Romantisch recept: Champagnemousse met aardbeien

Romantisch recept: Champagnemousse

Liefde gaat door de maag! Voor je geliefde wil je natuurlijk extra je best doen in de keuken. Met dit recept van champagnemousse met aardbeien in honing, lavendelgelei en een sabayon van Mojito ga jij je partner volledig verrassen. Stop er nog een beetje liefde van jezelf in en de dag kan niet meer stuk!

Valentijn recept | Blog Hampshire Hotels

Wat heb je nodig?

Keukenthermometer

(Metalen) beslagkom

3 pannetjes

Eventueel een handmixer

Longdrinkglazen

Bak met ijs (ijsblokjes of zoiets)

 

Voor de mousse

4 dl Prosecco

4 blaadjes gelatine

2 dl slagroom

75 gram suiker

50 ml water

 

Voor de gelei

50 gram honing

20 gram lavendelsiroop (te koop in de slijterij of online)

70 ml water

1 blaadje gelatine

Een handje verse aardbeien

 

Voor de sabayon

100 gram eidooier (dit zijn ongeveer 6 eieren)

70 ml Mojito (te koop bij de slijter)

50 gram suiker

60 gram slagroom

70 gram witte chocolade

Valentijn recept | Blog Hampshire Hotels

Bereidingswijze

Leg de blaadjes gelatine in een laagje koud water zodat ze zacht worden. Zorg er wel voor dat je de gelatine voor zowel de mousse als de gelei apart houdt, zodat het niet per ongeluk door elkaar raakt.

We beginnen eerst met het maken van de gelei.
Verwarm hiervoor de honing, de lavendelsiroop en het water in een pannetje, tot het ongeveer 80 graden is. Los hier vervolgens het geweekte geleiblaadje in op. Doe het mengsel in een kom en laat afkoelen. Snijd de aardbeien in vieren en meng door het mengsel zodra deze volledig afgekoeld is.

Valentijn recept | Blog Hampshire Hotels

De mousse
Voor de mousse klop je de slagroom met 25 gram suiker, net zo lang tot het net wat dikker is dan yoghurt. Deze mag je vervolgens even in de koeling zetten. Verwarm hierna 50 ml water met 50 gram suiker tot ongeveer 50 graden. Zodra de suiker is opgelost, voeg je de geleiblaadjes toe. Meng het mengsel met de Prosecco in een beslagkom. Om ervoor te zorgen dat het mengsel stroperiger wordt, giet je het vanuit de beslagkom terug in een pannetje. Zet dit op een bak met ijs. Door de kou gaat de gelei zijn werking doen en wordt het een meer vaste substantie. Meng met een spatel de room erdoorheen. Giet de mousse in longdrinkglazen tot ongeveer halverwege en zet deze in de koeling. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om mooie champagneglazen te gebruiken. Het gaat ten slotte om de romantiek!

De sabayon
Voor de sabayon klop je de eidooiers au bain-marie op, samen met de Mojito en de suiker.

Au bain-marie is het in een waterbad plaatsen van een pan of kom om een gerecht te verwarmen of af te koelen.

Voor de sabayon gebruiken we een beslagkom in een pan heet water. Gebruik liever een metalen beslagkom dan een van kunststof. Klop de eidooier. Je kunt dit met de hand doen (met een garde, losjes vanuit de pols), maar je mag ook een mixer gebruiken. Scheelt weer een hoop werk! Je voelt dat het mengsel stijf. Het blijft uiteindelijk stijf staan in de kom. Haal de kom uit het water en blijf nog even kloppen tot het op kamertemperatuur is.

Smelt vervolgens de witte chocolade (bv in een magnetron, of ook au bain-marie) en roer die langzaam door de dooiermassa. Klop de 60 gram slagroom weer even tot yoghurtdikte en spatel dit door het mengsel heen. Hierna mag het afkoelen in de koelkast.

Recept Valentijn | Blog Hampshire Hotels

De afwerking

Nu alle voorbereiding is getroffen kun je het dessert gaan opbouwen. Haal de mousse uit de koelkast en check even of deze goed is opgesteven. Als de mousse goed is leg je er een laagje van de aardbeien in gelei op. Zet terug in de koelkast. Als ook de gelei goed koud is schep je de sabayon op de aardbeien tot het randje van het glas. Om het helemaal af te maken kun je de bovenkant nog decoreren met een takje munt of een aardbei.

Recept Valentijn | Blog Hampshire Hotels

Geniet van een romantische avond samen en als afsluiting een heel romantisch toetje. Om je vingers bij af te likken. Eet smakelijk!

Verras je geliefde

Dit recept is afkomstig van de chef-kok van Brasserie FLO Maastricht. Wil je je liefde nou helemaal in de watten leggen? Reserveer dan een tafeltje bij Brasserie FLO Amsterdam, Eindhoven of Maastricht voor een ultiem romantisch diner!

 

Brasserie FLO

Bron afbeeldingen: Shutterstock.com