Fietsen op de Veluwe

Geniet van het mooie weer in een van de mooiste natuurgebieden van Nederland en raak onder de indruk van de Veluwe! Met ruim 40 kilometer aan fietspaden fiets je van het ene bijzondere landschap naar het andere. Landelijk fietsen langs weilanden, over de kleurrijke heide en dwars door de bossen. Vergeet ook zeker niet af en toe af te stappen, want er is genoeg te zien!

Stap bijvoorbeeld eens af bij….

Bezoekerscentrum Museonder
Er zijn verschillende manieren om het park te ontdekken, op eigen houtje, met een boswachter of via een route. Het is sowieso een aanrader om even bij het bezoekerscentrum binnen te stappen. Er zijn kaarten te krijgen met fietsroutes en je vindt er informatie over Nationaal Park de Hoge Veluwe. Je leert meer over natuur, de verschillende landschappen, wild, cultuur of de geschiedenis. In het Museonder, het eerste onderaardse museum ter wereld, ontdek je wat er onder het aardoppervlak leeft en heeft geleefd. Erg interessant om te zien!

Sla je het bezoekerscentrum over? Geen probleem. Je vind je weg ook door de ANWB-paddenstoelen te volgen.

Cultuur midden in het bos

Wie denkt dat de Veluwe alleen voor natuurliefhebbers is, heeft het mis! Naast het bos geniet je hier ook volop van beeldende kunst en architectuur.

Fietsen in de Veluwe | Blog Hampshire Hotels

Kröller-Müller Museum
Met zo’n 90 schilderijen en ruim 180 tekeningen wordt dit ook wel het tweede huis van Vincent van Gogh genoemd. Het museum bevindt zich midden in het park. Omgeven door een van de grootste beeldentuinen van Europa, met maar liefst 160 sculpturen, is dit zeker de moeite waard even voor af te stappen. Let wel op, je hebt voor dit museum een aparte entreekaart nodig. Je kunt je tickets hiervoor online kopen.

Fietsen op de Veluwe | Blog Hampshire Hotels

Monsieur Jacques | Houtkampweg 10A
Heb je niet meteen zin om weer door te fietsen? Geen probleem, bij Monsieur Jacques (zoals het gelijknamige beeld) kun je even rustig bijkomen met een kop koffie en iets lekkers erbij. Van april tot oktober is er een buitenrestaurant in de beeldentuin waar je de ‘smaak van Van Gogh’ kunt proeven.

Fietsen in de Veluwe | Blog Hampshire Hotels

Jachthuis Sint Hubertus
Fiets je wat verder door, dan kom je uiteindelijk uit bij het voormalig buitenverblijf van het echtpaar Kröller-Müller, de stichters van het park. Het jachthuis, dat op zichzelf al een kunstwerk is, is een van de belangrijkste monumenten van Nederland. Je kunt het jachthuis alleen bekijken met een rondleiding. De kosten hiervoor zijn maar € 4 per persoon en kaartjes kun je online kopen of bij de ingangen van het park, het bezoekerscentrum of de theekoepel bij het jachthuis.

Naast deze musea vind je verspreid door het park bijzondere kunstwerken. Het Kröller-Müller echtpaar wilde namelijk iets speciaal neerzetten voor de gemeenschap. Dit heeft geleid tot tal van objecten door het hele park. Elk kunstwerk is zo ontworpen dat het perfect samenhangt met de omgeving.

Leuke activiteiten op De Veluwe

De natuur van De Veluwe is zo bijzonder! Zeldzaam maar toch toegankelijk. De ene keer kom je door loof- naald en gemengde bossen, dan loop je weer over een heideveld, grasvlakte of stuifzandlandschap. Het Park is ook het huis van heel veel dieren, vogels, reptielen en insecten.

Fietsen in de Veluwe | Blog Hampshire Hotels

Dieren spotten
De bekendste zoogdieren die je tegen kunt komen (met heel veel geluk en geduld) zijn de big four: het edelhert, wild zwijn, een ree of de moeflon (soort schaap). Of misschien zie je wel een vos? Overdag is het vaak te druk en laten de wildbewoners zich niet zien. Ga ’s ochtends vroeg eens heel stil op een kruising van een van de paden zitten. Dikke kans dat je deze bijzondere bosbewoners dan wel ziet.

Fietsen in de Veluwe | Blog Hampshire Hotels

Witte fietsen
Fietsen is de meest ideale manier om het park te ontdekken. Je ziet veel, het is gratis en er ligt voor ruim 40 kilometer aan fietspaden. Wist je dat je in Nationaal Park de Hoge Veluwe gebruik kunt maken van gratis fietsen? Het park heeft 1800 zogenaamde witte fietsen verdeeld over diverse fietsenstallingen. Super handig voor als je zelf je fiets niet mee hebt! Je kunt een witte fiets van tevoren niet reserveren. Staat de fiets in de stalling, dan mag iedere bezoeker er gebruik van maken. Wil je vooraf toch verzekerd zijn van een fiets? Dan kun je voor €3,50 een blauwe fiets huren. Voor wat extra “wind in de rug” huur je een e-bike.

Het mysterie van het nooit gebouwde museum!
Super leuk om met kinderen te doen: The Nature Game. Met een iPad gaan jullie op ontdekkingstocht door het bos. Via de iPad bekijken jullie filmpjes en spelen jullie het spel! Al spelende ontrafelen jullie het Mysterie van het Nooit Gebouwde Museum!

Praktisch: de Nature Game start in het bezoekerscentrum en duurt ongeveer 1,5 uur. Kosten zijn € 15 per iPad en reserveren doe je via deze site.

(H)eerlijke streekmarkt!
Elke vierde zaterdag van de maand tussen 25 maart 2017 en 25 november 2017 is er een leuke streekmarkt. Hier proef je lokale producten en maak je kennis met de makers. Heerlijke kazen, speciaal biertjes, fruit en andere delicatessen. Naast lekkere producten vind je ook mooie souvenirs voor thuis zoals huiden en vachten van Alpaca wol.

Fietsen in de Veluwe | Blog Hampshire Hotels

Wandelen
Ga jij op de bonnefooi het park in of loop je liever een route? Door het hele park vind je de paaltjesroute met 9 varianten. Via deze site kun je ook een leuke themawandeling lopen en vind je lange afstand routes van 19 tot wel 26 km! Veel wandelplezier gegarandeerd!

Op de Veluwe valt zoveel te ontdekken dat één dag eigenlijk te weinig is. Blijf slapen en ontdek meer van dit prachtige gebied.

 

Bron: Kröller-Müller Museum, Het Nationale Park de Hoge Veluwe
Bron afbeeldingen: Shutterstock, Kröller-Müller Museum