafeetjes en winkelstraten met de leukste winkeltjes om even te shoppen. Ontdek de vele monumenten in Leeuwarden, zoals de oude stadswallen of de scheve Oldehove Toren en lees hier de leukste tips:

blog Hampshire hotels olde toren wad

Oldehove Toren
Deze scheve toren (de Friese toren van Pisa) kun je beklimmen en bovenaan heb je, met mooi weer, een prachtig uitzicht over de stad en de omgeving.

Wist je dat Leeuwarden de Culturele Hoofdstad van 2018 is? Er is vele ruimte voor spannende ideeën om de stad een stukje mooier te maken.

De Blokhuispoort is dé creatieve hotspot van Leeuwarden. Deze 16e-eeuwse gevangenis is nu omgetoverd tot een cultureel centrum waar een paar honderd jonge bedrijven zich hebben gevestigd. Hier vind je ook poppodium Asteriks dat concerten organiseert voor jong en aanstormend talent. De cellen in het gebouw zijn allemaal nog intact en daar zitten nu kleine ambachtelijke winkeltjes in, bijvoorbeeld een glasblazer.

blog Hampshire Hotels avond terras leeuwarden wad

Het Gouverneursplein en de Nieuwestad dat aan het water ligt, zijn de plekken waar je de leukste terrasjes kan vinden. De Walrus wordt geroemd vanwege de gezelligheid op het terras. Biercafé De Markies is ook heel gezellig, een plek waar de local graag komt. Poppodium Neushoorn bezoek je als je zin hebt in een avond naar bandjes luisteren. Je kunt er dansen of een drankje drinken in het café.

Keramiek heeft een beetje een stoffig imago, maar als je toch in Leeuwarden bent is een bezoekje aan Keramiekmuseum Princessehof wel een must met actuele en mooie tentoonstellingen over keramiek.

Aan de rand van Leeuwarden vind je de Doarpstún in Snakkerbuorren. Dit is een maatschappelijk project van inwoners van het dorp en de dorpen eromheen. Er wordt groenten en fruit gekweekt en je kunt er een lekker kopje koffie drinken.

Blog Hampshire Hotels Leeuwarden wad

Midden in het centrum, recht tegenover het station zit het historische Hampshire Hotel – Oranje Leeuwarden. De ideale locatie om tijdens een nachtje weg of een weekendje stad en wad te verblijven. Het hotel is heel gastvrij en kan uitstekend helpen met de voorbereidingen, zoals het huren van fiets of de overtocht naar een van de Waddeneilanden.

 

 

Hotel Leeuwarden

 

 

Bron: check-in magazine Hampshire Hotels, rederij-doeksen.nl, wadden.nl