Wat is er te doen in de herfstvakantie?

Hoteldebotel van de herfstvakantie

Herfst! Prachtig jaargetijde! En ook de tijd dat de basisschool kinderen een heerlijk weekje vrij zijn, sommigen zelfs twee! Perfect om er lekker op uit te trekken.

Praktisch – hoe valt de herfstvakantie?
Noord- en Midden-Nederland hebben vakantie van 15 oktober tot en met 23 oktober. Zuid-Nederland volgt een weekje later: van 22 oktober tot en met 30 oktober.

Leuk om te doen: dagje winkelen

Alle dames en meisjes onder ons vinden een dagje shoppen natuurlijk altijd een prima tijdsbesteding. Maar ook de jongens kunnen er wel lol van hebben, alleen niet zo lang.

Tip: ga een paar uurtjes winkelen als je met kinderen bent en plan regelmatig een pauze. Lunch ergens waar ze ook heerlijke broodjes hebben die in de smaak vallen bij de jongsten. Ga ergens borrelen met een bitterbal of eet een ijsje. Het is nooit te koud voor een lekker ijsje.

Een dagje winkelen is helemaal leuk in een stad die jullie nog niet kennen. Met of zonder kinderen! Lees hier meer over de leukste winkelstraten van ons land.

Vaders, moeders, opa’s en oma’s, opgelet! Want er is zoveel te doen tijdens de herfstvakantie. We hebben de leukste uitjes voor je op een rij gezet en geven je graag wat inspiratie.

Want wat is er allemaal te doen in de herfstvakantie?

Kind museum | Blog Hampshire Hotels

Oktobermaand Kindermaand
In het Noorden van Nederland is het Oktobermaand Kindermaand! Dit jaar alweer de vijftiende editie. Kinderen tot en met 12 jaar hebben in de maand oktober gratis toegang tot culturele activiteiten en musea

Tal van organisaties doen mee en de kinderen kunnen zelf een workshop of activiteit kiezen. Hebben ze zin om te gaan schilderen, breakdancen, een theatervoorstelling bezoeken of naar het museum? De Oktobermaand Kindermaand is in de provincies Drenthe, Groningen en Friesland. Kijk op deze website voor het hele programma en alle instellingen die meedoen:

 

Bezoek eens een andere stad

Als gezin, of met z’n twee. De herfst is het ideale jaargetijde om een andere stad te bezoeken. Waar wil jij nog altijd eens naar toe? Al eens gedacht aan Groningen, Amsterdam of Utrecht? Zoveel leuke steden om te bezoeken! En in de herfstvakantie zijn er vaak extra evenementen en activiteiten die een city trip nog leuker maken. Kortom genoeg te doen!

Groningen
Groningen heeft van 15 tot en met 23 oktober het jeugdtheaterfestival Toffe Kastanjes, met super spannende, grappige en avontuurlijke voorstellingen die er te zijn in twee theaters.

Kinderen theater | Blog Hampshire Hotels

Vlieg op! (4+) | Dinsdag 18 oktober om 14:30 uur
Voor de allerkleinsten is er bijvoorbeeld de voorstelling: Vlieg op! Eindeloos wachten drie acrobaten op het vliegveld en om de tijd te doden laten ze hun fantasie de vrije loop. Met vliegende koffers, acrobatiek en een spectaculair hoogtepunt.

Kijk hier voor meer informatie en kaarten.

Kinderboekenweek 5-16 oktober
Van 5 tot en met  16 oktober is het weer Kinderboekenweek. Met dit jaar een wel heel leuk thema: Oma’s en Opa’s voor altijd jong! Maar ook na de Kinderboekenweek zijn er nog voldoende leuke activiteiten.

Kinderboekenweek | Blog Hampshire Hotels

Fiep Westendorp: een feest voor het oog!
Zo is er tot en met  23 oktober een tentoonstelling in Museum Meermanno in Den Haag over Fiep Westendorp. De bekende illustrator maakte de mooiste tekeningen bij de verhalen over Jip & Janneke, Floddertje en Pluk van de Petteflet.

Tentoonstelling bezoeken? Kijk hier voor meer informatie.

Wist je dat er in Den Haag ook een heus Kinderboekenmuseum zit?

Kinderboekenmuseum | Den Haag
Hier viert Paul van Loon, tijdens de herfstvakantie, twee jubilea: Dolfje Weerwolfje bestaat alweer 20 jaar en ook De Griezelbus is jarig, en bestaat 25 jaar! Het museum trakteert op griezelige goede activiteiten. Maak bijvoorbeeld je eigen spannende Paul van Loon-lampion die je goed kan gebruiken tijdens Halloween of bekijk een van de boekverfilmingen in het Verhalentheater. Griezelig goed!

Meer informatie over de activiteiten van het Kinderboekenmuseum vind je hier. 

3D film kinderen | Blog Hampshire Hotels

Cinekid festival – Amsterdam en heel Nederland
Jaarlijks is er voor de jeugd (4-14 jaar) een bomvol programma in de Westergasfabriek in Amsterdam en in ruim 30 filmtheaters door heel Nederland. Cinekid is speciaal voor de kinderen om kennis te maken met media, maar vooral om creatie en productie van media te stimuleren. Dit jaar is het Cinekid festival van 15 tot en met 21 oktober. Naast 150 bijzondere films en tv-programma’s die te zien zijn, kunnen kinderen spelen en vooral ontdekken. Bijvoorbeeld met het maken van games, installaties en apps in de grootste digitale speeltuin van Nederland: het Medialab!

Kijk hier voor het volledige en zeer uitgebreide, maar o zo leuke programma!

NEMO | Blog Hampshire Hotels

NEMO | Het allerleukste doe-museum
Uiteraard is er in, misschien wel het leukste museum van Nederland, de herfstvakantie van alles te doen in NEMO. Maak in De Werkplaats een wagentje en gebruik de kracht van lucht of leer hoe je een game kunt programmeren. Doe proefjes in Het Laboratorium als een echte wetenschapper en bekijk de vette kettingreactie. Altijd al willen weten hoe een webwinkel te werk gaat? Kijk mee en zie robots aan het werk.

Tip: het kan behoorlijk druk worden tijdens de vakantieperiode: kom vroeg en plan je bezoek vooraf via deze site.

Lichtkunstwerk Utrecht | Blog Hampshire Hotels

Trajectum Lumen Wandeling | Iedere zaterdag in Utrecht
Zijn de kinderen al wat ouder? Of ga je zonder kinderen op pad in de herfstvakantie? Dan is Trajectum Lumen een aanrader om te lopen. Iedere zaterdagavond laat een gids de mooiste lichtkunstwerken zien. Tijdens deze stadswandeling zie je magisch verlichte doorgangen, bruggen, twinkelende muziek uit de bomen en sprookjesachtig verlichtte pleinen. Ook kom je alles te weten over het mysterieuze verhaal van Luman en natuurlijk leer je meer over de stad Utrecht. Een echte aanrader tijdens deze donkere dagen! Bekijk hier de rondleidingen en plan je bezoek.

Utrecht is sowieso een erg leuke stad om te bezoeken. Er is zoveel te zien:

Trek de regio in!
Lekker fietsen in de natuur, een mooie boswandeling maken of uitwaaien op het strand. Ook dit zijn activiteiten waar kinderen gek op zijn. Vaak kom je langs leuke dorpjes en steden waar ook nog van alles te doen is.

Pyramide van Austerlitz | Blog Hampshire Hotels

Pyramide van Austerlitz | Woudenberg – dagelijks geopend
Ook leuk in de omgeving Utrecht is de Pyramide van Austerlitz. Hier kunnen kinderen heerlijk spelen in de grote speeltuin met skelterbaan, trampolines en schommels, terwijl de volwassen genieten van een drankje op het terras. Het prachtige bos leent zich uitstekend voor een wandeling met als letterlijk hoogtepunt de bijzondere Pyramide van Austerlitz. Gebouwd als eerbetoon aan Napoleon Bonaparte, in de Franse tijd. Je kunt ook een spannende speurtocht lopen voor kinderen van 4 tot en met 8 jaar: los jij het raadsel van de Pyramide op?

Enschede – Herfstkermis
In het Volkspark in Enschede staat tijdens de herfstvakantie de Herfstkermis. 9 dagen lang de nieuwste attracties voor jong en oud, heerlijke zuurstokken, de eerste oliebollen of laat je toch je toekomst voorspellen in de waarzegtent? De kermis is iedere dag geopend van 13:00 – 23:00 uur. Kijk hier voor meer informatie.

Virtual reality | Blog Hampshire Hotels

Hengelo – Techniekmuseum HEIM | De Magie van Techniek
Van 15 tot en met  23 oktober is er in het Techniekmuseum HEIM van alles te doen rondom de Magie van Techniek. Een vol programma rondom robotica en verbeelding. Heb je al wel eens Virtual Reality geprobeerd? Of een robot een dansje zien doen? In Techniekmuseum HEIM is het te beleven. Ook kun je zelf proefjes doen in het Proefjeslab. Het museum is in de herfstvakantie speciaal wat langer open.

Plan je bezoek en bekijk hier de website.

Hugo | Blog Hampshire Hotels

Wist je dat Hampshire Hotels ook een robot heeft?
Je kunt kennismaken met Robot Hugo in Hampshire Hotel – The Manor Amsterdam en bij Hampshire Designhotel – Maastricht. Hugo werkt mee aan de receptie. Bel wel even vooraf met het hotel of Hugo aanwezig is en of hij niet toevallig een welverdiende vakantiedag heeft.

 

Oktober: maand van de geschiedenis

Geïnteresseerd in geschiedenis en historie? Oktober is traditiegetrouw ook de Maand van de Geschiedenis. Misschien wel het grootste historische evenement van Nederland. Dit jaar is het thema Grenzen. Met festivals, tours, lezingen en meer activiteiten ontdek je hoe mensen door de eeuwen heen grenzen maken, veranderen, verleggen, bewaken en oversteken. Via deze website kun je per dag een activiteit kiezen, zowel binnen als buiten.

Domtoren Utrecht | Blog Hampshire Hotels

Ga bijvoorbeeld mee met een wandeling door Domstad Utrecht met Thomas von der Dunk. Onderweg legt hij uit dat de Domstad het kerkelijk centrum van Nederland was.

Kijk hier voor alle activiteiten tijdens de Maand van de Geschiedenis

Kasteel de Haar | Blog Hampshire Hotels

Kasteel de Haar | Stylisten en architecten in de dop opgelet!
Ben jij een prof met stof? Oog voor detail? Vind je de meubels, hemelbedden en sofa’s altijd zo mooi in kastelen? Bezoek dan deze herfstvakantie het meest deftigste en grootste kasteel van Nederland. Bij Kasteel de Haar kunnen kinderen Junior stylist van De Haar worden en op onderzoek uitgaan in de slaapkamers van chique en beroemde gasten.  Kasteel de Haar ligt vlakbij Utrecht en is dagelijks te bezoeken.

Lees hier meer informatie.

 

Veel plezier en succes met het smeden van herfstvakantieplannen met broers, zussen, papa, mama, opa’s, oma’s of tantes! En nu maar hopen dat het droog blijft…

 

 

Bron: toerisme.groningen.nl | beelden Shutterstock | Film Utrecht via Toerisme Utrecht