Fietsen door de Achterhoek

Fietsen door de Achterhoek

Of het nu waait, regent of juist zonnig is: de natuur van de Achterhoek garandeert ontspanning. Zoevend over heuvels, landweggetjes door dichtbegroeide bossen, langs hoeves en landhuizen lijkt een weekend weg wel een week vakantie. Lekker naar buiten!

Saaie fietstochten in de Achterhoek zijn ondenkbaar.

Achter elke bocht ligt weer een andere verrassing verscholen. Zo leiden de lange oprijlanen, die de zijwegen vormen van brede boswegen, naar de 16e- en 17e-eeuwse kastelen uit de regio. En enkele honderden meters verderop wacht een openstelde landgoedtuin, een weiland vol koeien of een monumentale pannenkoekenboerderij op je.

Het Coulisselandschap
De Achterhoek staat bekend om het zogeheten coulisselandschap, met vele bossen, riviertjes, weilanden, akkers en houtwallen. Maar tegelijkertijd zijn er ook veel landgoederen, kastelen en pittoreske dorpjes te bewonderen.

Vogelliefhebbers opgelet
De 35 meter hoge Lochemse Berg (ontstaan in de IJstijd) is een spechtenparadijs. Hier komen alle vijf de Nederlandse spechtensoorten voor.

Leuke plaatsjes
In de Achterhoek vind je verschillende leuke dorpjes en plaatsjes. Zoals Lochem met sfeervolle cafeetjes of Ruurlo. Dit dorp, dat waarschijnlijk rond het jaar 600 is gesticht, ligt in het hart van de Achterhoek, omringd door andere leuke dorpjes zoals Vorden, Borculo en Zelhem. Vanuit Ruurlo fiets je zo over de landweggetjes de bossen in.

Wijnkurken Achterhoek | Fietsen Achterhoek | Blog Hampshire Hotels

Wist je dat de Achterhoek de grootste wijnstreek van ons land is?

Nederland heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot een echt wijnland. De kwaliteit van geproduceerde wijnen uit Nederland, voor zowel rood als wit, is van steeds hoger niveau. Fiets eens langs de wijngaarden in De Achterhoek en proef onderweg van eigen bodem! De streek kent wel twintig wijngaarden. Daarmee is de Achterhoek de grootste wijnstreek van ons land.

Lokale ommetjes
Fietsliefhebbers kunnen een route samenstellen op basis van het bekende fietsknooppuntennetwerk, maar je kunt ook kiezen voor de bekende ‘lokale ommetjes’. Dit zijn bewegwijzerde routes van ongeveer twintig kilometer die langs de plaatselijke bezienswaardigheden voeren, zoals de kaasboerderij van Ruurlo, het grootste heggendoolhof van Europa en Kasteel Ruurlo.

(H)eerlijke stalletjes
Sprokkel je lunch of souvenirs bij elkaar. In het oosten van het land zijn stalletjes langs de weg heel normaal. Vol jams, groentes, sappen, scharreleieren: zelfgemaakt en puur. Of koop bij een van de molens onderweg, zoals de Lonneker Molen, graanproducten.

Buitenverblijven van de oud-Gelderse Adel

Verscholen tussen de bomen, verspreid over het coulisselandschap van de Achterhoek liggen tientallen buitenverblijven van de oud-Gelderse Adel. Sommige gebouwd als verdedigingswerk, andere als chiquere woonverblijven in de 17e en 18e-eeuw.

foto-omgeving-hampshire-hotel-avenarius | Fietsen Achterhoek | Blog Hampshire Hotels

Is er iemand thuis?
Sommige kastelen worden nu nog bewoond door nazaten van de baron, graaf of jonkheer. De meeste huizen zijn daarom gesloten, maar soms zijn de tuinen wel toegankelijk! Of er is bewegwijzering voor een fiets- of wandelroute die over het landgoed voert.

Huize Ruurlo
Het huidige Huize Ruurlo dateert voor een deel uit de 16e eeuw, maar werd al veel eerder gesticht. Er is al een vermelding van voor 1300. Het kasteel is een samenraapsel van stijlen, omdat er door de eeuwen heen voortdurend aan het kasteel gebouwd werd. In de kelderverdieping bevindt zich nog veel middeleeuws muurwerk. Het kasteel ligt in een prachtig park met grachten. In het voorjaar staan de vele rododendrons in bloei. Het park is  vrij toegankelijk, zodat het kasteel van alle kanten goed bekeken kan worden. Mogelijk is medio 2017 het kasteel ook vanbinnen te bezichtigen.

Fietsen Achterhoek | Blog Hampshire Hotels


Historisch Lochem

In 1233 kreeg dit stadje stadsrechten, maar al veel eerder, rond 900 is hier de eerste kerk gesticht. De ligging aan het riviertje de Berkel heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de groei van het stadje. Veel gebouwen zijn vanuit cultuurhistorisch oogpunt de moeite van het bekijken waard, zoals het oude stadhuis aan de Markt in Lochem, het Tramhuisje in Gorssel en de Ruïne Nettelhorst.

Leuke fietsroutes | Wijnkurken Achterhoek | Fietsen Achterhoek | Blog Hampshire Hotels

Leuke fietsroutes in de Achterhoek

Op de racefiets naar Lochem
Afstand: 49,6 kilometer
Begin- en eindpunt: Vordenseweg, Ruurlo (Gelderland)
Na een flinke inspanning voelt ontspanning nóg fijner. Trek eropuit op de racefiets. Deze ronde heeft lange rechte stukken waar je veel vaart kunt maken met de racefiets. De route start en eindigt bij kasteel Huis Ruurlo. Via Wijngoed Kranenberg, waar op milieuvriendelijke wijze druiven worden verbouwd, race je naar Lochem (ook leuk voor een tussenstop) en langs De Zwiepse Molen rijd je weer terug.

Klik hier voor de route.


Bezoek de plaatsen van Berkelland

Afstand: 59,7 kilometer
Begin- en eindpunt: Borculoseweg, Lochem (Gelderland)

Wie graag zo veel mogelijk ontdekt, kiest een route waar de teller flink van gaat lopen. Ontspannen met de e-bike of extra sportief op de toerfiets. Een flinke tocht door een lieflijk landschap met waterstroompjes en oude houtwallen. De schilderachtige plekjes in de gemeente Berkelland, als Borculo en Ruurlo, vormen leuke tussenstops.

Klik hier voor de route.

 
Aan de spreekwoordelijke lader door even helemaal niets doen? Dat kan. Maar actief de natuur in, is minstens zo effectief. Een paar dagen rondtoeren op de fiets en de batterij is zo weer opgeladen. En de Achterhoek is echt een van de beste fietsregio’s van ons land!

DutchScenery / Shutterstock.com Steve Lovegrove / Shutterstock.com