Duurzame hotels

Duurzame hotels

Duurzaamheid is een erg breed begrip. Iedereen geeft er zijn eigen definitie aan en je hoort het steeds vaker. Duurzaamheid is een hot topic, maar wat houdt het in?

Alles wat te maken heeft met maatschappelijk verantwoord leven of werken, milieu, ecologie en toekomstgericht denken wordt onder duurzaamheid gehangen. Platform Duurzaamheid legt uit dat de term duurzaamheid bestaat uit een theorie: de drie P’s

People (mensen)
Profit (winst)
Planet (aarde)

Het is niet alleen de taak van de mensen, maar ook van bedrijven om goed voor de mensen en het milieu te zorgen. Bij Hampshire Hotels vinden we maatschappelijk verantwoord ondernemen erg belangrijk. We dragen tenslotte met z’n allen zorg voor de aarde en willen die zo goed mogelijk overdragen op volgende generaties.

Wat betekent dit voor Hampshire Hotels?

  • Zo leveren we een actieve bijdrage aan de ontwikkeling van ons vakgebied en de overdracht van onze kennis aan anderen die het vak willen leren. Stagiaires en leerlingen zijn bij ons More than welcome, zowel op het hoofdkantoor van Hampshire Hotels als in de hotels.
  • Wij werken continu aan het verminderen van de milieubelasting van ons bedrijf
  • Wij leveren vrijwillig een bijdrage aan maatschappelijke doelen door giften en sponsoring. Wist je dat Hampshire Hotels CliniClowns steunt?
  • Wij werken continu aan het verbeteren van ons eigen inkoopproces. Alles wat ingekocht wordt door de hotels, is aan diverse eisen onderhevig. Zo is al het papier voorzien van het ECF/TCF keurmerk, wordt er enkel gebruik gemaakt van duurzame zuivel en maken we gebruik van lokale streekgerechten.

Deze afspraken staan natuurlijk mooi op papier, maar zijn nog altijd een beetje vaag. Wat betekent dit nou in de dagelijkse praktijk? Hoe vult een Hampshire hotel duurzaam ondernemen in? We geven hier een aantal voorbeelden hoe duurzaamheid meer is, dan alleen een begrip:

Duurzame hotels

Hotel Erica | Blog Hampshire Hotels


Hampshire Hotel – Zuid Drenthe in Erica

Het team van Hampshire Hotel – Zuid Drenthe heeft de overtuiging dat eten, drinken, werken en recreëren niet ten koste mag gaan van het milieu. Kritisch kijken ze naar de beste groene oplossingen voor het hotel. Zo heeft het hotel zonnepanelen op het dak, energiezuinige ledverlichting, gezuiverd afvalwater en warmtepompen: zomaar een greep uit het groene beleid van dit hotel. Hier kan in luxe genieten hand in hand gaan met duurzaamheid, zoals in het wellnesscentrum compleet met Finse sauna, hamam en beautysalon of in het restaurant waar voornamelijk met biologisch en ecologische producten wordt gewerkt. Het hotel ligt in de natuurlijke omgeving van het Amsterdamsche Veld en weet als geen ander de waarde van zijn omgeving in te schatten. Dat betekent: duurzame voorzieningen binnen, zodat buiten de natuur haar pracht kan behouden.

Duurzaam keurmerk
Spaarlampen, lichtsensoren, niet meer wassen dan nodig is, milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen en timers voor airconditioning en verwarming. Er zijn talloze acties te bedenken om als hotel een steentje bij te dragen aan een beter milieu, zonder in te leveren aan comfort. Green Key is het internationale keurmerk voor duurzame bedrijven die zuinig omgaan met energie en water. Hampshire Hotels heeft dit Green Key-keurmerk!

Boshotel Overberg | Blog Hampshire Hotels

Hampshire Boshotel – Overberg
Dit hotel is het meest duurzame viersterren hotel van Nederland, midden in de natuur. Prachtig gelegen aan de rand van de bossen van de Utrechtse Heuvelrug. Het hotel is met natuurlijke materialen afgewerkt, zo groeit er mos en sedum op het dak. En in het hotel zijn veel duurzame zaken geïntegreerd. Zo is het plafond van gerecycled papier en is er alleen hout gebruikt met keurmerk. Er is geen airco in het hotel nodig vanwege de natuurlijke zonwering. Het restaurant, met uitzicht op het bos, is Frans-Nederlands georiënteerd en werkt uitsluitend met biologische en lokale producten; o.a. van de groene slagerij van Ton Molenaar uit Amersfoort. Groen en duurzaam overnachten kan dus uitstekend bij Hampshire Boshotel – Overberg.

Hampshire Hotel – Groningen Centre en Hampshire Hotel – Plaza Groningen
Duurzaam ondernemen speelt een centrale rol bij deze hotels. Ze gaan net even een stapje verder in het bewust omgaan met het milieu dan de normale wet- en regelgeving vereist. Zo maken ze zoveel mogelijk gebruik van biologische producten, verzamelen ze toners, cartridges en oude telefoons in die de stichting Cliniclowns weer verzameld. De zalen en gangen van beide hotels zijn uitgerust met spaarlampen en ledverlichting en elke medewerker is proactief in zuinig omgaan met energie. Als er bijvoorbeeld iemand een airco onnodig ziet aanstaan, wordt deze direct uitgezet. Bij het schoonmaken van de hotels en de hotelkamers wordt er uitsluitend met ecologisch verantwoorde producten gewerkt. Zo zijn er nog veel meer kleine maatregelen genomen die alles bij elkaar een groots effect hebben.

Amsterdam American | Blog Hampshire Hotels

Hampshire Hotel – Amsterdam American
Dat de hotels met hun tijd meegaan blijkt wel uit de duurzame keuzes die er gemaakt worden. Zo zijn er afgelopen jaar ruim 70 hotelkamers gerenoveerd in het Amsterdam American hotel. Met deze renovatie zijn de hotelkamers niet alleen gemoderniseerd, maar is er ook gekozen voor duurzame oplossingen – zonder dat er afbreuk is gedaan aan de Art Nouveau uitstraling van het pand. Er is gekozen voor ledlampen, maar ook tapijttegels in plaats van grote stroken tapijt is een duurzame oplossing. De oude inboedel uit de hotelkamers heeft een tweede leven gekregen in Afrika. Zo krijgen de oude spullen weer een nieuw leven. Een flinke milieuwinst!


Bijzonder project – bedrijfskleding krijgt tweede leven

Eens in de zoveel tijd kan de bedrijfskleding van een hotel wel een upgrade gebruiken, maar vaak is de kleding van zulke degelijke kwaliteit dat die best nog wat langer mee kan gaan. Het te vervangen textiel, zoals uniformen (broeken, rokken, colberts en blouses) is van een aantal Hampshire hotels verzameld, geïnventariseerd en alle bruikbare kleding is geschonken aan het KICI-project. KICI (Sympany) heeft de kleding verzameld, verscheept en per vrachtwagen van de haven in Kenia naar Nairobi gebracht! Met deze donatie zijn er een aantal bedrijven, waaronder een hotel, geholpen in Nairobi. Mooie gedachte en een duurzame oplossing.

Pen van Hampshire
Wist je dat de pennen van Hampshire Hotels, je ziet ze vaak liggen in de vergaderzalen, heel duurzaam zijn? Op de pennen zie je het woord Oxo-biodegradable staan. Hiermee wordt bedoeld dat het plastic van de pen 100% biologisch afbreekbaar is!

Alle kleine beetjes helpen
Naast duurzaam inkopen, ICT werkzaamheden centraliseren in plaats van verspreid over het hele land en het digitaliseren van de afdeling HR (denk aan digitale formulieren die gebruikt worden voor de functioneringsgesprekken), tellen ook alle kleine aanpassingen die de hotels afgelopen jaren hebben uitgevoerd, zoals:

Hampshire Hotel – City Groningen gebruikt plaids op het terras i.p.v. heaters. Wel zo energiezuinig.

Hampshire Hotel – Fitland Mill steunt stichting Aap. Hampshire Hotel – Holthurnsche Hof doet dit ook door het inzamelen van batterijen en cartridges.

Hampshire Hotel – Mijdrecht gebruikt een duurzaam vaatwasmiddel

De vloertegels van Hampshire Hotel – Oranje Leeuwarden zijn van gerecycled rubber en zorgt ervoor dat ze weinig voorraad hebben in de keuken. Zo hoeft er minder gekoeld te worden en kan er een koelcel uit.

Hampshire Hotel – Savoy Rotterdam biedt meerdere stageplekken aan, bijvoorbeeld voor leerlingen van de opleiding Zadkine Techniek.

 

Lokaal is duurzaam
De productie van voedsel vraagt veel van het milieu. 20-35% van de milieubelasting en de uitstoot van broeikasgassen komt door de productie en consumptie van voedingsmiddelen. Wat van dichtbij komt is een stuk duurzamer dan wat van ver komt. Er wordt bespaart op transport en dit heeft een positieve bijdrage voor biodiversiteit. Zo kiezen een aantal hotels om bewust lokale producten aan te bieden, bijvoorbeeld tijdens het uitgebreide ontbijtbuffet.

Sukha Amsterdam| Blog Hampshire Hotels

Lokaal ontbijten
Lokale en regionale producten zijn naast duurzaam ook vaak ontzettend lekker, en eens wat anders dan het bekende croissantje.

Ontbijtbuffet Avenarius | Blog Hampshire Hotels

Sinds kort hebben een aantal Hampshire hotels het assortiment uitgebreid en staan er smaakvolle lokale producten op het ontbijtbuffet:

Hampshire Hotel – Amsterdam American heeft Hollandse zeekaken.
Dit type brood/cake werd meegenomen aan boord van de VOC-schepen richting Azië in de 17e eeuw. De zeekaak werd verstrekt aan de bemanning als alternatief voor brood, wat niet lang houdbaar was. Ze werden in de thee gedoopt om makkelijker te nuttigen want ze waren erg droog en hard. Tegenwoordig worden ze een stuk smakelijker gemaakt door Pim en Gijs, de 3e generatie bakkers van Bakkerij Visser-’t Stoepje aan de Rozengracht.

Bij Hampshire Hotel – Eden Amsterdam vind je de Duivekater en échte Amsterdamse ossenworst met Zaanse Mosterd
Duivekater: dit smakelijke brood is vooral bekend in Noord-Holland en wordt met de feestdagen gegeten. Aan de overkant van het IJ, in Amsterdam-Noord wordt het vaker gegeten dan in de rest van Amsterdam. De Duivekater of deuvekater is een traditioneel feestbrood en iedere bakker voegt er zijn eigen geheime ingrediënt aan toe. Het zoete, zachte brood is het lekkerst met een laagje roomboter.

De échte Amsterdamse ossenworst: deze Amsterdamse specialiteit vindt haar oorsprong in de 17e eeuw toen er op grote schaal ossen werden geïmporteerd uit Duitsland en Denemarken. De specerijen in de ossenworst zoals peper, foelie, nootmuskaat en kruidnagel kwamen uit Nederlands-Indië. Een smaakvolle langzaam gerookte worst die nog lekkerder is met een beetje mosterd.

Hampshire Hotel – Emmen met een smaakvolle oudhollandse duurzame oplossing voor oud brood.
Drentse Bloedworst, voor de liefhebber!
Een worst gemaakt van varkensbloed, roggemeel en spekkaantjes. Van oorsprong een ontbijt wat door de boeren werd gegeten en niet is ontstaan uit luxe. Tegenwoordig wordt de bloedworst, om en om gebakken in roomboter, gezien als heerlijke delicatesse.

Wentelteefjes | Blog Hampshire Hotels

Drentse Wentelteefjes
Het was vroeger een schande om oud brood zo maar weg te gooien, je gooide geen voedsel weg! Maar wat deed je met oud, nog niet beschimmeld brood? Men maakte er de onweerstaanbare wentelteefjes van. Het brood wordt gedoopt in een mengsel van melk, ei en suiker en in de koekenpan goudbruin gebakken. Een heel duurzaam gerecht dus. De Drentse Wentelteefjes zijn favoriet van veel kinderen, maar ook voor volwassen een traktatie. Heerlijk met een beetje kristalsuiker erover.

Jam ontbijtbuffet | Blog Hampshire Hotels

Hampshire Hotel – De Broeierd Enschede heeft uiteraard Twentse producten in huis.
Ambachtelijke jam
Aan de rand van Enschede, aan de Duivelsdijk, zit Landgoedwinkel en fruitboerderij ’t Duvelshöfke. De boerderij verbouwd diverse soorten klein fruit zoals rode bessen en frambozen. Van het geplukte fruit worden de heerlijkste jammen op ambachtelijke wijze gemaakt. En dat proef je!

Sallandse kaas
Kaasmakerij Salland maakt op een heel bijzondere wijze deze lekkere kaas. Op het voormalig vliegveld van Twente wordt de kaas gerijpt in de oude munitiebunkers. Na het uitlekken wordt de kaas handmatig gezouten en in de droogruimte geplaatst waarna de kazen naar de bunkers gaan om te rijpen voor de meeste smaak.

Twentse buffelmozzarella
Porseleinwit, net als de buffelmelk waar deze kaas van is gemaakt. Mozzarella di Bufula is gemaakt van echte buffelmelk uit Twente! De buffelkudde graast op verschillende plekken in Twente en worden 2 x per dag gemolken door boer Alfonso. De Italiaanse vakman Gennaro maakt er daarna de smakelijke buffelmozzarella van.

Hampshire Hotel – Oranje Leeuwarden heeft een uitgebreid assortiment aan lokale Friese producten in huis.

Bleu de Wolvega, een heerlijke biologische blauwschimmelkaas!
Uit het Friese dorpje Wolvega komt deze romige pikante kaas. De biologische en half harde blauwe kaas wordt geënt met een speciale Roquefortschimmel. Nadat de wei uit de kaas is geperst worden er gaten in geprikt. Tijdens het rijpen, groeien de schimmels door de gaten en door dit proces krijgt de kaas zijn pittige maar toch zachte smaak.

Cranberry Sjem (jam) van Joop van Urk: De Cranberryman van Terschelling!
Cranberry’s groeien in het wild in de duinen op Terschelling. In mei en juni zijn de paars/roze gekleurde heide op z’n mooist. 100 jaar nadat jutters op het strand deze bessen vonden, oogst Joop van Urk, de Cranberryman van Terschelling, vanaf september de cranberry’s en maakt er overheerlijke jam van.

Fries suikerbrood | Blog Hampshire Hotels

Fryske Sȗkerbȏle van Topbakkers Dijkstra sinds 1860
Traditiegetrouw wordt in Friesland het brood cadeau gegeven aan moeders die bevallen zijn van een meisje (krentencake bij een jongetje). Suikerbrood waarin suiker is meegebakken is vooral populair in Friesland, maar ook in andere delen van Nederland wordt suikerbrood gebakken. Het Friese suikerbrood van Top Bakkers Dijkstra bevat 15% meer suiker en er wordt kaneel aan toegevoegd. En dat proef je!

Riperkrite Tsiis, uit het hart van Friesland!
Riperkrite kaas van kaasboerderij De Deelen is een begrip in Friesland. De kaasmakerij grenst aan weidennatuurgebied De Ripen: een ruig gebied met een bijzondere plantengroei. Hier heeft de wind het voor het zeggen en dat zorgt voor karakter wat je terug proeft in de kaas. Kaasmakers Sietse en Hendrika Riperkrite Tsiis maken een heerlijke kruidenkaas met een melange van selderij, bieslook en knoflook.

Tynjetaler, een bijzondere kaas van Friese grond!
Bij Tijnje, omgeven door uitgestrekte landerijen en vlakbij het prachtige natuurgebied De Deelen, ligt kaasboerderij De Gelder. Een echt familiebedrijf, waar Anne en Jenny Vogel-van Emst deze romige en ietsje zoete Tynjetaler maken, een relatief jonge kaas met een licht pittige nasmaak.

Rotterdamse thee | Blog Hampshire Hotels

Hampshire Hotel – Savoy Rotterdam heeft gekozen voor thee en kaas
Rotterdamse thee met peen
Deze Rotterdamse thee is net als de Rotterdammers: stoer, krachtig, maar toch zacht. Heerlijk geurende kruidenthee met verbeneblad, melisseblad voor optimale ontspanning en een positief humeur, aardbeiblad, citroenschil en peen. Een thee die je eens geprobeerd moet hebben!

De Rotterdamsche Oude, met zoutkristallen die smelten op de tong
Deze oude kaas is ooit bedacht in De Kuip, het legendarische stadion van Rotterdam, waar een aantal Rotterdammers geen kaas wilde eten uit andere steden. Er moest een echte Rotterdamse kaas op de markt komen en zo geschiedde. Onweerstaanbaar op bruin brood.

Hampshire Designhotel – Maastricht heeft de echte Limburgse Sjroap

Limburgse Sjroap
De oogst brengt meer dan alleen fruit op tafel. In Zuid-Limburg wordt het fruit bijvoorbeeld verwerkt tot deze heerlijke appel- en perenstroop. Van oudsher is het ambachtelijke stroopstoken een manier om fruit te conserveren en zo broodbeleg met veel calorieën te produceren voor de winter. De stroop smaakt goed op een bruine boterham of als het gecombineerd wordt met kaas.

 

Hampshire Hotel – Crown Eindhoven heeft jam van fruit uit de fruittuin van Philips
Dat Philips meer is dan een gloeilamp is te zien aan de Philips fruittuin die is opgericht door Anton Philips. 12 hectare met onder andere appel-, peren- en pruimenbomen die geteeld worden met respect voor de natuur en waar nuttige insecten de schadelijke bestrijden. Uit deze boomgaard komt het fruit waar wij op ambachtelijke wijze heerlijke jam van maken.

In Hampshire Hotel – Churchill Terneuzen en Hampshire Hotel – City Terneuzen zijn heerlijke regionale producten te vinden in Zeeland.

Wyngaard Affineurs kaas
Deze jong belegen kaas is bereidt door de familie Van den Wijngaard uit Zeeland. Deze kaasmakers maken de kazen op traditionele wijze. De kaas rijpt twintig weken op houten planken en heeft een zacht, romige, licht houten volle smaak. Zeer geschikt als ontbijtkaas want één plakje is genoeg voor één boterham om die geweldige kaassmaak te proeven.

Zeeuws vloerbrood van bakker Risseeuw
Sinds 1912 is Risseeuw een begrip in Zeeuws-Vlaanderen en naast brood bakt de bakker ook banket. Al meer dan 100 jaar zorgt het ambachtelijke familiebedrijf voor vers gebakken brood in Terneuzen. Zoals ambachtelijk vloerbrood: knapperig van buiten en zacht van binnen.

 

Maatschappelijk verantwoord ondernemen; ook bij Hampshire Hotels.