Dutch Design Week Eindhoven

Dutch Design Week Eindhoven

Wat is Dutch Design?
Dutch Design is een begrip en Het Nederlandse ontwerp staat bekend als verrassend en vernieuwend design. Het is De Nederlandse manier van ontwerpen waarbij het oplossen van een probleem centraal staat, maar vooral het slimme denken wat hieraan vooraf gaat kenmerkend is. Het gaat er niet om of de ontwerper Nederlands is, maar juist Nederlands denkt.

Dat is natuurlijk nog steeds heel erg vaag..
Een begrip als design uitleggen is voor de leek zoals wij sowieso een opgave. Op de site factor tachtig https://factortachtig.nl/blog/de-merkwaarden-van-dutch-design leggen ze uit dat het te maken heeft met ‘de vraag waar design voor dient: deze vraag leeft al sinds de jaren ’50. Nederlandse designers benaderen het vraagstuk vanuit een speelse en onderzoekende insteek, waarbij concept een cruciale rol speelt.

Nederlandse designers stellen het concept boven vormgeving

Hierdoor ontstaat een nuchtere manier van vormgeven, typerend voor Dutch Design. Daarnaast moet het design herhaalbaar zijn en is het vaak humoristisch. Dutch Design is gericht op de toekomst, vernieuwing en het is inventief en experimenteel.

 

De Dutch Design Week Eindhoven

De Dutch Design Week is misschien wel net zo’n gevestigd begrip als Dutch Design zelf. Elk jaar staat Dutch Design centraal en is het negen dagen lang een groot designgekkenhuis in Eindhoven. Het is het grootste designevenement van Noord-Europa met werk en concepten van ruim 2500 ontwerpers en meer dan 275.000 bezoekers uit binnen- en buitenland. De DDW is een podium voor ontwerpers ook voor jong talent. De tips om exposities, evenementen en locaties te bezoeken tijdens Dutch Design Week vliegen je om de oren. Alles is leuk en alles is mooi, maar wat wil je echt niet missen?

Een wolk van een… tafel?
Volg je liever een route langs verschillende designs en ben je fan van gadgets en innovatie? Download de Dutch Design Week app en volg bijvoorbeeld de Bright route. Deze Tech route neemt je mee langs cutting edge gadgets, inspirerende innovators en het mooiste design. Zo zie je de wolk voor op tafel. Heel rustgevend is de Making Weather, maar vooral heel bijzonder. De wolk drijft zachtjes heen en weer, maar deze wolk kan doormiddel van de bluethooth verbinding ook veranderen in een speaker: op de beat van de muziek knipperen ledlampjes en voor je het weet heb je storm in een glas water..  Te zien in het Klokgebouw.

 

Strijp-S Eindhoven
Strijp-S is het cluster van evementen en activiteiten. Hier vind je onder andere De Ontdekfabriek; een bijzonder experience centre voor jong en oud, maar ook het Klokgebouw wat het kloppend hart van DDW is.

Lees hier meer over Strijp-S

Broken White in het Van Abbemuseum
In Broken White staa kleuren en betekenissen die ze oproepen centraal. Deze prachtige tentoonstelling is nog tot en met 6 november te bezoeken.

Peter Cox, Eindhoven - Van Abbemuseum

Broken White in het Van Abbemuseum. Foto: Peter Cox, Eindhoven

Kleur, meer dan je denkt.
De blauwe kraan is koud, de rode warm. Oranje zorgt voor een gevoel van opwinding. En geel doet het als aandachttrekker goed in etalages. Iedereen verhoudt zich tot kleuren, vaak zelfs zeer emotioneel, maar hoe het werkt weten we niet. Bij ontwerpers leidt dat tot chromofobia, angst voor kleur, die wordt onderdrukt door middel van afspraken, modes en stijlen. oor het ontstaan van nieuwe technieken en materialen nemen niet alleen de verschijningsvormen van kleuren toe maar ook hun betekenissen.

Tentoonstelling is te zien in het van Abbemuseum wat niet alleen vanbinnen erg mooi is, ook het gebouw zelf is heel fotogeniek. Meer informatie lees je hier. 

Flexibele huizen met A home away from home
Tiny houses zijn deze week veelvuldig in het nieuws, en misschien wel een trend om te volgen. Tijdens de Dutch Design Week zien we dat huisvesting een actueel issue is om als ontwerper op in te springen. Op het Stadhuisplein zie je een duurzame, compacte en mogelijke oplossing voor huisvesting van bijvoorbeeld asielzoekers. Een flexibel, modulair en mobiel systeem, wat ook nog eens betaalbaar is.

evolutionary-wooden-houses-1

A home away from home en de Evolutionary Wooden Houses zijn te bezichtigen op het Stadhuisplein.

In het Klokgebouw zijn meer oplossingen te zien voor huisvesting, maar dan in bestaande panden (fabriekshallen, kantoorgebouwen, etc.). Meer informatie over het initiatief van het COA lees je hier.

Aanschouw het jong talent!
Ruim 170 pas afgestudeerde studenten stellen hun werk tentoon tijdens de DDW. Het thema van dit jaar is In need of…. De pas afgestudeerden komen terecht in een tijdperk vol onzekerheden en toch zijn ze optimistisch. Ze geloven in een betere wereld en in de mogelijkheid dat die kan veranderen, maar vooral dat design een rol kan spelen in het vormen van een nieuwe wereld. De studenten hebben tijdens het afstuderen gekeken naar nieuwe methoden en materialen, ze hebben ambacht gemixt met nieuwe technologie en de ontwerpen gaan over aspecten als vrede, recht op privacy, geslacht en grote vraagstukken.

Gaat dat zien in het Design Academy Eindhoven | De Witte Dame – 3e verdieping Klik hier voor meer informatie.

Tijdens de Dutch Design Week is textiel ook sterk aanwezig. Aan de ene kant in de vorm van mode en aan de andere kant in de vorm van wonen.

Modebelofte Adaptive travelers
Vooruitstrevend modetalent van de beste academies, van Londen tot New York, is te zien in én op de Bijenkorf in Eindhoven. Diverse etalages tonen de creaties van de lichting jonge modeontwerpers. De ontwerpers zijn dit jaar geïnspireerd dor de inventieve aard van de mens met een focus op mobiliteit en een zucht naar avontuur. De ontwerpers zijn in de huid van uitvinders gekropen en hebben creaties gemaakt van hoe wij morgen leven. Ga het dak op van de Bijenkorf om deze bijzondere expositie te zien. Klik voor meer informatie. 

Ikea DDW | Hampshire Hotels Blog

STUNSIG collectie

Scandinavisch met een Nederlands tintje
Het bekende woonwarenhuis IKEA komt met een primeur naar de Dutch Design Week. Zes getalenteerde designers zijn de samenwerking aangegaan en daar is de STUNSIG collectie uit voort gekomen. Vol gewaagde prints en als thema ‘het omarmen van het onbekende’. De prints vertellen een verhaal vol mythische dieren en wezens en het opent je hart voor het onbekende. Overigens is de limited collection vanaf juni 2017 wereldwijd verkrijgbaar bij IKEA.

 

DDW Music!
Er is ook een heel randprogramma om design heen, met het lekkerste eten en drinken, leuke activiteiten en heel veel muziek! Meer dan 60 artiesten treden op 12 verschillende plekken in de stad op. Singer songwriters, pop, electronica, alternatief. Elke stroming heeft een podium. Denk aan artiesten zoals Palmbomen ||, Jeremy Loops, Klyne, Baauer of Benjamin Francis Leftwich. Het mooie is dat alle concerten gratis zijn op vertoon van je DDW-tickets. Kijk voor het actuele programma, alle locaties en tijden op deze site.

 

Dutch Design Week Eindhoven 22 t/m 30 oktober

Laat je inspireren door de kracht van design! Plan snel je bezoek naar de hoofdstad van Dutch Design en maak een citytrip naar Eindhoven. Dutch Design Week is van 22 t/m 30 oktober.

Citytrip Eindhoven
Eindhoven is sowieso een leuke stad om te bezoeken met urban hotspots zoals Strijp-S, het Philipsmuseum of gewoon om lekker te shoppen. Lees hier meer over een citytrip naar Eindhoven.

 

Overnachten in Eindhoven

 

 

 

Bron: factortachtig.nl/blog/de-merkwaarden-van-dutch-design | www.bright.nl/
Bron beelden: A Home away from Home/ Evolutionary Wooden Houses en Broken White: Peter Cox, Eindhoven – Van Abbemuseum