De leukste dorpjes rondom Amsterdam

De leukste dorpjes rondom Amsterdam

Knipper je een paar keer met je ogen, is de winter weer voorbijgevlogen! Heerlijk weer naar buiten, spring op de fiets, maak een lange fietstocht met de zon in je rug en een heerlijke dag in het vooruitzicht. Waar fiets je deze keer naar toe?

Marken Blog dorpjes rondom Amsterdam Hampshire Hotels

Ga lekker weg in eigen land en ontdek de omgeving rondom Amsterdam, want ook buiten de stadsgrenzen is er veel te zien. De dorpjes zijn ideaal voor een weekendje weg. Wil je het wat rustiger aan doen? Fiets dan heen en weer naar een dorpje op maak een rondje. Ben je fanatiek of ga je erop uit met de elektrische fiets? Dan fiets je gemakkelijk heen en weer tussen drie dorpjes. Genoeg dorpjes om uit te kiezen. We hebben de leukste dorpjes rondom Amsterdam voor je op een rij gezet. Leuk om te ontdekken en met een flinke fietstocht vanuit Amsterdam te bereiken.

De leukste dorpjes rondom Amsterdam

Rondom Amsterdam zijn er vele prachtige dorpjes te vinden, gemoedelijk, klein en knus en heel karakteristiek. Je kunt een fietsroute zoeken of je volgt gewoon het water zoals de Amstel.

Ouderkerk aan de Amstel

Gelegen onder de rook van Amsterdam ligt Ouderkerk aan de Amstel. In de lente en zomer is het gezellig druk met langs fietsende mensen. Het dorpje staat bekend om de goede restaurants, al is er in de loop der jaren wel een en ander veranderd. Loetje aan de Amstel zit er nog steeds en het is hier altijd druk. Je eet hier de beroemde biefstuk of een lekkere hamburger. Behalve uit eten zijn er ook een aantal terrasjes. Bijvoorbeeld bij Loetje met de beroemde biefstuk Bali.

Ouderkerkerplas
Als het lekker weer is, is het ook leuk om naar de Ouderkerkerplas te gaan. Je kunt een fietstocht maken in het natuurgebied, maar er is ook een grote recreatieplas met een strandje. Ideaal om te zonnebaden, zwemmen, surfen of duiken.

Al fietsend door Ouderkerk aan de Amstel en slingerend langs de Amstel zie je af en toe de stad in de verte, maar ook oude molens kom je tegen zoals molen De Zwaan uit 1638. Fietsend langs de Amstel zie je de mooiste huizen.

Het Twiske
Helemaal aan de andere kant van Amsterdam (in het Noorden, voorbij Tuindorp Oostzaan) ligt een ander fijn natuurgebied: Het Twiske. In de lente en zomermaanden is er af en toe een festival, maar anders is het heerlijk rustig en perfect om naar toe te fietsen. Recreatiegebied Het Twiske ligt tussen Amsterdam, Zaandam en Purmerend in, en bestaat voor een derde uit water. Grote kans dat je op de fiets een Schotse Hooglander tegenkomt!

Bekijk hier een leuk filmpje van Het Twiske

TIP: Op pad met kinderen? In Het Twiske is een avonturenspeelplaats met speelweides. De avonturenspeelplaats is speciaal aangelegd voor kinderen. Ze kunnen een pontje bedienen, of een touwbrug gebruiken, klimmen en klauteren in de klimtoren of kruipend door het buizenfort. Super spannend en met mooi weer ideaal om lekker buiten te spelen!

 

Dorpjes rondom Amsterdam in Gemeente Waterland
Vlakbij Amsterdam ligt de gemeente Waterland. Een prachtige omgeving met veel water, historische dorpjes en weilanden. Ideaal voor lange wandel- of fietstochten en perfect voor een dagtrip vanuit Amsterdam. Bijna de helft van Waterland bestaat uit water en daardoor is er enorm veel waterrecreatie. Zwemmen, bootje varen, zeilen of gewoon op een terrasje zitten aan de waterkant. Zodra de zon een beetje schijnt vermaak je je hier uitstekend.

Broek in Waterland | Blog dorpjes rondom Amsterdam Hampshire Hotels

Broek in Waterland
Broek in Waterland (bekender onder Japanners dan Nederlanders), is omringd door weilanden en een echt boerendorp. Het is van oorsprong een schippersdorp en het huis van welvarende kapiteins en rijke kooplieden. Die welvarendheid was ook te zien aan de huizen die men in de 17e en 18e eeuw liet bouwen, met de meest prachtige interieurs. In een aantal monumentale panden die je herkent aan de pastelkleuren is dat interieur nog steeds te bewonderen.

Marken Blog dorpjes rondom Amsterdam Hampshire Hotels

Marken
Monumentale houten huizen die dicht op elkaar gebouwd zijn, kleurrijke klederdracht, water en prachtige natuur. Het schiereiland Marken is bij velen al bekend en ook de toeristen weten Marken goed te vinden. Met mooi weer kan het dus behoorlijk druk worden op het dorp waar auto’s niet zijn toegestaan. In de jaren ’50 werd het eiland met een dijk aan Monnickendam verbonden. Kenmerkend voor Marken zijn de werven (soort heuvels) waarop de huizen zijn gebouwd. Toen deze werven volgebouwd waren bouwden de Marken verder op palen. Een wandeling over deze werven laat je de sfeer van vroeger beleven.

De Rijp
Misschien wel het mooiste dorp van ons land! 120 gerestaureerde Rijksmonumenten en 27 Gemeentelijke monumenten maken dit dorp tot beschermd dorpsgezicht. Je kunt bij de VVV een leuke rondwandeling halen van een uur. De VVV zit in zo’n prachtig monument, namelijk Raadhuis De Rijp wat uit 1630 stamt.
Fietsend vanuit Amsterdam zie je statige stolpboerderijen en regelmatig duikt een fort op, verscholen tussen de weilanden, met een ‘dak van gras’. In de dorpjes zelf lijkt het alsof de tijd heeft stil gestaan, bijvoorbeeld in Volendam of Monnickendam. Dikke kans dat je iemand in kelderdracht tegenkomt. Gek op historie? Fiets dan naar Enkhuizen.

Enkhuizen

Dit dorp ademt historie. Niet alleen door het Zuiderzeemuseum maar ook de geschiedenis van de VOC is nog zichtbaar. De Drommedaris, de verdedigingstoren aan de haven en een aantal historische panden in het centrum herinneren nog aan die tijd.

Het Zuiderzeemuseum | Wierdijk 12 Enkhuizen
Leuke afstapplek is het Zuiderzeemuseum. Toen de Zuiderzee in 1932 werd afgesloten en een meer werd, waren veel mensen bezorgd dat daarmee de cultuur van het gebied zou verdwijnen. Zo ontstond het museum in Enkhuizen. Het dorp herinnert aan het vroegere leven met oer-Hollandse tafrelen. Wandel door de authentieke straatjes, langs de huisjes en over pleinen en de verhalen komen tot leven. Zo loop je langs een kerk, ouderwetse snoepwinkel, een visrokerij en de schone was aan de lijn. In het museum (binnen) zie je een grote verzameling houten schepen. Zo kun je de boten van heel dichtbij bekijken.

Wist je dat het Zuiderzeemuseum de Publieksprijs voor Beste uitje van Nederland 2017 heeft gekregen? Een echte must see dus! Plan hier je bezoek.


De Zaan en Zaanse Schans

Absoluut een must see is de Zaanse Schans wat aan de Zaan ligt. Een uniek stukje Nederland vol ambachten en molens waar de geschiedenis tot leven. Als je langs de Zaanse Schans fietst ruik je het brood wat vers gebakken wordt in het bakkerijmuseum, stap even af bij de klompen- of kaasmakerij of snuffel in de leuke authentieke winkeltjes. Van al dat fietsen krijg je trek dus trakteer jezelf op een pannenkoek. Er zijn diverse molens op de Zaanse Schans die je kunt bezichtigen en waar van alles te leren valt. Er wordt hout gezaagd, meel en specerijen gemalen en waar je de wieken hoort kraken.

Zaanse Schans | Blgg dorpjes rondom Amsterdam Hampshire Hotels

TiP: kijk voor je bezoek even op de website voor de activiteitenkalender. Er worden regelmatig leuke activiteiten georganiseerd.

Zandvoort Blog dorpen rondom Amsterdam | Hampshire Hotels

Amsterdam aan zee

Zei iemand zee?! In de internationale reisgidsen willen ze het nog wel eens Amsterdam aan zee noemen. Nu is dat wat overdreven, maar vanuit Amsterdam kan de geoefende fietser vrij gemakkelijk naar de kust fietsen. Je bent ongeveer 1 uur en 20 minuten onderweg, maar dan heb je ook wel een heerlijke dag aan het strand. Of je nu naar Bloemendaal of Zandvoort fietst (het is grotendeels dezelfde weg vanuit Amsterdam), qua afstand om het even en je bent er eigenlijk zo. Even uitwaaien, de zon in de zee zien zakken, lekker eten of wat drinken bij een leuke strandtent en ’s avonds ben je, heerlijk rozig, zo weer terug in de bruisende stad.

 

Bron: waterland.nl en VVV Waterland.
Afbeeldingen via: 
© 2017 Bureau Toerisme Laag Holland
© 2017 VVV Graft- de Rijp en Schermer
© 2017 VVV Waterland