zich de kaas niet van het brood laten eten

Heerlijk romige Kaas!

5 dingen die je nog niet wist

De échte koeien, Nederlandse melkkoeien, waar de meeste kaas vandaan komt zijn natuurlijk de zwart met witte koeien. Deze koeien heten de Holstein zwartbonte koeien. Tien liter melk van deze koeien is goed voor 1 kilo kaas. In Nederland zijn wij er gek op. Wist je dat:

… wij gemiddeld 17 kilo per persoon, per jaar eten? De meeste kaas wordt nog altijd gewoon op brood gegeten.

…kazen nog steeds op houten planken worden bewaard? De planken nemen het vocht op van de zwetende kaas.

…. de smaak wordt bepaald door wat de koeien eten? Zo wordt de melk van koeien die uien hebben gegeten afgekeurd om kaas van te maken.

… een stukje eten na de maaltijd helpt tegen tandbederf? De eiwitten en het calcium in de kaas beschermen tegen cariës. Dat kaasplankje is nog ergens goed voor ook!

In Nederland zijn wij gek op kaas

In Nederland zijn wij gek op kaas

Temperatuur is van groot belang
TIP: Kaasplankje serveren? Zorg dat je het minimaal een half uur voor serveren alle kazen uit de koelkast haalt, voor een heerlijk romige smaak. De kazen smaken het beste op kamertemperatuur.

En wil je kaas raspen? Doe dit dan wanneer het net uit de koelkast komt en zo koud mogelijk is, dan gaat het raspen een stuk gemakkelijker.

Jong, belegen of toch liever oud
De belangrijkste en bekendste Nederlandse soort is Goudse kaas en moet volgens de wet 48 procent vet in de droge stof bevatten. Na de bereiding verblijven de meeste kazen minimaal vier weken in het pakhuis om te rijpen. Tijdens deze rijping worden de kazen regelmatig gekeerd. Met de leeftijd neemt de stevigheid toe, dus hoe langer gerijpt hoe droger en pittiger van smaak. Jong en jong belegen kazen hebben ongeveer 1-3 maanden gerijpt. Belegen kazen tussen de 4-7 maanden en oude kaas ligt tot wel 10 maanden op de plank.

Een goed begin van de dag bij Hampshire Hotels

Uiteraard kan dit heerlijke Nederlands product niet ontbreken bij het ontbijt. Op het uitgebreide ontbijtbuffet vind je altijd verschillende soorten terug. Ook zin om eens uitgebreid te ontbijten in het weekend? Bekijk hier de hotelarrangementen inclusief ontbijt:

 

Overnachting inclusief ontbijt

 

 

Bron: dairygood.org | kaas.nl | weydelandkaas.nl | zuivelonline.nl