Gelderland fietsland

Gelderland is een van de mooiste fietsprovincies!

Nederland is een echt fietsland en Gelderland is een van de mooiste provincies om doorheen te fietsen. De regio is vorig jaar niet voor niets uitgeroepen tot meest aantrekkelijke fietsprovincie!

Het landschap van Gelderland, kwaliteit van het fietsknooppuntennetwerk en de goede fietspaden hebben Gelderland deze eretitel bezorgd. De provincie is heel divers. Van de bosrijke Veluwe tot het rivierenlandschap en van de steden Nijmegen en Arnhem tot wijnstreek de Achterhoek. Waar stap jij af?

Korte fietsroute of lange afstandstocht?
In Nederland fiets je tijdens een tocht zo van het ene landschap over in het anderen. Voor een korte fietstocht is het fietsknooppuntennetwerk ideaal. Je plant vooraf waar je naar toe wilt en bepaalt zelf de routes en de afstand. Een langeafstand route is geschikt voor – de naam zegt het al – een flinke afstand, een meerdaagse fietstocht of een mini-vakantie op de fiets. Via de fietsrouteplanner van Nederland Fietsland en de Fietsersbond plan je heel gemakkelijk een korte of lange route, of kijk op sites zoals route.nl – hier trek je ook heel gemakkelijk en vaak gratis een leuke fietsroute vanaf. Bijvoorbeeld een van deze 3 routes.

Gelderland Fietsland Hampshire Hotels Blog

3 leuke Gelderse fietsroutes:

Het golvende landschap van Groesbeek, via route.nl | Routenummer 138246
Deze mooie fietsroute is speciaal voor fietsers die van heuvels houden. Je fietst onder meer over het glooiende landschap rondom wijndorp Groesbeek en over de Mookerheide. Fantastische uitzichten gegarandeerd!. Natuurlijke bewoners zijn onder andere dassen en ringslangen, maar pas op met afstappen! In dit gebied zitten ook ringslangen. De route vind je hier.

De Ooijpolder, via route.nl | Routenummer 138245
Geniet van de afwisseling door de Ooijpolder: een mooi natuurgebied aan de Waal. Wie weet kom je konikpaarden of gallowayrunderen tegen die er vrij rondlopen. Leuke afstapplek is de botanische tuin De Millinger Theetuin. 13 km vanuit Berg en Dal fiets je langs molen de Duffelt uit 1868. Zie je een blauwe molenaarswimpel? Dan ben je welkom om de molen te bezoeken. De route vind je hier.

Posbank Gelderland blog Hampshire Hotels

Fietsroute rondje Posbank
De Posbank is een natuurmonument van een met heide begroeide stuwwal. Je kunt er wandelen en oog in oog komen te staan met herten, reeën en wilde zwijnen, maar het gebied is bij uitstek geschikt om doorheen te fietsen. Uitgestrekte bossen, heidevelden en rust kenmerkt het Nationaal Park Veluwezoom. Ook met deze route fiets je langs verschillende charmante dorpjes zoals Velp, Rheden, Dieren, Spankeren en Laag-Soeren. Bekijk hier de voorgestelde route.

Wat is er onderweg te zien?
De Veluwe wordt gekenmerkt door oneindige heide en een oeroud bos, de Achterhoek is een aanrader voor de natuurliefhebber die ook van cultuur houdt. Het is sowieso onmogelijk om in deze regio een saaie fietstocht te maken. Achter elke bocht ligt een verrassing en onderweg fiets je langs weilanden, bossen, riviertjes en kom je de mooiste historische locaties tegen. Zoals 16e en 17eeeuwse kastelen, landgoederen en pittoreske dorpjes zoals Warnsveld, Ruurlo, Lochem, Borculo, Zelhem of Vorden (het dorpje met 8 kastelen).

Fruit langs de kant van de weg blog Hampshire Hotels

Gelderland fietsproefland
Sprokkel je eigen boodschappen en lekkernijen bij elkaar. In het oosten van ons land zijn stalletjes langs de weg heel normaal. Vol jams, groentes, scharreleieren en lekkere sapjes: zelfgemaakt en (h)eerlijk! Of koop bij een molen onderweg de fijnste meel voor pannenkoeken of een zelfgemaakt broodje. Leuk souvenir voor thuis!

Op volle kracht
Tandem, mountainbike of toch een elektrische fiets? Welke fietssoort je ook kiest, de batterij moet toch een keer worden opgeladen. Die van jezelf dan. Wat is er allemaal te zien?

Te zien in de omgeving van Lochem en Ruurlo

Een Bruilboom
Boekenwurmen uit de buurt kunnen hun lol op met een Bruilboom: een boekenboom! De regels zijn simpel: de boom is de eigenaar en het geleende boek moet binnen een maand weer terug zijn gegeven aan de boom.

De Lochemse Berg
De 35 meter hoge Lochemse Berg is ontstaan in de ijstijd en is een waar spechtenparadijs. Alle 5 spechtensoorten die in Nederland voorkomen kun je hier tegenkomen. Dit komt onder andere door de begroeiing zoals de lijsterbes, helmbloem, dalkruid en kamperfoelie.

heide Gelderland blog Hampshire Hotels

Witte wieven
Op de Kale Berg ligt de Witte Wievenkoele, die waarschijnlijk oorspronkelijk een oude leemgroeve was. Van oudsher een gevreesde plek omdat hier de mytische ‘witte wieven’  (kwade feeen), zouden rondwaren. Herkenbaar als witte nevels die over de heide en moerasgronden zweefden.. Heel soms zie je nog wel eens op een koude mistige ochtend over de weilanden scheren.

Tip: de heide is van midden augustus tot medio september op z’n mooist.

Lokaal Ommetje
Welbekend in de regio Ruurlo zijn de lokale ommetjes. Dit zijn bewegwijzerde routes van ongeveer twintig kilometer die langs de plaatselijke bezienswaardigheden voeren. Tijdens ‘Lokaal Ommetje Ruurlo’ kom je bijvoorbeeld langs de kaasboerderij, het grootste heggendoolhof van Europa en Kasteel Ruurlo.

Zutphen
Aan de rivier de Ijssel ligt het prachtige historische Zutphen. Een prima stadje om even af te stappen en op te laden. Lunch op een terras in de zon, maak een vaartochtje met een fluisterbootje door de grachten of slenter door het mooie centrum met monumentale gevels, statige panden en verrassende hofjes. Zutphen is een van de oudste steden van Nederland en kent een rijke geschiedenis. In dit stadje is zoveel te zien en te doen!

Zutphen Gelderland blog Hampshire Hotels

Goed voorbereid op weg

Handige Fietsapps
Er zijn een aantal handige fietsapps en websites ontwikkeld; speciaal voor de fietsers onderweg of als je je route vooraf wil plannen. Bijvoorbeeld de Geldersch Landschap & Kastelen app (gratis) met informatie over natuur, cultuur, landschap en kastelen in Gelderland. Op pad met een elektrische fiets? Download dan de app Oplaadpunten (gratis): de app geeft aan waar de dichtstbijzijnde oplaadpunten zitten voor elektrische voertuigen. Fiets! (€ 4,99) stelt gemakkelijk fietsroutes samen op basis van het fietsknooppuntennetwerk.

Nijmegen blog Hampshire Hotels

Een fietstocht is extra leuk als je fijne afstaptips onderweg weet te vinden. We hebben geprobeerd een aantal leuke voor je op een rij te zetten, maar mocht je er een missen dan horen we het graag!

 

 

 

 

Bron: afbeelding header via hollandfoto.net / Shutterstock.com | route.nl | nederlandfietsland.nl