De 8 leukste kerstmarkten op een rij

Heerlijk nostalgisch: de 8 leukste kerstmarkten

De temperatuur zakt, het weer is guur en de dagen korter. De donkere dagen van het najaar zijn het decor voor winterse gezelligheid. Samen schaatsen op een ijsbaan, koek & zopie en wat glühwein. Voor een dosis inspiratie en de origineelste cadeautjes kun je terecht bij onderstaande kerstmarkten.

We hebben de leukste kerstmarkten van ons land, en net over de grens, voor je op een rij gezet:

1.       Kerststad Valkenburg | 16 november 2018 t/m 6 januari 2019

Vlakbij Maastricht ligt Valkenburg. Deze bourgondische stad is een echte aanrader voor de liefhebber van knusse kerstmarkten. Valkenburg prijkt altijd hoog in top-10-lijstjes met beste kerstmarkten van Europa, net als Maastricht, en dat is niet voor niets.

Kerstmarkt Valkenburg | Blog Hampshire Hotels

Kerstmarkt onder de grond
De kerstmarkt wordt traditiegetrouw gehouden in de Fluweelgrot en de Gemeentegrot van Valkenburg en is daarmee de grootste overdekte kerstmarkt van Europa. Ideaal als het slecht weer is. In Valkenburg, of eigenlijk onder Valkenburg is een fascinerende wereld en zeker rondom de feestdagen. De grootste ruimte in de grotten wordt ook wel de kathedraal genoemd. En in die kathedraal wordt een gigantische kerststal van zand opgebouwd. Heel indrukwekkend om te zien.

Christmas Parade Valkenburg
Ook leuk om te zien, maar dan bovengronds, is de betoverende Christmas Parade. Verlichte praalwagens en dansers met prachtige kostuums trekken twee keer per week door de straten van Valkenburg. Er zijn nog meer activiteiten in Valkenburg. Kijk voor je bezoek even op deze site: kerststad Valkenburg.

Dichtstbijzijnde hotel: Hampshire Hotel – Voncken Valkenburg

2.       Magisch Maastricht | 1 december 2018 t/m 01 januari 2019

Maastricht wordt in de winter niet voor niets magisch genoemd. Dit is toch wel een van de bekendste steden als het om kerstmarkten gaat. Magisch Maastricht is echt een cadeautje voor jong en oud. Geniet vanaf een verwarmd terras van een hete kop chocolademelk, trek de schaatsen onder op de schaatsbaan, ga in het reuzenrad van 60 meter hoog of slenter over de kerstmarkt.

Magisch Maastricht | Blog Hampshire Hotels

Het Vrijthof
Het Vrijthof midden in Maastricht wordt ieder jaar omgetoverd tot een waar winters wonderland. Er is een kerstmarkt met sieraden, bourgondische hapjes, een oudhollandse poffertjeskraam, sjaals, mutsen en andere mode-cadeaus. In de spiegeltent ervaar je het echte gezellige bourgondische kerstgevoel met een speciaal biertje en live muziek.

Het Huis van de Kerstman
Het Vrijthof is dit jaar ook het Huis van de Kerstman die te vinden is naast de schaatsbaan van ruim 900 vierkante meter (!), met transparant dak zodat je ook met slecht weer de schaatsen om kunt binden.

3.       Kerstmarkt in Zutphen | 17 december 2018

Ook leuk en zeker gezellige kerstmarkt waar voor ieder wat wils is te krijgen en te doen. Een authentieke kerstmarkt met een apres ski bar, diverse kinderattracties (springkussen), de kerstman met zijn arrenslee en natuurlijk is er ook muziek. Met een goedgevulde mok glühwein struin je ondertussen langs de kraampjes. Er wordt nog veel decoratie voor in de kerstboom op ambachtelijke wijze gemaakt.

Hampshire Hotel - De Broeierd Enschede kerst | blog Kerstmarkten

Hampshire Hotel – ’s Gravenhof Zutphen tijdens een witte kerst

 

Kerstmarkten in Duitsland

Niets zo nostalgisch, warm en traditioneel als de Duitse kerstmarkten. Duitsland is hét land van de kerstmarkten. Keulen is groots en misschien wel de bekendste, maar ook een aardig eindje reizen. We hebben daarom gekeken naar de leukste kerstmarkten in Duitsland die net over de grens liggen:

 

4. Münster | 26 november t/m 23 december 2018

Slenter door feestelijk verlichte straten en geniet van de warme kerstsfeer, maar slaap heerlijk in eigen land. De kerstmarkten van Münster liggen net over de grens, met de auto ben je er zo, op nog geen 70 km van Enschede en Hengelo.

Oude koopmanshuizen prachtig verlicht
De historische Hanzestad Münster met koopmanshuizen, oude pakhuizen, kerken en pleinen worden sfeervol verlicht en feestelijk gedecoreerd, en zijn het decor voor vijf markten met ruim 280 kraampjes. Je kunt gemakkelijk van de ene kerstmarkt naar de andere lopen.

Kerstmarkten in Duitsland | Blog Hampshire Hotels

Hier vind je de traditionele Duitse tierelantijntjes, houten versieringen, ambachtswerken, decoraties, glas en natuurlijk de lekkerste koek en zopie. Geniet van een heerlijk Duitse worst met een glaasje glühwein en de dag kan niet meer stuk.

Wist je dat de kerstmarkten in Munster jaarlijks zo’n miljoen bezoekers trekken?

 

5.       Düsseldorf – Duitsland | 22 november t/m 30 december 2018

Geen zin om uren te rijden om bijvoorbeeld te kerstmarkt van Keulen te bezoeken? Dan is Düsseldorf een aanrader. Verspreid over 7 locaties verandert Düsseldorf in een kerstsprookje  Wat kleiner en knusser maar zeker niet minder leuk. Düsseldorf is ook een ideale stad om te winkelen: handig om gelijk wat cadeautjes in te slaan. Op verschillende pleinen is er een kerstmarkt te vinden. Een van de plekken is bijvoorbeeld de Schadowplatz, vlakbij de grote winkelstraat Schadowstraße.

Meer informatie over de kerstmarkten in Düsseldorf lees je hier.

 

6.       Royal Christmas Fair Den Haag | 14 t/m 23 december 2018

Niet de gehele winter maar wel zeer leuk om te bezoek is de koninklijke kerstmarkt in Den Haag! Aan de statige Lange Voorhout, vlakbij de Kloosterkerk, het Mauritshuis en paleis aan het Noordeinde, vind je de kerstmarkt van Den Haag. Waar je de mooiste houtsnijwerken, winterse vachten, geurkaarsen en andere kerstdecoratie en cadeaus kunt shoppen.

Royale kerstmarkt | Blog Hampshire Hotels

Muzikale activiteiten
Tijdens Royal Christmas fair zijn er op verschillende plekken muzikale optredens van kinderkoren, maar ook van bijzondere storytellers en theatergroepen, waar je naar kunt luisteren onder het genot van een glaasje bubbels, Flammkuchen, glühwein of warme chocolademelk.

Leuk winkelen in Den Haag
Den Haag is al meermaals uitgeroepen tot de beste winkelstad van Nederland. Je kunt de kerstmarkt dus prima combineren met je kerstinkopen of als je op zoek moet naar een leuke feestoutfit voor oud & nieuw.

Kijk voor de openingstijden van de fair op de site.

 

Winter in België

7.            Antwerpen | 8 december 2018 t/m 6 januari 2019

Een kerstmarkt, een ijspiste met bar op de Groenplaats, midgetgolfen met winterse holes of roetsj jij toch van de snelle Tubingbaan (glijbaan met autoband) af, op het Steenplein. Ga op stap in de stad van de mode waar je perfect je kerstoutfit of cadeaus bij elkaar kunt shoppen.

Tubingbaan Antwerpen | Blog Hampshire Hotels

Roetsj van de tubingbaan in Antwerpen

Winter in Antwerpen is vooral veel fun en heeft de ideale activiteiten om het shoppen even te onderbreken. De dag sluit je af met Belgische frieten met stoofvlees en een heerlijk Belgisch speciaal biertje.

Beleef de winter en overnacht bij Hampshire Hotels

8.       Bijzonder Brugge | 23 november 2018 t/m 1 januari 2019

Ook het idyllische Brugge is in het najaar een prachtig verlichtte kerststad. Er is een ijspiste op de Grote Markt met daaromheen kraampjes met kerstdecoraties, kunst en de heerlijkste hapjes. Naast glühwein vind je hier uiteraard de lekkerste Belgische biertjes.

Kerst in Brugge | Blog kerstmarkten Hampshire Hotels

Brugge is prachtig verlicht

Hampshire arrangementen

 

 

Bron afbeeldingen:  www.hollandfoto.net / Joe Dejvice / Shutterstock.com