De regels van de sauna

In badjas van bed naar bubbelbad

Het is inmiddels een vanzelfsprekendheid voor menig man of vrouw, de sauna hoort erbij. Het is een vorm van wellness en feitelijk is het ook nog eens goed voor lichaam en geest. Heerlijk ontspannen in een relatief luxe omgeving. Bij het bezoeken van een sauna of wellness resort zijn er altijd een aantal regels die nageleefd moeten worden.

Deur dicht
Het lijkt zo logisch, want we doen het thuis ook als de kachel brandt. Vergeet daarom de deur niet dicht te doen. Veel deuren gaan niet vanzelf dicht en dan gaat alle warmte verloren.

Houding
Zitten, blijven staan of languit liggen … alles mag, maar het is wel de bedoeling dan de benen netjes bij elkaar blijven. Het naakte lichaam is vanzelfsprekend, wijdbeens liggen of ongegeneerd bukken niet.

Welke badjas was ook alweer van mij?
Alle badjassen lijken op elkaar, onthoud goed op welk haakje de badjas ook alweer hangt. Slippers eronder en waardevolle spullen in het kluisje. Tip: maak een opvallende knoop aan de badjas of koop er een met een opvallende herkenbare kleur.

Tip: neem een groot badlaken mee om lekker op te liggen.

Handdoek gaat mee naar binnen
Neem ook, i.v.m. de hygiëne de eigen handdoek mee naar binnen in de sauna. Leg die op het houten bankje en neem hierop plaats. Tip: neem een groot badlaken mee en ga hier lekker op liggen.

In het stoombad juist niet
De handdoek gaat niet mee naar binnen in het (Turkse) stoombad. Daar is het veel te vochtig voor. Zitten kan gewoon op de tegels; voor en na gebruik even met een trekkertje de zitplaats afnemen.

Afspoelen en koelen
De truc van de sauna is het lichaam verwarmen en weer afkoelen. Zo komt de bloedsomloop goed opgang.  Na een saunabezoek is het dus tijd voor het afkoelen. Sta onder de koude douche of neem een dompelbad. Even op de tanden bijten! Wil je meer weten over hoe de sauna optimaal werkt voor het lichaam?  Lees het hier: het optimale saunarondje.

Ssstt!
Natuurlijk is een weekendje wellness heel gezellig. Het is echter niet de bedoeling om verhitte conversaties te voeren in de sauna. Houd het rustig en ontspan.

In de badjas van bed naar bubbelbad
Wanneer er over de gangen van een wellnessresort gelopen wordt of bij het betreden van een eetgelegenheid voor bijvoorbeeld een uitgebreide gezonde lunch, dient de badjas aan te gaan.

Shampoo mee of niet?
De meeste sauna’s en wellness resorts hebben eigen reinigingsproducten zoals een heerlijke scrub. Eventueel kan aan het einde van de heerlijke dag de eigen shampoo e.d. uit het kluisje gehaald worden.

Heb je nu ook zin gekregen in een heerlijk dagje sauna? Kijk hier voor de mooiste hotels met wellnessfaciliteiten

Hotels met wellness

 

Bron: mens-en-gezondheid.infonu.nl