Recept: Romige bisque van kreeft

Recept romige bisque van kreeft uit Zeeland

Kreeft is een echt seizoensproduct en verkrijgbaar van april tot en met juli. Het kreeftenseizoen is weer in volle gang en we kunnen weer genieten van de heerlijke gerechten die onze chefs klaarmaken. En waar smaakt de kreeft nou lekkerder dan waar hij vandaan komt?

Recept kreeft | Hampshire Hotels blog

In het stijlvolle restaurant van Hampshire Hotel – Hostellerie Schuddebeurs kookt chef-kok Bart de Bree alleen met de beste Nederlandse producten, bij voorkeur afkomstig uit zijn eigen Zeeland. Legendarisch zijn Barts gerechten met Oosterscheldekreeft. Dat je thuis geen chef met jarenlange ervaring hoeft te zijn om zelf een lekker kreeft gerecht op tafel te toveren, bewijst dit gemakkelijke recept van romige bisque van kreeft.

 

Wat heb je nodig?

1 grote pan

1 zeef

1 fornuisaansteker of grote lucifers

1 kookschort (tegen het gespetter!)

 

Ingrediënten

150 gram sjalotjes

150 gram prei

150 gram wortel

150 gram bleekselderie

1 teen knoflook

5 takjes tijm

1,5 liter visbouillon (vers of blokjes)

100 milliliter cognac

300 gram garnalenkoppen

5 takjes dragon

4 el tomatenpuree

300 milliliter room

100 milliliter olijfolie

1 kilo gekookte kreeft, in kleine stukken gehakt

80 gram kreeftenvlees of garnaaltjes voor garnituur

10 peperkorrels, gekneusd

50 gram verse gember

50 gram citroengras

200 gram santen, ongezoet

 

Bereidingswijze bisque van kreeft

Met deze waslijst aan ingrediënten lijkt het misschien alsof het heel veel werk kost om de bisque te maken, maar dat valt gelukkig reuze mee! Het meeste werk zit ‘m in het snijden van de groenten en de kreeft. Hier begin je dus mee.

Kreeft bevat veel vocht, dus wees voorbereid op wat gespetter. Een kookschort is zeker geen overbodige luxe! Heb je nog nooit eerder een kreeft ontleed, kijk dan onderstaand filmpje voor instructies.

Gelukt!? Super!
Houd na het ontleden, het vlees van de kreeft apart van de rest.

Zet een grote pan met olie op het vuur en doe de groente, de gehakte scharen en schalen van de kreeft, de garnalenkoppen, gember, santen en citroengras in de pan.

Vervolgens komt het leuke gedeelte; het flamberen!
Zorg er bij het flamberen wel voor dat de afzuigkap uitstaat en dat je een deksel bij de hand hebt. Heb je het vuur niet meer onder controle? Zet het gas uit en plaats de deksel op de pan.

Giet voorzichtig de cognac in de pan en steek de drank aan met een fornuisaansteker of grote lucifer. Laat de vlam branden totdat deze dooft. De alcohol verdwijnt voor een groot deel, maar de smaak in het gerecht blijft achter. Voeg hierna de tomatenpuree, alle kruiden en de visbouillon toe.

Zachtjes koken en zeven.
Laat het prutje vervolgens zachtjes inkoken, minimaal 2 uur. Na een paar uur haal je de soep van het vuur en giet je het hele mengsel door een zeef in een andere pan. De grove stukken blijven achter in de zeef en heb je niet meer nodig. Breng de kreeftensoep op smaak met zout en peper en voeg room toe naar smaak.

Recept kreeft | Hampshire Hotels blog

Serveren maar!
Je serveert de bisque in een voorverwarmd bord, met het kreeftenvlees wat je aan het begin apart hebt gehouden. Heb je liever krabvlees of garnaaltjes erin, dan kan dat natuurlijk ook!

Recept kreeft | Hampshire Hotels blog

Kreeft eten in een restaurant

Al aan het watertanden, maar wil je het bereiden van kreeft toch liever aan de echte pro’s overlaten? Dat kan! In Zeeland geniet je t/m augustus nog van allerlei heerlijke gerechten uit de zee, zoals de Oosterscheldekreeft. Wil je de kreeft van chef-kok Bart de Bree eens proberen? Check dan de website van Hostellerie Schuddebeurs om een tafeltje te reserveren!

Smakelijk!

Bron: Hampshire Hotel – Hostellerie Schuddebeurs
Bron afbeeldingen: Shutterstock, flickr.com