Herfstige wandelroutes

5 x de mooiste herfst wandelroutes

Ahhh, de herfst. Misschien wel het mooiste, meest kleurrijke seizoen. En zo lang het weer een beetje mee blijft werken, we geen Siberische koufronten hebben of slagregen die ervoor zorgt dat je tot je ondergoed nat wordt, is dit een uitstekend jaargetijde om er lekker op uit te trekken.

Het prachtige herfstbos

Het bos verandert van diepgroen naar alle prachtige herfstkleuren en dat is een lust voor het oog. We halen graag een frisse neus in het weekend in een van de prachtige bossen in het land.

Wild spotten | Blog Hampshire Hotels

Wild spotten met de boswachter

Tijdens de herfst zijn er verschillende excursies te maken met de boswachters van Staatsbosbeheer of via Natuurmonumenten. Van Burlende damherten, wilde zwijnen, vossen of boommarters. In de Nederlandse natuur leven deze en andere prachtige dieren in het wild. Pak je verrekijker mee, doe de laarzen aan en ga op pad met de boswachter. Kijk hier voor meer informatie en data.

Herfstwandelingen

Paddenstoelen in de bosrand, kastanjes en beukennootjes zoeken, de mooiste instagramfoto’s maken van de gekleurde bladeren. Trek erop uit deze herfst en volg een leuke wandelroute. We delen graag onze favorieten. Lees en beleef hieronder de 5 mooiste herfst wandelroutes:

1. Nacht wandelroute Dwingelderveld
Volgens Natuurmonumenten is dit de mooiste wandelroute van Nederland. Deze route is speciaal uitgezet om in het donker te lopen! Normaal zijn de natuurgebieden ontoegankelijk na zonsondergang, maar nu heb je de gelegenheid om het bos in het donker te beleven. Heel bijzonder en een hele leuke ervaring. Je zult merken dat je meer geluiden hoort en veel meer gefocust bent op het bos. Het is zelfs een beetje spannend! Met een beetje geluk zie je tijdens de schemer een ree, of hoor je de bosuil.

Wild spotten tijdens nachtwandeling | Blog Hampshire Hotels

Tip: neem een zaklampje mee, maar probeer die zo min mogelijk te gebruiken.

Meer informatie en de route vind je hier.

2. Wild spotten op de Veluwe
Misschien wel het bekendste bosgebied van Nederland: Nationaal Park de Hoge Veluwe. Ideaal met een hoofdletter i om te wandelen. De Veluwe kenmerkt zich niet alleen door bos, maar ook door prachtige heidevelden, zandverstuivingen en vlakten, landgoederen en weidegronden. In het Speulderbos staan prachtige met mos begroeide eiken en beuken en meer ten zuidwesten van de Veluwe gaan bossen van eiken, beuken en berken langzaam over in akkers en graslanden.

De Veluwe is ook dé plek om wild te zien. Dat is alleen nog makkelijk gezegd dan gedaan. De beste tip die we kunnen meegeven is om een wandeling met een boswachter in te plannen. Hij of zij wijst je precies waar je moet kijken en waar je op moet letten. Zelf op pad en je geluk beproeven? Ga dan in de vroege avond of late middag, wanneer het schemert. En ga heel stil op een kruising zitten. Met en beetje geduld en veel geluk zie je dan een hert, ree of wild zijn voorbij komen!

Burlende herten op de Veluwe | Blog Hampshire Hotels

De Veluwe kent zoveel routes dat we er onmogelijk één konden kiezen:

Wandelroute Schapendrift
Deze route begint vlakbij Hierden, in Nunspeet. Wandel door boswachterij Nunspeet, door heuvelachtig stuifzandbos, het Hendrikszand, langs een open gebied met grotere heuvels en de Lek Berg. Volg de gele route. Klik hier voor het startpunt van deze route.

Over het Houtdorperveld
Tijdens deze wandeling loop je door drie geheel verschillende landschappen. Eerst over een reeks heidevelden, daarna door de bossen en tot slot tussen de akkers en weilanden. De overgangen tussen de landschappen is heel abrupt en daardoor zo leuk. Onderweg zie je bijzondere grafheuvels waarvan er ongeveer 650 op de Veluwe te vinden zijn. Ze dateren van 3.000 tot 800 v.Chr. De bossen langs de route zijn zeer gevarieerd en let ook op de vele wroetsporen van zwijnen onder de beuken, want daar liggen beukennootjes. Meer informatie en de volledige ANWB-wandelroute is hier te downloaden.

3. Rondom Ruurlo
Ruurlo is een prachtige omgeving om al wandelend te ontdekken. Het dorpje is heel gezellig en ligt aan bosgebied De Meene. Diverse routes leiden je langs boerderijen, landgoederen, kastelen en idyllische plaatsjes zoals Lochem en Vorden. Staatsbosbeheer heeft een aantal prachtige routes uitgezet in deze omgeving.

Wandelroute Hagenbeek
Zo is er de wandelroute Hagenbeek van 4 km. Je start bij de parkeerplaats Flierdijk in Barchem en volgt de gele route. Je wandelt door een oud cultuurlandschap met mooie graslanden. Klik hier voor het startpunt van deze route.

Wandelroute Kampenlandschap Beekvliet
Of loop de wandelroute Kampenlandschap Beekvliet, ook 4 km lang. Je start bij museum De Lebbenburgge in Borculo en volgt wederom de gele route. Je loopt onder andere langs de schaapskooi, houtwallen, bos, heide en akkers. Klik hier voor het startpunt van deze route.

Het Laarzenpad Ruurlo | Blog Hampshire Hotels

Het Laarzenpad
Ten westen van Ruurlo ligt de wandelroute het Laarzenpad (6 km lang). Deze route gaat door het natste deel van de boswachterij Ruurlo. Tip: vergeet je laarzen niet! Klik hier voor het startpunt van deze route.

Voor meer informatie en de exacte startpunten: kijk op deze site.

4. Dolen in Berg en Dal (vlakbij Nijmegen)
Deze route is een beproeving voor de kuitspieren! Het herfstbos op de hellingen is adembenemend mooi: eiken, beuken en kastanjes zorgen voor goud en roodgele warme kleuren. Op verschillende plekken borrelt er kraakhelder water op uit de grond, die kabbelende beekjes vormen door de dalen. Het bladerdek veert onder je voeten en af en toe is er een stevige klim. De route is 16 km lang en begint in Berg en Dal.

Berg en Dal is een uitstekend startpunt voor wandelroutes. Loop bijvoorbeeld de beroemde Zevenheuvelenweg, gelegen in het mooie Rijk van Nijmegen met polderlandschappen en heuvelruggen. Een van de groenste regio’s van Nederland.

Bekijk en download hier de gratis route.

Tip: nog een wandeling maken in de buurt van Berg en Dal? Vraag aan de receptie van Hampshire Hotel – De Holthurnsche Hof een van de 11 fantastische wandelroutes. Ze helpen je graag verder.

Herfstbos | Blog Hampshire Hotels

5. Eerder Achterbroek (vlakbij Ommen)
Eerde is een landgoed in het hart van Overijssel bij Ommen. Hier kun je heerlijk wandelen en onderweg zie je het statige kasteel Eerde, de mooie natuur in het parkbos en de karakteristieke boerenerven van het Eerder Achterbroek. De monumentale hoeven zijn nog steeds in gebruik. Als je ronddwaalt tussen de boerderijen en landerijen van het Eerder Achterbroek ervaar je de rust en schoonheid van een ver verleden. Nergens anders in Nederland is dit oorspronkelijke coulisselandschap van akkers, weilanden, houtwallen, bos en heideveldjes zo goed bewaard gebleven. Ook dieren voelen zich thuis in dit kleinschalige landschap, dus met een beetje geluk kom je hier een ree, das, kerkuil of wielewaal tegen.

Met deze route loop je langs Zorgboerderij de Meulenhorst waar je een heerlijk zelfgemaakt ijsje kunt eten. Te koud voor ijs? Wist je dat het speciaal bier van Bierbrouwerij Pauw, wat geschonken wordt bij Hampshire Hotel & Spa – Paping, ook van deze boerderij afkomt?

Bekijk en download hier de gratis route.

Route gelopen? We horen graag wat je ervan vond!

Herfstwandelingen Veluwe | Blog Hampshire Hotels

Heel veel wandelplezier!

 

 

Bron: met dank aan de wandelroutes van de NS Wandelingen, ANWB Wandelingen, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten. Bron beelden: Shutterstock/ TasfotoNL / Shutterstock.com