De 4 mooiste natuurgebieden van Nederland

De 4 mooiste natuurgebieden van Nederland

Dichtbegroeide bossen, heuvels, uitgestrekte zandvlaktes en heidevelden, grutto’s boven een weiland, een slootje of kabbelend beekje: Nederland is prachtig! Er is zoveel natuurschoon te ontdekken, elk gebied is uniek en bijzonder. Van de heuvels in Zuid-Limburg, de duinen bij Den Haag, tot de zandvlaktes en bossen van de Veluwe.

Verkiezing mooiste natuurgebied
Welk natuurgebied het allermooist is, is eind 2016 bekend gemaakt naar aanleiding van de verkiezing ‘Mooiste Natuurgebied van Nederland, geïnitieerd door het Ministerie van Economische zaken. Het Nederlandse publiek kon stemmen op een van de 13 bijzondere natuurgebieden van Nederland.

De allermooiste natuurgebieden

Het Nederlandse Waddengebied, De Veluwe, de Hollandse Duinen zijn door het Nederlandse publiek gekozen tot mooiste natuurgebieden van Nederland. Naast deze drie natuurgebieden heeft een vakjury een vierde winnaar aangewezen: de Biesbosch-Haringvliet.

Het Nederlandse Waddengebied

Met stip op nummer 1: het Waddengebied. De Waddenzee is het grootste natuurgebied van Nederland en nu dus ook het mooiste. De zee is altijd in beweging, geen minuut is gelijk. Onder invloed van eb en vloed veranderen natuur en landschap voortdurend.

De mooiste natuurgebieden | Waddengebied | Blog Hampshire Hotels

Even bijtanken
Het Waddengebied is een ‘tankstation’ voor de vele soorten trekvogels. Ruim zes miljoen vogels broeden en overwinteren in dit gebied. Ook zeehonden rusten hier graag: meer dan dertigduizend zeehonden luieren op de zandbanken en genieten van de ruimte. De eilanden bieden de schoonste stranden van Nederland, prachtige landschappen en stikdonkere nachten. Zo’n tienduizend planten- en diersoorten én tienduizenden eilanders vinden er hun thuis.

Wist je dat UNESCO de Waddenzee heeft uitgeroepen tot Natuurlijk Werelderfgoed?

Rust en ruimte
Dit gebied is niet alleen een tankstation voor de vele vogels. Ook wij laden hier binnen no time op. De Waddenzee ademt vakantie. Ga bijvoorbeeld eens uitwaaien op een Friese dijk, wandelen over Schiermonnikoog of fietsen op Vlieland. De Waddeneilanden zijn bijzonder geschikt voor een lang weekend wandelen of fietsen.

De mooiste natuurgebieden | Wadlopen| Blog Hampshire Hotels

Andere leuke activiteit: wadlopen
Wadlopen is een heerlijke buitenactiviteit. Tijdens het lopen prikkelen de Wadden voortdurend je zintuigen. De ruige zee, de wind het zand en water onder je voeten. Het wadlopen kan behoorlijk pittig worden met het mulle zand en zeewind. Na een paar uurtjes inspanning voelt de rozige ontspanning als een echte beloning.

Dichtstbijzijnde hotels in Friesland:

Combineer stad met leuke stad Leeuwarden

Combineer stad met leuke stad Leeuwarden

Hampshire Hotel – Oranje Leeuwarden

Hampshire Hotel – St. Nicolaasga

 

2. De Veluwe

De Veluwe is het grootste aaneengesloten natuurgebied van Nederland. Een veelzijdig gebied met in het midden de twee oudste nationale parken van Nederland: De Hoge Veluwe en Veluwezoom. Hier vindt je uitgestrekte bossen, bijzondere heidevelden en spectaculaire zandverstuivingen en mooie uitzichten.

De mooiste natuurgebieden | De veluwe zandverstuiving | Blog Hampshire Hotels

Afwisselend landschap
De rijkdom van het Veluwse landschap en de natuur en het cultureel erfgoed zorgen voor een gevarieerd aanbod. Je kunt er fietsen, wandelen of paardrijden. Wist je dat De Veluwe de populairste binnenlandse vakantiebestemming is?

Prachtige kleuren
Elk jaargetijde bieden de vlakten een indrukwekkend uitzicht en de bossen en heide voor prachtige kleuren. Augustus is een populaire maand om een bezoek te brengen, omdat de heide dan verandert in een paarse bloemenzee.

De mooiste natuurgebieden | De veluwe bos | Blog Hampshire Hotels

Dansende bomen
Het Speulderbos en het Sprielderbos op de Veluwe, is heel bijzonder. Dit is een van de oudste bossen van ons land is en in de ijstijd is ontstaan. Kenmerkend zijn de vele kromme stammen die de lucht in rijzen. Die worden in de volksmond ‘dansende bomen’ genoemd. Omdat ze te krom waren voor houtproductie, zijn ze blijven staan, en geven ze nu een mysterieus tintje aan het bos.

De mooiste natuurgebieden | De veluwe fiets| Blog Hampshire Hotels

Tip: pak eens een fiets en maak een mooie fietstocht, ze staan ervoor!

Bijzondere planten en dieren
Een ander overblijfsel uit de IJstijd is het Solse Gat, dat is ontstaan door een grote klomp smeltend ijs. Later werd de kuil groter door het afgraven van leem. Het moeras, dat in het diepste deel van het gat ligt, barst van de bijzondere flora en fauna, zoals het waterdrieblad en de bruine kikker. In de omringende oude bomen nestelen vogels zoals de boomklever, de bosuil en de zwarte specht. En als je geluk hebt, zie je misschien wel een wild zwijn, damhert of edelhert.

Dichtstbijzijnde hotels op de Veluwe:

Hampshire Hotel – Kasteel de Essenburg

Hampshire Hotel – Mooi Veluwe

 

3. de Hollandse Duinen

Een heel andere wind waait aan de andere kant van het land. Op de Veluwe zorgt de boslucht voor een vakantiegevoel, maar in het westen zorgt de zilte zeelucht voor ontspanning. De Nederlandse kust heeft zijn eigen karakter: brede zandstranden met zeer divers duingebied.

Blog mooiste natuurgebieden | Hollandse duinen strand | Blog Hampshire Hotels

Vastelandsduinen en kustlandschap
Met de Noordzee als natuurlijke verbinding met de rest van wereld liggen, tussen strand en strandwallen, de Zuid-Hollandse vastelandsduinen. Een open, steeds veranderend kustlandschap met afwisselend landgoederen, duinen, zeedorpen en steden.

Echt Nederlands
De natuur is van de Hollandse Duinen is afwisselend met zandduinen, landgoederen zoals de Keukenhof, bossen zoals het Haagse bos en bollenvelden.

Stad & strand
Dit gebied staat open voor een diversiteit aan activiteiten. De natuur verbindt ze met elkaar. Vanuit een museum in hartje stad (Den Haag of Leiden) sta je binnen 30 minuten in de duingraslanden en hoor je de nachtegaal. Vervolgens dompel je jezelf onder in een festival op het strand.

Blog mooiste natuurgebieden | Hollandse duinen | Blog Hampshire Hotels

Het strand
Het strand nodigt uit tot luieren op een strandlaken en het lezen van een boek. Of maak een lange strandwandeling. Hier vindt je nog rust en soms, voor diegene die geduldig zoeken, fossiele schelpen of een roggetand.

Beroemde meesters
Door Hollandse meesters vastgelegd in de oneindige tijd; geliefd om water, ruimte, licht en vrijheid. Het Nationaal Park Hollandse Duinen waar grenzen zijn verdwenen. Grenzeloos mooi. Grenzeloos genieten.

Dichtstbijzijnde hotels in Den Haag en Leiden

Hampshire Hotel – Babylon Den Haag

Hampshire Hotel – 108 Meerdervoort Den Haag

Ontspannen in Hampshire Hotel - Fitland Leiden

Heerlijk ontspannen in het zwembad van Hampshire Hotel – Fitland Leiden

Hampshire Hotel – Fitland Leiden

 

4. Delta Biesbosch – Haringvliet

Het zoetwatergetijdengebied van de Biesbosch is zeldzaam. Want ondanks onze Deltawerken is er in de Biesbosch nog steeds zo’n 70-80cm getijdenverschil. Via de Nieuwe Waterweg staat de Sliedrechtse Biesbosch in verbinding met open zee. Het opkomende water stuwt het zoetwater op en als het dan vervolgens op zee weer eb wordt, valt deze druk weg en stroomt het rivierwater weer weg.

Mooiste natuurgebieden | Biesbosch zoet en zoutwater | Blog Hampshire Hotels

Dijken en kastelen zijn gebouwd om het land te late overwinnen op het water. Wat ervoor zorgt dat in de Biesbosch mens en dier samenleven met het water. Bijzonder en uniek: een plek waar je de rivier en de zee zo intens ervaart.

Actief op pad
Wist je dat je met een fluisterbootje door dit prachtige gebied kunt varen? Met heel veel geluk zie je misschien wel een bever die door de wilgen doorglijdt. Of maak een prachtige wandeling door dit bijzondere natuurgebied langs modderplassen, riviertjes, over smalle bruggetjes en langs vele oevers. Hier vindt je de iconische molens van de Kinderdijk en historische kastelen zoals Slot Loevestein.

Mooiste natuurgebieden | Biesbosch | Blog Hampshire Hotels

Zoet en zout water
Met de Haringvlietsluizen op een kier ontmoeten zoet rivierwater en zout zeewater elkaar weer. Hierdoor keren zalm en steur terug in de Nederlandse wateren. Ook het getij krijgt langzaam weer haar invloed op de natuur. En of je nu met de stroom meegaat of er juist tegenin: hier ben je altijd één met het water.

Dichtstbijzijnde hotel: Rotterdam en Bergambacht

Hampshire Hotel – Savoy Rotterdam

Hampshire Hotel – De Arendshoeve

 

Ontspannen in de mooiste natuurgebieden

Alle 4 de natuurgebieden zijn zo verschillend en een must om eens te bezoeken. Of het nu waait, regent, vriest of juist zonnig is: de natuur van Nederland garandeert ontspanning. Want welke stress is opgewassen tegen ruisende bladeren, dennengeur, verstilde vennen, woeste zee of de hei?

Plan ook een weekendje weg naar een van de mooiste natuurgebieden van ons land en zoek en boek je hotel via deze site:

 

Overnachten in de natuur

 

Bron: mooistenatuurgebied.nl/ | np-debiesbosch.nl/ | magazine Check-in bij Hampshire Hotels
Bron afbeeldingen: shutterstock.com