Stad van Delfts blauw, Oranje en Vermeer

Prachtig bewaarde historie en cultuur

Verken Delft het liefst te voet. Veel bezienswaardigheden liggen op loopafstand van elkaar en zo ervaar je de historie van de stad het best. Het oude woord voor ‘gracht’ is ‘Delf’, waaraan Delft haar naam dankt. Wanneer je naar de Oude Kerk loopt dan ziet je de toren van de kerk scheef staan.

Oude Kerk
Toen men in 1325 een toren aan de Oude Kerk wilde bouwen was daarvoor geen plek. Waarschijnlijk werd het water omgelegd en de gracht gedempt. Deze gracht heet inmiddels Oude Delft. Zo werd de toren gedeeltelijk op de oude gracht gebouwd maar dat bleek geen goede fundering te zijn voor de zware stenen. Al tijdens de bouw begon de toren te verzakken. Gelukkig wist men de boel te stabiliseren maar er is nog altijd een knik in de toren te zien, de toren wordt ook wel ‘Scheve Jan genoemd’.

Koninklijke kerk
De Nieuwe Kerk kennen we van de koninklijke grafkelder. Prins Willen van Oranje, die in 1584 is neergeschoten, werd als eerste in deze kelder begraven. Nu nog is het de laatste rustplaats van de Oranjes. Je kunt ook de toren beklimmen van ruim 108 meter, eenmaal boven is er een prachtig uitzicht over de stad.

Stad van Delfts blauw, Oranje en Vermeer

Tegenwoordig is er nog maar één fabriek in Delft die ‘echt’ Delfts blauw produceert

Delfts blauw
In de tijd van de VOC (400 jr. geleden), komen de pottenbakkers van Delft in aanraking met Chinees porselein en de stad wordt een van de belangrijkste aardewerkproducenten in Europa. De Koninklijke Porceleyne Fles is de enige overgebleven aardewerkfabriek. Hier wordt het Delfts Blauw nog steeds met de hand beschilderd.

 

 

Johannes Vermeer
Stap de zeventiende eeuw binnen en ga op zoek naar de verhalen achter zijn schilderijen. Vermeer is in 1632 geboren in Delft en heeft er zijn hele leven gewoond en gewerkt. Zijn Meisje met de parel wordt wel de Mona Lisa van het Noorden genoemd. In het atelier, in het Vermeer Centrum, ervaar je zijn werkwijze en zijn meesterschap van licht, compositie en kleur.

Science Centre Delft
Het is soms een raadsel wat er op een technische universiteit gebeurt. Het Science Centre Delft is onderdeel van de TU Delft en is gevestigd in het karakdelftteristieke gebouw van de oude Mijnbouwfaculteit. Bezoek het Science Centre Delft en ervaar de universiteit zelf. Bekijk recente onderzoeken en studentenprojecten, kruip in de huid van een chirurg, voorkom een dijkdoorbraak, ontdek wat wetenschap voor de samenleving betekent en werk in de werkplaats.

De tijd heeft even stilgestaan
Een verrassing aan de rand van het historisch centrum is het Agnetapark. Aan het einde van de negentiende eeuw begon Delft te veranderen in een kleine industriestad. De Gist en Spiritusfabriek gaf destijds opdracht om een wijk te ontwerpen voor de arbeiders, in een parkachtige en romantische omgeving met charmante huisjes en is daarmee het eerste sociale woningbouwproject ooit. Het Agnetapark kent een bijzondere bouwstijl en is de moeite waard om doorheen te lopen.

 

TIP: dit najaar Delft bezoeken?

Tijdens de Donkere Dagen in december valt er veel te beleven. Ga romantisch schaatsen in de binnenstad, bezoek de traditionele Lichtjesavond, de levende kerststal op het Heilige Geesterkerkhof of de kerstmarkt rondom de Oude Kerk.

Dit najaar Delft bezoeken? Wandel de historie tegemoet en slaap op loopafstand van het centrum

Overnachten in Delft

 

Bron: http://www.delft.nl/  en http://www.sciencecentre.tudelft.nl/ en http://oudeennieuwekerkdelft.nl/ en http://www.vermeerdelft.nl/ en http://www.royaldelft.com/