Recept peperkoekhuisjes!

Recept voor peperkoekhuisjes!

Ahh, kerstvakantie. De tijd van gezellig samen zijn met je familie, cadeautjes, lekker eten en drinken en de feestdagen. Weet jij al wat je gaat koken? Met dit recept van peperkoekhuisjes creëer je niet alleen iets lekkers, maar heb je ook nog iets leuks te doen met kinderen. En bovenal, het is heel makkelijk om te maken. Ook wel fijn!

Blog Hampshire Hotels | Recept peperkoekhuisjes

 

Wat heb je nodig?

1 pannetje

1 zeef

1 spuitzak met medium mondstuk

 

Voor de peperkoek

250 gram ongezouten boter

200 gram donkere rietsuiker

7 eetlepels gele kandijstroop/-siroop

600 gram bloem

2 theelepels zuiveringszout (verkrijgbaar bij de toko of drogisterij) of anders bakpoeder

4 theelepels gemalen gember

 

Om te decoreren

200 gram amandelschaafsel

Eiwit van 2 eieren

500 gram poedersuiker

125 gram mini KitKats

Je favoriete snoepjes om te decoreren

Blog Hampshire Hotels | Recept peperkoekhuisjes

Bereidingswijze

Voordat je begint met kokkerellen is het handig om eerst een sjabloon uit te zoeken voor het huisje dat je gaat maken. Op internet zijn er oneindig veel sjablonen te vinden. Wil je het jezelf lekker makkelijk maken, dan kun je gebruik maken van dit sjabloon.

Aan de slag!

Verwarm de oven voor op 200C. Zet een pannetje op het vuur en smelt de boter samen met het rietsuiker en de stroop. Meng de bloem, het zuiveringszout en de gemalen gember in een grote kom en roer het boter mengsel hier doorheen totdat het een stevig mengsel wordt. Blijft het niet helemaal aan elkaar plakken? Voeg dan gewoon nog een klein scheutje water toe.

Blog Hampshire Hotels | Recept peperkoekhuisjes

 

Rol het deeg vervolgens uit zodat het ongeveer een dikte heeft van 0,5 cm. Leg hier de uitgeknipte sjablonen op en snijd om de sjablonen heen door het deeg. Als het goed is, heb je nu twee zijwanden, een voor- en achterwand en twee dakpanelen voor je huis. Het kan zijn dat je wat deeg overhoudt. Hier kun je eventueel andere leuke kerstversieringen mee maken, zoals kleine kerstboompjes of kerstmannetjes.

Blog Hampshire Hotels | Recept peperkoekhuisjes

Pik de meest intacte geschaafde amandelen eruit en steek deze in de dakpanelen, net zodat het dakpannen lijken. Bak hierna alle onderdelen zo’n 12 minuten in de oven. Let er in ieder geval op dat het deeg stevig genoeg is geworden en aan de randjes iets donkerder is. Eventueel kun je de randjes van de gebakken wanden nog wat extra bijwerken zodat deze er wat strakker uitzien. Laat de onderdelen hierna even rustig afkoelen.

Blog Hampshire Hotels | Recept peperkoekhuisjes

Ondertussen kun je aan de slag gaan met de benodigdheden voor de decoratie. Doe hiervoor de eiwitten in een grote kom en voeg beetje bij beetje de poedersuiker toe. Je kunt hiervoor het beste een zeef gebruiken. Blijf roeren totdat je een dikke, gladde glazuur krijgt. Schep het glazuur vervolgens in een spuitzak.

Dan is nu het moment daar om de wanden aan elkaar vast te plakken! Je gebruikt hiervoor het glazuur dat je zojuist gemaakt hebt. Kom je handen tekort, dan is het handig om iets van een klein kommetje te gebruiken om de wanden van binnenuit even te ondersteunen. Spuit aan de rand van de wanden het glazuur en plak hiermee de wanden aan elkaar. Het is niet erg als het er een beetje kliederig uitziet, het moet tenslotte ijsvorming voorstellen. Laat hierna de wanden drogen totdat je het gevoel hebt dat het goed vastzit.

www.bbcgoodfood.com

Is het eenmaal goed droog, dan kun je het kommetje weghalen. Je hoeft nu alleen nog de dakpanelen erop te leggen en vast te plakken. Het is best een steile hoek, dus je zult beide dakpanelen even een tijdje moeten vasthouden zodat het goed kan drogen.

Blog Hampshire Hotels | Recept peperkoekhuisjes

Nu het leukste onderdeel van allemaal, het versieren van het huisje! De mini KitKats kun je gebruiken als houten plankjes voor je zijwanden. Als je ze van tevoren ook nog even met poedersuiker bestrooit, lijkt het net lichte sneeuw. Gebruik de chocolaatjes aan de voorkant van het huisje om er een deur mee te maken. Plak hiervoor 2 of 3 KitKats rechtop.

Met de overige snoepjes kun je helemaal los qua versiering. Gebruik ze bijvoorbeeld om raampjes te maken of versier de randen van het huis leuk.

Blog Hampshire Hotels | Recept peperkoekhuisjes

Een heel dorp van peperkoek bij Brasserie FLO

Heb je het gingerbread dorp van Brasserie FLO Maastricht gezien? Speciaal voor kerst maken ze ieder jaar een heel kerstdorp van peperkoek. Heel leuk om te zien, maar stiekem natuurlijk nog leuker om op te eten.

Wil je het gingerbread dorp zelf zien of wil je tijdens de kerstvakantie een keertje lekker komen eten? Reserveer snel een tafeltje bij Brasserie FLO’s in Amsterdam, Eindhoven of Maastricht.

Brasserie FLO

Bron: www.bbcgoodfood.com
Bron afbeeldingen: www.shutterstock.com