De leukste dorpen van Nederland

De leukste Nederlandse dorpjes op een rij:

Nederland barst bijna uit haar voegen van alle leuke authentieke mooie dorpjes. Tal van lijstjes zijn er te vinden: elke reisblog of travelsite heeft er wel een. Hampshire Hotels heeft door heel Nederland hotels in de grote steden en vlakbij al die leuke dorpen. We vertellen je daarom graag ons favoriete lijstje en hebben de leukste dorpjes voor je op een rij gezet:

Giethoorn: de leukste dorpjes volgens Hampshire Hotels

1.       Giethoorn – Overijssel

Als zelfs de Japanners en Chinezen dit dorp massaal kunnen vinden, dan moet jij er zeker een keer naar toe geweest zijn! Dit dorpje wordt ook wel het Venetië van het noorden genoemd. Goeie pasta zal je er niet zo snel vinden, water des te meer. Heerlijk authentiek. Must do: wandeling maken langs de grachten en je verbazen over de slechte vaarkunsten van de toeristen in de bootjes met fluistermotor. Het is ook heel leuk om een vaartochtje te maken met een kapitein die vrolijk over Giethoorn verteld.

Ommen: de leukste dorpjes volgens Hampshire Hotels

2.       Ommen – Overijssel

Gemoedelijk, historisch, maar vooral verrassend. Ommen heeft sinds 1248 stadsrechten en is echt heel leuk. Je kunt hier prima winkelen en door de vele terrassen is het op een zonnige dag bijzonder levendig. Het Overijsselse Vechtdal met bossen, landgoederen, hei en de Vecht is prachtig om eens doorheen te fietsen.

Thorn: de leukste dorpjes volgens Hampshire Hotels

3.       Thorn – Limburg

Pas op! Zomers kan het hier heel druk worden! Bomvol toeristen die allemaal het unieke witte stadje willen bezoeken. Thorn heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 10e eeuw. Tip: spring op de fiets door Midden-Limburg met prachtige natuur en leuke steden. Thorn ligt vlakbij Sittard.

Born kasteel | Blog Hampshire Hotels

4.       Born – Limburg

Vlakbij Sittard ligt ook het dorpje Born. Born is met name bekend door de autoproducent die er gevestigd is, maar heeft daarnaast een heuse kasteelruïne. Het kasteel stamt uit 1150 en is tijdens een fatale brand in 1930 compleet verwoest. Sindsdien is het nooit meer gerestaureerd. Er zijn nog een paar historische resten te zien en in de voormalige kasteeltuin is een dierenpark gevestigd met een aantal exotische dieren.

Orvelte: de leukste dorpen van Nederland volgens Hampshire Hotels

5.       Orvelte – Drenthe

Hou je van lange fietstochten door de natuur? Dan kunnen we je aanraden om eens naar Drenthe af te reizen. Naast leuke stad Emmen heb je hier tal van mooie en leuke dorpjes en natuurlijk de welbekende hunebedden. Zoals Orvelte op ongeveer een uur fietsen van Emmen. Een groot openluchtmuseum vol tradities. Fiets langs monumentale boerderijen en over welbekende kinderkopjes.

Appingendam | Blog Hampshire Hotels

6.       Appingedam – Groningen

Wist je dat Appingedam, net als de stad Groningen, de enige stad in de provincie is die uit de middeleeuwen stamt? Het stadje kent dus een unieke historie en door het beschermd stadsgezicht verdiend dit zeker een plekje op onze lijst. Oude gevels, smalle steegjes en huizen gelegen aan het Damsterdiep, met kenmerkende uitstulpingen waar Appingedam vooral om bekend staat. Ben je in het Noorden van Nederland? Dan mag deze stad niet ontbreken op je programma.

Kinderdijk: de leukste dorpen van Nederland volgens Hampshire Hotels

7.       Kinderdijk – Zuid Holland

Dit dorpje ken je wel van de ansichtkaarten en is wereldwijd beroemd. Enorm vaak gefotografeerd, maar heb je de molens wel eens in het echt gezien? Een must see! De 19 authentieke windmolens staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Ervaar hoe de molens werken, bezoek de molenwerkplaats en kijk hoe een molen wordt gebouwd, onderhouden of hoe je een molenaar wordt. Wandelen en fietsen kan uitstekend met de schitterende molenroute. Hier maak jij zonder moeite je eigen ansichtkaart voor thuis.

8.       Bergeijk – Noord-Brabant

Brabant kent ook een paar fantastische dorpen en allen even gastvrij en gezellig (bourgondisch!). Zoals het dorpje Bergeijk, waar in de steentijd al mensen woonden. Kennen we dit ook niet van de mannetjes van de Radio? Architectuur liefhebber en bekend met het werk van Rietveld? Dan moet je zeker naar dit dorpje toe. Hij ontwierp het fabrieksgebouw van Weverij de Ploeg, een straatklok, een abri en een woonhuis.

Willemstad: de leukste dorpen van Nederland volgens Hampshire Hotels

9.   Willemstad – Noord-Brabant

Niet te verwarren met de hoofdstad van Curaçao. Deze Willemstad ligt in het westen van Brabant. Het oude vestingstadje, vernoemd naar niemand minder dan Willem van Oranje, heeft een beschermd stadsgezicht. Hier kan je heerlijk slenteren langs prachtige kerken, het buitenverblijf van Prins Maurits van Oranje (1623) bekijken en historische vestingwerken zien.

Noord-Holland kent ook een paar leuke dorpen zoals Volendam, Monnickendam, Marken en de Zaanse Schans. Lees hier meer over deze dorpen in Noord-Holland.

 

We hebben er vast een paar gemist…

Bovenstaande dorpen en stadjes kun je het beste op de fiets ontdekken, zo fiets je gemakkelijk van het ene dorp naar het andere. Onderweg zie je oer-Hollandse taferelen met bijvoorbeeld molens, prachtige boerderijen, heerlijke natuur en rivieren. Of slenter langs grachten, steegjes, historische straten en pleinen met kenmerkende boetiekjes en terrassen.

 

Ben jij het totaal niet met onze keuze eens?
Laat het ons weten en vertel ons jouw favorieten! Dat kan door een reactie achter te laten onder deze blog, of door een reactie achter te laten op onze Facebookpagina.

 

Facebook van Hampshire Hotels

 

Bron: skyscanner.nl | kasteelparkborn.nl | www.kinderdijk.nl | streekweb.nl