De Hanzesteden in Gelderland

Als je van historische steden houdt, heb je het erg getroffen met ons kleine landje. Met een geschiedenis die terug gaat tot wel 2000 jaar valt er in Nederland zoveel te ontdekken en zien. Grote kans dat er steden tussen zitten waar je waarschijnlijk nog nooit van hebt gehoord! Zeggen bijvoorbeeld Hattem, Elburg en Doesburg je iets? Wij vertellen je graag meer over deze en de overige Hanzesteden in Gelderland!

Eerst even een stukje geschiedenis

De Hanzesteden zijn ontstaan in de 12e tot de 16e eeuw doordat zij zich aansloten bij het Hanzeverbond. Dit was een samenwerkingsverband voor de steden en de handelaren die er woonden. De steden werkten veel samen en hierdoor ontstonden er veel handelsroutes. Veel van deze geschiedenis is nog steeds duidelijk terug te zien in de steden, iets wat hen zeer de moeite waard maakt te bezoeken!

 

Hanzesteden Gelderland - Zutphen

Hanzestad Zutphen

Ook wel bekend als de Torenstad vanwege het groot aantal historische gebouwen met een toren. Een klein beetje een doolhof lijkt het soms wel. Het centrum van Zutphen bestaat namelijk uit een wirwar van straatjes, stegen en hofjes. Gezellig is het des temeer! Wil je meer te weten te komen over de geschiedenis van Zutphen dan zijn er verschillende stadswandelingen die zeker de moeite waard zijn.

Hanzesteden Gelderland - Zutphen

Wat dacht je bijvoorbeeld van de Hofjeswandeling? Deze leidt je langs de 6 mooiste hofjes van Zutphen. Tussendoor pik je ook nog eens allerlei mooie middeleeuwse gebouwen mee. Met de Torenstadwandeling wandel je langs diverse grote en kleine torens die Zutphen rijk is. Kijk vooral even op deze site voor een overzicht. Wil je graag meer van Zutphen en haar omgeving zien, dan kun je de fiets pakken en een van de vele fietsroutes fietsen. De meeste routes zijn te volgen aan de hand van fietsknooppunten en starten in het centrum van Zutphen. De routes leiden je door diverse natuurgebieden en dorpjes in de omgeving. De fietsroutes zijn ingedeeld in drie verschillende afstanden: kort (tot 20 kilometer), middellang (20 tot 40 kilometer) en lang (meer dan 40 kilometer). Voor een kaart met fietsknooppunten kun je terecht bij het VVV-kantoor, en voor een overzicht van de verschillende routes kun je hier kijken.

Hanzesteden Gelderland - Zutphen

Ben je moe geworden van al het wandelen en fietsen, of wil je Zutphen op een meer ontspannen manier ontdekken? Dan kun je ook vanaf het water genieten van de prachtige historie van Zutphen. Een fluisterboot voert je langs de meest bijzondere plekjes aan de rivier de Berkel en over de grachten in Zutphen. Kom meer over de geschiedenis van Zutphen en alle historische monumenten te weten door de verhalen van de fluisteraar (schipper). De fluisterboten varen dagelijks van 1 april t/m 31 oktober om 11:00, 13:00 en 15:00. De prijs voor een tochtje is €5 per persoon. Voor meer informatie of om te reserveren kun je terecht op deze site.

Als je overigens denkt dat je hier alleen maar cultuur kunt snuiven heb je het goed mis! De vele winkeltjes, speciaalzaken, lunchrooms en restaurants zorgen voor een levendige sfeer in de binnenstad van Zutphen. Geniet bijvoorbeeld van een kopje koffie, lunch of diner in De Wijnhuistoren, gelegen aan de Groenmarkt. Alleen al om het gebouw te bekijken waar dit restaurant zich bevindt is de moeite waard. Voor een gezellig drankje of hapje kun je ook terecht op de Houtmarkt. Hier bevinden zich diverse leuke horecazaken.

 

 

Hanzesteden Gelderland - Doesburg

Hanzestad Doesburg

Op de grens van de Achterhoek, de Veluwe en de Liemers vind je dit kleine stadje. Kom je Doesburg binnenrijden, dan vraag je je waarschijnlijk af waar de tijd is gebleven. Dit vanwege het middeleeuwse stratenpatroon dat hier nog volledig intact is. Door haar prachtig gerestaureerde binnenstad met 150 beschermde monumenten en panden is Doesburg een stad waar veel te ontdekken valt. Neem bijvoorbeeld een kijkje bij De Waag, het Arsenaal of de Commanderij. Nu zitten er winkeltjes in, maar de panden zien er nog exact uit zoals vroeger toen de kooplieden hun handel dreven.

Hanzesteden Gelderland - Doesburg

Heb je geen hoogtevrees, dan is de torenbeklimming van de Grote of Martinikerk een leuke manier om de stad te ontdekken. Samen met een gids beklim je de 220 treden van de bijna 95 meter hoge toren. Bovenaan geniet je van een prachtig uitzicht en krijg je van de gids meer te weten over de geschiedenis van de toren. De torenbeklimming is alleen mogelijk op woensdag- en vrijdagmiddag om 15:00 uur, voor groepen vanaf 6 personen. Kosten zijn € 2,75 per persoon. Voor deze en andere leuke activiteiten kun je een kijkje nemen op de website van VVV Doesburg. Houd je meer van bezoekjes aan musea? Geen probleem, Doesburg heeft tal van musea en galerieën met bijzondere collecties. In Streekmuseum De Roode Tooren bijvoorbeeld kun je objecten bekijken uit de geschiedenis van het oude Doesburg. Zo hebben ze er een werkende tabakskerverij uit 1897, een kruidenierswinkel uit 1880, een maquette van Doesburg van rond 1650 en nog veel meer. Hiernaast zijn er verschillende wisselexposities. Kijk hier voor een overzicht van alle musea en galerieën.

Dat de Achterhoek een uiterst geschikte plek is om te fietsen wist je waarschijnlijk al. Ook vanuit Doesburg zijn er verschillende fietsroutes, bijvoorbeeld langs de IJssel. Loop even binnen bij de lokale VVV voor fietsroutes of een knooppuntenkaart.

Hanzesteden Gelderland - Doesburg

De binnenstad van Doesburg biedt tal van mogelijkheden voor een lekkere lunch, borrel of diner. Wist je overigens dat de oudste horecagelegenheid van Nederland zich in Doesburg bevindt? Bij Stadsbierhuys de Waag kun je genieten van hun beroemde zelfgemaakte gebak, lunch, diner of één van de 60 biertjes. De Waag bevindt zich aan het kruispunt van de fietsroutes, dus een beter excuus voor een bezoekje heb je niet!

 

 

Hanzesteden Gelderland - Hattem

Hanzestad Hattem

Dat Hattem prachtig is om te bezoeken blijkt wel uit de vele schilders die het pittoreske stadje begin 1900 trok. Eén van hen was Jan Voerman die de Hollandse wolken boven de IJssel probeerde vast te leggen.

Hanzesteden Gelderland - Hattem

Zijn bijzondere werken zijn te bezichtigen in, hoe kan het ook anders, het Voerman Museum Hattem. De charme van Hattem was ook Nederlands bekendste illustrator Anton Pieck niet ontgaan. Pieck, bekend om zijn vaak sprookjesachtige tekeningen, herkende veel van de sfeer van Hattem in zijn eigen werk. Het ontstaan van het Anton Pieck Museum in Hattem was dan ook snel een feit.

Hanzesteden Gelderland - Hattem

Erg groot is Hattem niet. Grenzend aan de noordrand van de Veluwe, kan een bezoekje aan deze stad prima gecombineerd worden met een wandeling of fietstocht in het prachtige natuurgebied. Voor leuke fietsroutes of andere activiteiten in dit gebied, kun je hier een kijkje nemen.

Wil je echt ervaren hoe men vroeger in Hattem leefde? Op 10 september 2016 vindt het jaarlijks terugkerend “Dikke Tinne Festival” plaats. Dit festival neemt je mee terug in de tijd met theater, muziek, verhalen, ridders, jonkvrouwen, kinderspelen en nog veel meer.

 

 

Hanzesteden Gelderland - Elburg

Hanzestad Elburg

Gelegen aan de Randmeren ligt dit oude vissersplaatsje. Wie in Elburg rondwandelt zal waarschijnlijk denken dat ‘ie op de filmset van een Middeleeuwse film beland is.

Hanzesteden Gelderland - Elburg

Met haar rechthoekige straten, muren met torens, smalle steegjes en keitjesstoepen waan je je in Elburg echt even terug in de tijd. Het meest bijzondere monument is het Agnietenklooster, dat ooit een 15e -eeuws vrouwenklooster was, waar nu Museum Elburg gevestigd is.

Hanzesteden Gelderland - Elburg

In dit museum kun je een uitgebreide collectie voorwerpen bekijken over de geschiedenis van Elburg en haar omgeving. Tevens kun je de voormalige kloosterpanden bezoeken, inclusief de middeleeuwse dubbelkapel, en rondlopen in de kloostertuin.

Hanzesteden Gelderland - Elburg

Watersportliefhebbers kunnen in Elburg hun hart ophalen; de Randmeren is uitermate geschikt om te zwemmen, varen, surfen of vissen. Tevens kun je hier rondvaarten en bottertochten maken. Door de schippers wordt er veel verteld over de geschiedenis van de Elburgse botters en het stadje zelf. Wil je zelf nu ook eens een botter huren, neem dan een kijkje op deze site voor de beschikbaarheid.

Lekker eten en drinken kun je uiteraard in de gezellige straatjes en op de terrassen in de binnenstad en de haven.

 

Hanzesteden Arnhem en Nijmegen

Nijmegen, uitgeroepen tot oudste stad van Nederland, en Arnhem, groenste stad van Nederland. Twee verschillende steden die samen een rijke geschiedenis delen. Dat deze steden meer te bieden hebben dan alleen historie blijkt wel uit de bruisende winkelstraten, het energieke uitgaansleven en de prachtige natuurgebieden.

 

Hanzesteden Gelderland - Nijmegen

Nijmegen

Het stadscentrum van Nijmegen ontdek je het beste ter voet. Een gids voert je langs de mooiste plekjes en kan je alles vertellen over de geschiedenis. Wist je bijvoorbeeld al dat de historie van Nijmegen 2000 jaar terug gaat, toen de Romeinen er neerstreken? Keuze voor stadswandelingen zijn er dan ook genoeg, zoals de historische stadswandeling of de stadswandeling “Oude stad, Nieuwe stad”. Deze laatste neemt je mee door de historische binnenstad gecombineerd met de vernieuwingen in het centrum. Heb je zin in wat meer humor? Dan is de theatrale stadswandeling misschien wel iets voor je. Keizer Karel en zijn nar leiden je langs alle historische gebouwen en locaties. Hierbij geven zij hun eigen anekdotes en visie op alle gebeurtenissen van toen. Historie met humor! Voor een overzicht van alle stadswandelingen, kun je op deze site kijken.

Hanzesteden Gelderland - Nijmegen - Valkhofruine

Wil je liever niet zo veel lopen dan is een bezoekje aan een museum een prima alternatief. In het Valkhof Museum kom je alles te weten over de Romeinse tijd in Nijmegen. Ze hebben er een prachtige verzameling van zowel moderne als oude kunst. Houd de website goed in de gaten want ze hebben er vaak wisselexposities. Wil je ook eens wat anders ontdekken dan alleen de geschiedenis van de stad, zijn er genoeg alternatieven. Wat dacht je bijvoorbeeld van het MuZIEum, waar je geblindeerd op pad gaat met een gids. Al je zintuigen worden op de proef gesteld in deze bijzondere ervaring in het donker. Voor de fietsliefhebbers onder ons is er het Fietsmuseum Velorama. Hier hebben ze een enorme collectie fietsen en krijg je een volledig beeld van de geschiedenis van de fiets.

Hanzesteden Gelderland - Nijmegen - St. Stevenstoren

Bij een bezoek aan Nijmegen is een bezoek aan de Stevenskerk en haar St. Stevenstoren een must. Kom je Nijmegen binnenrijden over de Waalbrug is het de St. Stevenstoren die je tussen de gebouwen ziet uitsteken. Gebouwd in de 14e eeuw, geheel in renaissance stijl. Met een gids kun je hier rondlopen en boven heb je een prachtig uitzicht over de stad. In de Stevenskerk geniet je van de indrukwekkende architectuur en de prachtige glas-in-loodvensters. Pronkstuk is toch echt het beroemde Königorgel, dat nog vaak bespeeld wordt. Voor meer informatie over de kerk en de rondleidingen, kun je een kijkje nemen op de site van de Stevenskerk.

Hanzesteden Gelderland - Nijmegen - fietsen

Dat je in Nijmegen en omgeving goed kunt fietsen wist je waarschijnlijk al. In een eerder blog vertelden we over de verschillende leuke fietsroutes in deze omgeving.

Hanzesteden Gelderland - Nijmegen - Ooijpolder

Wandelen kun je er uiteraard ook eindeloos! Met de Overasseltse- en Hatertse Vennen, de Berendonck, Heumensbos, de Mookerheide en de uiterwaarden langs de Maas en Waal zijn er genoeg mogelijkheden. Via http://wandelenrijkvannijmegen.nl/ kun je heel simpel je eigen wandelroute plannen aan de hand van het knooppuntennetwerk.

Hanzesteden Gelderland - Nijmegen - Grote Markt

Van al dat cultuur snuiven en actief bezig zijn krijg je natuurlijk honger en dorst. Strijk neer op een van de vele terrassen die Nijmegen rijk is, zoals op de Grote Markt of het Koningsplein.

Hanzesteden Gelderland - Arnhem - Park

Arnhem

Gelegen aan de Rijn en omgeven door prachtige natuurgebieden en stadsparken. Loop je hier door de stad dan is de geschiedenis nog duidelijk voelbaar. Veel monumenten en bezienswaardigheden vanaf de Middeleeuwen tot nu zijn, ondanks WOII, nog bewaard gebleven en kunnen bezichtigd worden.

Hanzesteden Gelderland - Arnhem

Diverse stadswandelingen voeren je bijvoorbeeld door de vele middeleeuwse kelders, die onder de winkelstraten zijn gerestaureerd en met elkaar zijn verbonden. Heel bijzonder, want je krijg hierdoor een goede indruk van hoe Arnhem er vroeger uit zag. En wat dacht je van de beroemde John Frostbrug, ook wel bekend als “een brug te ver” tijdens de Slag om Arnhem? Met zo’n rijke geschiedenis als Arnhem valt er bijzonder veel te ontdekken. Bekijk hier welke historische stadswandeling jou het meeste aanspreekt en ga op ontdekking!

Tip: stap in de panoramalift en laat je meenemen langs een van de grootste en zwaarste klokken van Europa. Op 73 meter geniet je van een eindeloos uitzicht over Arnhem en omstreken!

Een bezoekje aan de Grote of Eusebiuskerk is absoluut een aanrader als je graag op een meer ontspannen manier de geschiedenis van Arnhem wilt ontdekken. Aan de hand van historische objecten en grafkelders vertelt deze prachtige kerk het verhaal van Arnhem vanaf de middeleeuwen tot aan WOII en de wederopbouw. Houd de website in de gaten want de Eusebiuskerk heeft regelmatig tentoonstellingen over de geschiedenis van de kerk en de Slag om Arnhem.

Hanzesteden Gelderland- Arnhem - Openluchtmuseum

Denk je aan Arnhem, dan denk je vast en zeker aan het Nederlands Openluchtmuseum! In dit museum van maar liefst 44 hectare vind je de authentieke gebouwen terug van vroeger met originele verhalen van toen. Ga op avontuur en bekijk de originele boerderijen, arbeidershuisjes, molens, kerken en scholen van vroeger. En rijdt zelfs nog een oude tram dwars door het park! Het leuke aan dit openluchtmuseum is dat het met de jaargetijden mee verandert. Zo kun je hier in het voorjaar meehelpen op de bleekvelden en kun je er schaatsen in de winter. Een leuk dagje uit voor jong en oud! Kijk voor de openingstijden en toegangsprijzen op hun website.

Hanzesteden Gelderland - Arnhem - Veluwe

Met aan de ene kant de Veluwe en aan de andere kant het uiterwaardgebied ligt Arnhem midden in een groene omgeving. Als je zin hebt in een actief weekendje, kun je hier zeker je lol op. Met ruim 5.400 hectare bos en heidevelden kun je eindeloos fietsen of wandelen in Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Lees vooral even dit eerder verschenen blog over de verschillende activiteiten die je er kunt ondernemen.

Wist je overigens dat Arnhem ook bekend staat als modestad? In het Modekwartier vind je ruim 60 winkels en ateliers van verschillende ontwerpers, met ieder hun eigen verhaal. In hun werkplaatsen en winkels kun je rechtstreeks van de designer de nieuwste mode vinden. Kijk op de website van het Modekwartier naar de openingstijden van de winkels.

Een bezoekje aan een van de Gelderse Hanzesteden

Heb je nu ook zin gekregen om wat geschiedenis op te snuiven? Bekijk hier onze hotels in Gelderland en ga op ontdekkingsreis terug in de tijd!

Hotels in Gelderland

 

Bronnen: http://www.inzutphen.nl/, http://www.zutphenbruist.nl/, http://www.bezoek-doesburg.nl/, http://www.hanzesteden.info/nl/hattem/, http://www.vvvelburg.nl/vhome,  http://www.hanzesteden.info/nl/elburg/ en http://www.vvvarnhemnijmegen.nl/