De geschiedenis van de Finse sauna

De sauna is pure Scandinavische zen

Een oud Fins spreekwoord zegt:  “The sauna is the poor man’s apothecary”, vrij vertaald: de apotheek van de arme man. In de sauna warmt het lichaam op en wanneer je zweet, kan het lichaam zich ontdoen van toxische stoffen. Zo is een rondje wellness een natuurlijke kuur voor alle gezondheidsklachten bij mannen, vrouwen en kinderen.

Een gat in de heuvel
De eerste sauna’s werden voornamelijk gebruikt voor onderdak, en daarnaast voor het nemen van een bad. In de koude wintermaanden groeven de Finnen een gat in de grond en verwarmden stenen tot deze gloeiend heet waren. Over de stenen werd water gegooid om stoom te creëren, zodat het nog warmer werd. Zelfs zo warm dat de ze de kleren uit konden trekken. In Finland zijn er nog een aantal van deze holsauna’s te vinden.

Bijzondere gebruiken
Een bezoek aan de sauna doen we tegenwoordig vooral om het lichaam te reinigen en voor het ontspannen van de spieren. Het werkt ook heel ontspannend voor de geest. Heerlijk even niets doen. In het verleden had deze ruimte ook nog andere doelen, zoals het maken van linnen en bier. Aangezien de sauna vanwege de hitte bijzonder hygiënisch was, werd het ook gebruikt voor gezondheid gerelateerde functies zoals de zieken genezen, wonden laten genezen en zelfs het baren van kinderen.

Hitte in het weekend
Door de eeuwen heen is de sauna altijd een deel geweest van het Finse leven. Na een drukke werkweek gingen de Finnen op zaterdag vaak ontspannen in de sauna, de hitte verzacht de spieren en maakt het lichaam schoon. Tegenwoordig is een bezoekje aan een saunacentrum of wellness ook niet meer weg te denken uit óns leven en is zeker in het najaar een fijne activiteit.

Lees hier hoe de sauna optimaal werkt voor je lichaam. Dompel jezelf onder in alle rust en laat je eens lekker in de watten leggen met de verschillende wellnessfaciliteiten van Hampshire Hotels.

Ook zin gekregen om even helemaal te onthaasten? Kijk hier voor de mooiste locaties met wellness:

Hotels met sauna

 

Bron: finlande.nl | finlandsite.nl