De positieve effecten van de sauna

Sauna: goed voor je gezondheid!

Haaatttsssjjoooee!!!

Iedereen lijkt wel verkouden. Verschrikkelijk. De eerste kou van het najaar doet zijn entree en je merkt dat je lijf er nog aan moet wennen. Zo nu en dan kan ons lichaam wel wat extra’s gebruiken om fysiek en mentaal helemaal tot rust te komen. De sauna is de ultieme verwennerij: verfrissend én de perfecte manier om je weer even op te laden. Een weekendje wellness geeft lichaam en geest een ongekende oppepper.

sittard-sauna_01_fitland-hampshire-hotel-wellness-fitness-sport-spa-relax-ontspannen-behandeling

Wist je dat de sauna je weerstand een boost geeft?
Door de hoge temperatuur vindt in ons lichaam een soort koortsreactie plaats. Het immuunsysteem maakt daardoor extra afweerstoffen en witte bloedlichaampjes aan, die eventuele boosdoeners in de kiem smoren.

Sauna en wellness

Zo’n vijftig jaar geleden bedacht de Amerikaanse arts Halbert L. Dunn het woord wellness, als samentrekking van de woorden well(being) en fitness. Inmiddels is het uitgegroeid tot een verzamelbegrip waaronder we alles schare wat ons welzijn positief kan beïnvloeden. Van lichaams- en huidverzorging tot evenwicht tussen lichaam en geest, van inspanning tot ontspanning en van voeding tot spiritualiteit.

Sauna effect | Blog Hampshire Hotels

In de winter gaan mensen graag naar de wellness. Dat heeft niet alleen met het seizoen te maken, maar ook met de stress van het dagelijks leven.

Stress doet veel met je lichaam: het verkrampt de spieren en veroorzaakt klachten, en de sauna is een oase van rust waar je heerlijk kunt ontspannen.

Fit & healthy in de sauna

De heerlijke hitte van de sauna heeft verschillende effecten op je lichaam. Door het zweten openen de poriën zich, waardoor de huid wordt gereinigd. Doordat de bloedvaten zich verwijden, neemt de doorbloeding van het lichaam toe en worden de lichaamsfuncties gestimuleerd.

Ook zijn er sauna’s die een heilzame werking hebben op specifieke klachten. Denk bijvoorbeeld aan een infraroodsauna die kan helpen bij spierpijn.

Wist je dat je bij een saunagang ongeveer een halve tot anderhalve liter vocht verliest?

De (ongeschreven) regels van de sauna

Niets zo ongemakkelijk in het begin als een sauna- of wellnesscentrum. Al dat naakt. Om het je iets gemakkelijk te maken is het fijn om je vooraf een beetje in te lezen. Hoe werkt het, waar moet je op letten, wat zijn de ongeschreven regels? Zo voel jij je een stuk minder ongemakkelijk en ontspan je een stuk sneller.

wellness-01-jacuzzi-in-buitenterrasmarcourt-ardennen-la-grande-cure-hampshire-hotel

Badjas aan? Badjas uit!
De badjas is functioneel. In een restaurant of een rustruimte draag je dus een badjas, maar als je van sauna naar sauna loopt, kun je volstaan met een omgeslagen handdoek (of hamamdoek). Overnacht je ergens waar ze wellnessfaciliteiten hebben? Loop dan in je badjas over de gang. De receptie of aanwezige gastvrouw kan eventueel meer uitleg geven.

Bikini of butt naked?
Sommige wellnesscentra hebben badkledingdagen; dan hou je je badpak aan. In alle overige gevallen is het badkleding uit. Dat heeft twee redenen. Het zweet blijft in badkleding zitten en dat is erg onhygienisch. De tweede reden is dat je minder goed afkoelt.

sittard_02_sauna-fitland-hampshire-hotel-wellness-fitness-sport-spa-relax-ontspannen-behandeling25

Deur dicht
Het lijkt zo logisch, want we doen het thuis ook als de kachel brandt. Vergeet daarom de deur niet dicht te doen. Veel deuren gaan niet vanzelf dicht en dan gaat alle warmte verloren.

Houding
Zitten, blijven staan of languit liggen … alles mag, maar het is wel de bedoeling dan de benen netjes bij elkaar blijven. Het naakte lichaam is vanzelfsprekend, wijdbeens liggen of ongegeneerd bukken niet.

Welke badjas is ook alweer van mij?
Alle badjassen lijken op elkaar, onthoud goed op welk haakje de badjas ook alweer hangt. Slippers eronder en waardevolle spullen in het kluisje. Tip: maak een opvallende knoop aan de badjas of koop er een met een opvallende herkenbare kleur.

Handdoek gaat mee naar binnen
Neem ook, i.v.m. de hygiëne de eigen handdoek mee naar binnen in de sauna. Leg die op het houten bankje en neem hierop plaats. Tip: neem een groot badlaken mee en ga hier lekker op liggen.

In het stoombad juist niet
De handdoek gaat niet mee naar binnen in het (Turkse) stoombad. Daar is het veel te vochtig voor. Zitten kan gewoon op de tegels; voor en na gebruik even met een trekkertje de zitplaats afnemen.

Afspoelen en koelen
De truc van de sauna is het lichaam verwarmen en weer afkoelen. Zo komt de bloedsomloop goed opgang. Na een saunabezoek is het dus tijd voor het afkoelen. Sta onder de koude douche of neem een dompelbad. Even op de tanden bijten!

Ssstt!
Natuurlijk is een weekendje wellness heel gezellig. Het is alleen niet de bedoeling om verhitte luide conversaties te voeren in de sauna. Houdt het rustig zoals je in een bibliotheek zou praten, en ontspan.

Telefoon?
Afgezien van het feit dat het vocht van de sauna belachelijk slecht is voor je telefoon, komt iedereen voor zijn rust in de sauna. Lekker in het kluisje laten zodat je zelf ook geen afleiding ervan hebt dus.

helmond-_01_sauna-fitland-hampshire-hotel-wellness-fitness-sport-spa-relax-ontspannen-behandeling3

Shampoo mee of niet?
De meeste sauna’s en wellness resorts hebben eigen reinigingsproducten zoals een heerlijke scrub. Eventueel kan aan het einde van de heerlijke dag de eigen shampoo e.d. uit het kluisje gehaald worden.

Behandelingen
Zin in een massage of beautybehandeling? Dat kan prima in een wellnesscentrum, zo’n behandeling reserveer je vooraf bijvoorbeeld via de hotelreceptie. Hou zelf de tijd in de gaten en zorg dat je je niet hoeft te haasten. Neem vooraf even een douche en vertel aan de behandelaar of je ergens last van hebt, zoals lichamelijke klachten. Geen zin om te kletsen? Dit kun je prima aangeven en is helemaal niet gek.

mill_01_zwembad-fitland-hampshire-hotel-wellness-fitness-sport-spa-relax-ontspannen-behandeling-vliegtuig-wellnessboot16

Zwemmen!

Wat is een prettiger begin van de dag dan een duik in een rimpelloos zwembad voor een relaxte, of juiste pittige, sessie baantjes trekken?

Met krachtig baantjes trekken verbrand je tussen de 450 en 950 kilocalorieën per uur!

Zwemmen is goed voor het hele lichaam, je versterkt er je hart, longen en bloedvaten mee en zet alle belangrijke spieren in het lichaam aan het werk.

Rustig zwemmen na een flinke inspanning is een prima coolingdown. De doorstroming van het bloed wordt erdoor verbeterd, en de spieren herstellen sneller. Rustig zwemmen na de sauna is ook goed om de spieren te ontspannen, en ook nog eens heerlijk verkoelend.

fitland_01_leiden-wellness-zwembad-ontspannen-hampshire-hotel-1

De sauna in 10 stappen

Pure verwennerij en even helemaal tot jezelf komen. Een bezoekje aan de sauna kan heerlijk zijn, maar hoe werkt de sauna optimaal voor het lichaam? Volg dit rondje voor het beste effect:

 • Niet teveel eten vooraf. 
  Eten verteren kost veel energie, net als het afkoelen van ons lichaam. Die twee processen samen kunnen zorgen voor bijvoorbeeld misselijkheid. Zorg daarom dat je maag niet te vol is.
 • Eerst douchen
  Voordat je begint aan de sauna is het fijn om eerst te douchen. Dit is niet alleen hygiënisch, je warmt ook alvast een beetje op.
 • Afdrogen na het douchen
  Na het douchen moet je jezelf goed afdrogen, want een natte huid transpireert minder goed dan een droge huid, en juist het zweten is hard nodig.
 • Vergeet de voeten niet
  Neem vijf tot tien minuten een voetenbad voordat je de sauna betreedt. Met het voetenbad warmt het bloed op en de poriën gaan alvast openstaan. Het voordeel is ook dat de hitte van de sauna een iets minder harde ‘klap’ is voor het lichaam.
 • Zweten is een must
  Nu is het tijd voor de sauna. Lekker de hitte in. Blijf zolang zitten als je dat lekker vindt (of trekt) maximaal een kwartier maar minimaal zes minuten voor een optimale werking. Die tijd heeft uw lichaam ook echt nodig om de poriën goed te openen.
 • Tanden op elkaar en afkoelen maar!
  Het afkoelen is van essentieel belang. Het is fijn om even een ommetje zonder handdoek te maken. Het lichaam koelt langzaam af door de buitenlucht. Maar daarna is het echt tanden op elkaar.

paping_01_sauna-ommen-hampshire-hotel-wellness-spa-relax-ontspannen-behandeling-overijssel-laerbos-fietsen17

 • Douche of toch dompelbad?
  Om echt goed af te koelen is het noodzakelijk om onder die ijskoude douche te springen, of in dat dompelbad. Vergeet ook niet om het hoofd goed te koelen, anders kun je hoofdpijn krijgen.
 • Vergeet je voeten niet
  Na de douche of het dompelbad is het aan te raden om de voeten in een ijskoud voetenbadje te steken. Zo kan ook de restwarmte verdwijnen. Veel mensen vinden het fijn om de afkoeling bij de voeten te beginnen.
 • Even ontspannen
  Misschien wel het belangrijkste in een wellnesscentrum: ontspannen. Neem even je tijd en kom compleet tot rust. Lees een boekje of doe even de ogen dicht. Rust minimaal een kwartiertje tot een half uur uit voordat je weer een sauna induikt
 • Vergeet niet goed te drinken!
  Tijd voor een glaasje water. Hydrateren is heel belangrijk. Drink veel water of gezonde sapjes en rust tussen de saunarondjes uit. Een gezonde lunch of een kopje thee smaakt ook prima tijdens zo’n intensieve dag.

 

paping_02_sauna-ommen-hampshire-hotel-wellness-spa-relax-ontspannen-behandeling-overijssel-laerbos-fietsen7

 

In je badjas van bed naar bubbelbad
Weekendje wellness voor de boeg? Denk positief, geniet van het moment en neem de tijd. Als je geniet van de behandelingen en de sauna stelt je lichaam zich daarop in en kun je er nog dagenlang op teren. Zo kruip je gegarandeerd rozig het bed in, ’s avonds. Ook zin gekregen in de sauna? Kijk hier voor de mooiste hotels met wellnessfaciliteiten

 

 

 

Hotels met wellness

 

Bron: http://mens-en-gezondheid.infonu.nl | magazine Check-in, jaargang 2015 en 2016