Noord-Holland: tulpen, molens en de Zuiderzee

Ben je van plan om een paar dagen in de buurt van Amsterdam door te brengen en wil je meer van de omgeving zien dan het centrum? Spring op de fiets, in de bus of pak de auto en ontdek de bezienswaardigheden van Noord-Holland met deze leuke tips:

City trip naar Amsterdam

Een uitbundig kleurenpalet: de Keukenhof
Al eens in De Keukenhof geweest? Dit moet je een keer gezien hebben. Miljoenen tulpen, narcissen, hyacinten. Al die kleuren: wel 7 miljoenen bloemen. Het beloofd deze lente weer een topdrukte te worden. 2016 is het jaar van “De Gouden Eeuw” met o.a. een mozaïek waarin de handel over zee en rijke Amsterdamse grachtenpanden zijn afgebeeld. Hoe zou De Gouden Eeuw ruiken?

Ontdek Noord-Holland en de Zaanse schans

Zaanse schans: oer-Hollands waterbeheer
Ooit stonden hier 600 molens, nu draaien er nog tien paar wieken aan de Zaan. Misschien wel een van de mooiste stukjes van Nederland. De molens piepen, kraken, zwoegen en werken nog steeds. Er wordt hout gezaagd, meel en specerijen gemaald en er worden verschillende demonstraties gegeven.

Monnickendam, Broek in Waterland, Marken en Volendam
Noord-Holland kent heel veel pittoreske dorpjes, bijvoorbeeld in de gemeente Waterland. Omringd door water en weilanden kun je hier veel leuke dagtripjes naar toe maken. Maak prachtige fietstochten, huur een kano of een historische wandeling. In de dorpjes kom je authentieke huisjes tegen of eet een visje in een van de havens, bijvoorbeeld in Monnickendam of Volendam. Dikke kans dat je een inwoner in klederdracht tegenkomt.

Dorpje Marken

Leuk om te bezoeken: het Zuiderzeemuseum
Toen de Zuiderzee in 1932 werd afgesloten en een meer werd, waren veel mensen bezorgd dat daarmee ook de cultuur van het gebied zou verdwijnen. Zo ontstond het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Het museum is een dorpje en herinnert aan het vroegere leven van de Zuiderzee. Wandel door het authentieke dorpje en de verhalen komen tot leven. Zo loop je langs een kerk, winkels, een visrokerij en woonhuizen.

 

Heb jij nog meer tips in Noord-Holland? Laat het ons weten wen we voegen ze toe aan onze blog.

Overnachten in Noord-Holland

 

Amsterdam ook op het programma? Lees hier de leukste tips

 

Bron: keukenhof.nl/nl/ | waterland.nl/over-waterland/kernen/monnickendam/ | zuiderzeemuseum.nl/