De leukste steden van Zuid-Holland

Wat dacht je van Koninklijk Den Haag, het moderne Rotterdam of authentiek en knus Delft? Alle drie steden die meer dan de moeite waard zijn om een weekend of minivakantie door te brengen. Waar gaat jouw volgende stedentrip naar toe?

Provincie Zuid-Holland

Zuid-Holland is een veelzijdige provincie in het westen van Nederland. Het is de dichtstbevolkte provincie van ons land en ligt aan de Noordzeekust. Zuid-Holland is rijk aan erfgoed: molens, forten en landgoederen, maar ook archeologie, oude trekvaarten, dijken en historische steden. Den Haag is de hoofdstad van Zuid-Holland, maar de grootste stad is het moderne Rotterdam. Welke stad ga jij binnenkort bezoeken?

 

Steden Zuid-Holland | Blog Hampshire Hotels

1. Gemoedelijk Delft

Delft is onlosmakelijk verbonden met Delfts blauw en Johannes Vermeer, maar het is ook de stad van innovatie en techniek. De combinatie tussen de oude historische binnenstad en de technologische innovatie vanuit TU Delft is heel tof.

Je kunt Delft heel gemakkelijk per voet ontdekken. Klein, gemoedelijk en heel gezellig. Al wandelend zie je historische parels zoals de Oude Kerk, de Nieuwe Kerk of de Delfts blauwe graffitiwand in de Boten Ossteeg. Op het Sint Agathaplein, de culturele toegangspoort van de Delftse binnenstad, staan Delfts blauwe lantaarnpalen. Het Prinsenhof is de plek waar Willem van Oranje heeft gewoon en gewerkt, en uiteindelijk ook is doodgeschoten.

Bijzondere architectuur

Wandelen kan ook door het Mekelpark waar je verrassende architectuur ziet. De TU Delft Library met haar unieke schuine, met gras begroeide dak, het Science Centre en het vanbuiten historische maar vanbinnen moderne BK City-gebouw van de faculteit Bouwkunde. Bij de faculteit kun je zo binnenwandelen en een blik werpen in de ateliers van de jonge bouwkundetalenten.

Meesters in het museum

Delft kent een aantal zeer interessante musea. Beroemde Hollandse meester Johannes Vermeer is in 1632 in Delft geboren en heeft er zijn hele leven gewoond. Bezoek hiervoor het Vermeer Centrum of ga naar Museum Prinsenhof.

Zeker als het lekker weer is wandel je langs historische gebouwen naar leuke winkeltjes en via kleine steegjes en mooie pleinen naar gezellige terrasjes. Delft is ideaal voor een korte stedentrip. Lees hier meer tips.

 

Steden Zuid-Holland | Blog Hampshire Hotels

2. Havenstad Rotterdam

Rotterdam is bekend om zijn grootse, moderne architectuur. Het wordt ook wel Manhattan aan de Maas genoemd vanwege de spectaculaire wolkenkrabbers, de brede maas met de snelle watertaxi’s en het verrassende winkelaanbod met tal van pop-up stores en hippe initiatieven.

Steden Zuid-Holland | Blog Hampshire Hotels

Iconen van Rotterdam

Er zijn een aantal iconen in Rotterdam zoals de Erasmusbrug, de Markthal, kubuswoningen en de Witte de Withstraat. Maar er is meer!

Must visit Katendrecht

Rotterdam is uitstekend om per fiets te ontdekken. Wat ook een prima vervoersmiddel is, en net even wat anders, is de watertaxi. Snel en vanaf het water zie je de skyline, Erasmusbrug en het oude Rotterdam. Een leuke bestemming is Hotel New York en Katendrecht, wat momenteel the place to be is van Rotterdam. Hier vind je de Fenix Food Factory: een culinaire broedplaats aan het water. Drink de lekkerste speciaalbiertjes en proef de smaken van Rotterdam.

Ben je nog nooit naar Rotterdam geweest voor een stedentrip? Dan is dit een absolute must. Lees hier meer tips over Rotterdam.

 

Steden Zuid-Holland | Blog Hampshire Hotels

3. Koninklijk Den Haag!

Den Haag is de stad van het Torentje, internationale vrede, het strand van Scheveningen en de stad waar je slaapt, shopt en dineert als een vorst. Er werd niet voor niets ooit gezongen… ‘Den Haag, mooie stad achter de duinen…’ Deze stad ademt allure en statigheid. Wat ga jij doen in Den Haag? Chique shoppen net als koningin Maxima? Heerlijk lunchen, het Binnenhof of toch het Vredespaleis bekijken? Of breng je een bezoek aan het gerenoveerde Mauritshuis, het thuis van de beste Nederlandse schilderkunst?

Paleizen en hofjes

Den Haag is ook bekend vanwege de paleizen zoals Paleis Noordeinde en Paleis Huis ten Bosch. Of bezoek het winterverblijf van koningin Emma waar nu het Escher museum zit. Den Haag is de stad van de hofjes waar iedereen gewoon in mag. De Hof van Wouw (Brouwersgracht 30) of het Hofje van Nieuwkoop, in de buurt van de Prinsegracht, zijn echt prachtig.

Winkelen

In Den Haag kan natuurlijk volop gewinkeld worden. In het overdekte winkelcentrum De Passage bijvoorbeeld. Ook typisch Haags zijn de winkeltjes Piet Heinstraat en de Frederik Hendriklaan. De Wagenstraat mag je ook niet overslaan. Daar zit een soort China Town, met talloze Chinese supermarkten, kunstwinkels en eethuisjes.

Lees hier verder over Koninklijk Den Haag.

 

 

Bron afbeeldingen: S-F / gnoparus / Iris van den Broek en Rudy Balasko via Shutterstock.com