Citytrip Groningen

Citytrip naar het nuchtere Groningen

Groningen gooit hoge ogen als studentenstad en met trekpleisters als de Martinitoren en het Groninger Museum. De stad koestert haar historie, maar is tegelijkertijd vooruitstrevend. We zetten de leukste tips voor je op een rij om deze eigenzinnige stad te ontdekken.

Groningers zijn nuchter, eigenzinnig en trots op wie ze zijn. Dat is terug te zien in de mensen, architectuur en winkels. Er worden hier veel winkelconcepten uitgeprobeerd.

 

Wist je dat de tweede Starbucks van het land hier geopend werd? Vanuit de gedachte ‘als het in het nuchtere Groningen kan, dan kan het overal.

 

Winkelstad Groningen

Als je iets goed kunt in Groningen, dan is het shoppen! In het A-Kwartier, in het noordwesten van de stad, is een bonte verzameling aan zelfstandig ondernemers. Ga op pad en struin door de Oude Kijk in ’t Jatstraat, met bijvoorbeeld De Stadsakker voor urban gardening en HOLTBAR, een conceptstore voor interieur waar u ook koffie kunt drinken, heel relaxed.

Citytrip Groningen

Liefde voor koffie bij Black & Bloom | Oude Kijk in ’t Jatstraat 32
Prijswinnend bakkie koffie drinken? Bij koffiezaak Black & Bloom roosteren ze de bonen zelf, als enige winkel in de stad. Ze hebben in september 2016 de Misset Horeca Koffie Top 1—gewonnen. Nergens was er zoveel theoretische kennis over het product en liefde voor het vak als bij Black & Bloom in Groningen.

De Stadsakker | Oude Kijk in ’t Jatstraat 38
Voor iedereen met en zonder groene vingers en voor iedereen met een moestuin of voor diegene die zijn basilicum nu eindelijk eens in leven wil houden. In dit prachtige pand vind je alles voor urban gardening. Kom inspiratie op doen, vraag advies of struin door de winkel voor de leukste tuincadeautjes.

Citytrip Groningen concept Holtbar

 

HOLTBAR CONCEPT STORE | Oude Kijk in ’t Jatstraat 20
In deze cool and collected shop vind je zeker een hip cadeau. Van accessoires, kleding, sieraden tot de perfecte cappuccino met de lekkerste red velvet taart. Hier slaag je zeker voor een origineel cadeau.

Leukste winkelstraat van Nederland

Groningen heeft veel mooie pakhuizen, bijzondere gevels en hofjes en kleine steegjes. In de oude binnenstad barst het van de leuke winkeltjes en bijzondere boetiekjes, zoals in de Folkingestraat. Gekozen tot leukste winkelstraat van Nederland. Hier vind je geen grote landelijke ketens, maar allemaal authentieke en gezellige winkeltjes.

Verborgen hofjes

Afgesloten van de bruisende binnenstad liggen wel dertig hofjes en/of gasthuizen verborgen. Zoals het Pepergasthuis en het Pelstergasthuis. In de middeleeuwen werden deze hofjes gesticht voor zieken en vreemdelingen waar ze soms een attractie werden voor de Groningers. Tegen betaling konden ze naar de ‘gekke’ bewoners kijken van de gasthuizen. Tegenwoordig worden de huisjes rondom de hofjes bewoond en zijn ze een oase van rust.

 

Borreltijd in Groningen

Tijd voor een borrel? Ga na het winkelen door naar de Ellebogenbuurt. Daar zit een aantal oude kroegen die heel sfeervol zijn om te borrelen, zoals de Wolthoorn en De Pintelier, een Belgisch café dat hier hoog aangeschreven staat om zijn speciaal bier. Ook leuk is De Toeter aan de Turfsingel. De zondagse pub quiz daar is legendarisch, dan zit de tent vol.”

De Wolthoorn | Turftorenstraat 6
Een authentiek bruin café met ruim negentig jaar historie. Op een rustig moment vertellen de medewerkers je graag een verhaal. Studenten, locals, politici, kunstenaars, alles komt hier samen voor een goed gesprek en fijne borrel.

De Pintelier | Kleine Kromme Elleboog 9
Liefhebbers van Belgische biertjes gaan naar de Pintelier, met wel 100 bieren op fles als tap. Naast de verschillende bieren hebben ze een ruim assortiment aan Belgische, Franse en Nederlandse jenevers, voor de ware jeneverliefhebber.

Citytrip Groningen borrelen

De Toeter | Turfsingel 6

Hier is het altijd gezellig en de zondagse pub quiz is legendarisch. Dan zit de tent vol. Ook bij De Toeter geniet je van een speciaal biertje, maar ook whiskyliefhebbers kunnen hier hun lol op. Ruim 300 single malt whisky’s worden hier geschonken.

Heerlijk lunchen of uit eten in Groningen

Culinaire verrassingen in Groningen. De variatie is groot!

Lunchtip Ariola | Folkingestraat 54
Haal bij Ariola een lekkere pasta voor de lunch. Twee Italiaanse dames maken de pasta’s en sauzen elke dag vers. Heerlijk, je proeft de liefde die erin zit. Neem je lunch mee naar een hofje of een bankje op de Grote Markt.

Eetcafé Soestdijk | Grote Kromme Elleboog 6
Een lekker hapje eten kan bij Eetcafé Soestdijk. Met een hint naar het koningshuis serveren ze hier simpele maar kwalitatief goede gerechten.

Wine en Dine bij De Pijp | Hooge der A 3
Iets culinairder is De Pijp en in het hart van de stad. Een modern restaurant waar ze heerlijke dry aged beef serveren en de lekkerste wijnen.

Citytrip Groningen Mofongo

Mr. Mofongo | Oude Boteringestraat 26
Voor avonden om de tijd volledig te verliezen is Mr. Mofongo een aanrader. Daar dineer je met zicht op de cocktailbar waar bartenders de lekkerste cocktails maken. Hier gebeurt heel veel om je heen. Ze stoken er hun eigen drank, de destilleerderij zit in de zaak, hebben een escape room, een robot en is het altijd gezellig druk.

 

Ook leuk om te doen in Groningen

Citytrip Groningen Martinitoren

De Martinitoren
D’Olle Grieze wat Gronings is voor De Oude Grijze heeft haar bijnaam te danken aan de huidige kleur van het verweerde zandsteen. De Martinitoren is het symbool van de stad Groningen en de 311 treden zijn dagelijks te beklimmen. Tip: beklim de toren met mooi weer en je hebt een prachtig uitzicht over de hele stad. Haal je toegangskaartjes bij het VVV-gebouwtje op de Grote Markt.

Noorderlicht | Akerkhof 12
Fan van foto’s? Loop dan even bij Noorderlicht naar binnen: een veelzijdig podium met de mooiste tentoonstellingen (gratis toegang). Noorderlicht is oorspronkelijk alleen voor documentaire fotografie, maar inmiddels hangen er in de rauwe expositieruimte foto’s, van elke fotograaf die een goed verhaal te vertellen heeft. Elk jaar organiseert Noorderlicht haar Internationale Fotomanifestatie, waarin uiteenlopende onderwerpen aaneen worden gesmeed tot een thematische vertelling. De fotomanifestatie vindt afwisselend plaats in Groningen en Friesland en in 2017 is het weer de beurt voor Groningen. Kijk hier voor de huidige expositie.

 

Kattencafe Groningen

Kattencafé Op z’n Kop | Oude Ebbingestraat 57
Ook deze trend is in het hoge noorden beland en dat vinden we maar wat gezellig. Dol op een kopje thee met een kat op schoot? Plan dan een bezoekje aan Kattencafé Op z’n Kop. Alhoewel, zo eigenwijs als katten zijn is de kans groter dat ze je compleet negeren. Vooraf een tafeltje reserveren is wel slim. Kijk daarvoor op deze site.

 

Evenementen in Groningen

Als studentenstad kent Groningen natuurlijk tal van evenementen zoals de beroemde (beruchte?) KEIweek. Er is een evenement wat beroemd is en waar Groningen echt om bekend staat:

Eurosonic Noorderslag
Het muzikale talent van morgen staat tijdens dit festival centraal. Per editie zijn er ruim 300 optredens van grote en nog onontdekte namen en welke bands je in de gaten moet houden. Januari 2017 is Groningen weer een groot muzikaal platform. Een van de leukste muzikale evenementen van het jaar.

Citytrip Groningen Groninger Museum

De beste musea van Groningen?
Zin in iets cultureels? Lees hier meer over de musea van Groningen, zoals het Groninger Museum. Als je een citytrip Groningen maakt is een bezoekje aan dit museum een must! Op een of andere manier weten ze daar altijd spectaculaire tentoonstellingen naar Groningen te halen. Lees hier meer.

city-exterieur-weekendje-weg-stedentrip-groningen-hampshire-hotel

Citytrip Groningen

Zin in een leuke stedentrip? Een citytrip Groningen heeft alles voor een leuk weekend. Shoppen, cultuur, mogelijkheden voor een leuke avond uit. Logeren midden in de historische binnenstad van Groningen? Kijk hier voor alle hotels:

 

Overnachten in Groningen

 

Bron: magazine check-in bij Hampshire Hotels
Bron afbeeldingen: facebook Mr. Mofongo, website Hotlbar, shutterstock.com