Gevaarlijk lekkere paddenstoelen plukken

Welke paddenstoelen kan je eten?

Een herfstwandeling wordt nog leuker als je onderweg lekkere dingen plukt, zoals paddenstoelen! Heerlijk bij een stukje vlees of om zelf soep van te maken. Lees hier tips voor het veilig plukken van paddenstoelen en waar je ze het beste kunt plukken, zoals in de provincie Utrecht bij de Nieuwkoopse Plassen.

Mag je zomaar overal paddenstoelen plukken?

  • Wildplukken is formeel niet toegestaan. De gemeente kan een plukverbod hebben, of het bos is van een particulier.
  • Plukken mag alleen als de eigenaar van het terrein er geen bezwaar tegen heeft, anders wordt het beschouwd als diefstal en kan je een boete krijgen. Controleer dus goed of het bosgebied geen particulier terrein is.
  • Staatsbosbeheer staat het plukken oogluikend toe. Plukken mag alleen voor eigen gebruik, wie betrapt wordt met grote hoeveelheden paddenstoelen, solliciteert ook naar een boete.
  • Sommige eetbare paddenstoelen hebben een gevaarlijke dubbelganger die wél giftig is. Goed opletten dus.
Paddenstoelen plukken

Welke paddenstoelen zijn lekker?

Lekker en gezond
Paddenstoelen groeien overal: in bos en wei, maar ook in de stad. Paddenstoelenwalhalla’s zijn te vinden op de Utrechtse Heuvelrug, Nationaal Park Veluwezoom en Nationaal Park Drents-Friese Wold. In Nederland komen 4500 verschillende paddenstoelen voor. Ongeveer de helft is eetbaar, maar niet per definitie smakelijk. Gezond zijn de paddenstoelen zeker. Ze bevatten veel eiwitten, weinig vet en een verschillende vitamines en mineralen, zoals kalium, ijzer en seleen.

 

Welke paddenstoelen zijn lekker?
De cantharellen, de honingzwam, maar ook boleten zoals eekhoorntjesbrood en de kastanje boleet zijn heerlijk. Prachtig is de eikhaas, die aan de voet van eikenbomen groeit. De reuzenzwam groeit op beuken en de sponszwam is te vinden in naaldbossen, vooral onder oude Douglas sparren.

Hoe herken je een eetbare paddenstoel?
Edwin Florès beschrijft op plusonline.nl:

“Ga nooit plukken zonder twee verschillende paddenstoelengidsen op zak. Veel paddenstoelen hebben twee of zelfs meer namen. Om een paddenstoel goed te kunnen determineren, moet je hem in twee gidsen afgebeeld zien met ­dezelfde Latijnse naam. Pluk ook nooit exemplaren die nog niet goed open zijn, dan kun je ze onmogelijk goed herkennen. En tot slot: wie paddenstoelen zoekt, moet z’n hoofd erbij houden.”

TIP: plan een heerlijk weekendje weg en verblijf vlakbij de Nieuwkoopse plassen.


Natuurmonumenten heeft een mooie wandeling van ruim 3 km door het sprookjesachtige Lusthof de Haeck en de Nieuwkoopse plassen. Het smalle bochtige pad voert je langs bomen, kleurrijke mossen, paddenstoelen en watertjes. Ook zin om paddenstoelen te plukken? Download hier de wandeling van Natuurmonumenten.

 

Nachtje weg in Utrecht

 

 

Bron: Natuurmonumenten.nl | plusonline.nl | wildplukwijzer.nl | www.natuurmonumenten.nl/natuurgebied/nieuwkoopse-plassen/route/wandelroute-lusthof-de-haeck-bij-de-nieuwkoopse-plassen