De Nederlandse high tea

High Tea: Originele eetgewoonte Hertogin Anna

Nog geen zin in de avondmaaltijd besluit Anna, de zevende Hertogin van Bedford, omstreeks 1840 rond 16:00 uur een lichte maaltijd te nuttigen. Het maal bestond voornamelijk uit zoete lekkernijen als koekjes, cake, brood met boter én verschillende theesoorten. Dit beviel haar zo goed dat ze wat van haar vriendinnen uitnodigde om haar te vergezellen voor haar eetavontuur. Zo werden de originele eetgewoonte van de hertogin al snel overgenomen door de Engelse adel. De populariteit neemt verder toe met de komst van de eerste koffiehuizen in Engeland, aan het einde van de 19e eeuw. Een nieuwe traditie is geboren: de afternoon tea.

Afternoon tea of high tea?

High tea is een naam die vooral in Nederland gebruikt wordt. Een Engelse high tea wordt namelijk tussen 17.30  en 19.00 uur geserveerd, terwijl het tussen 15.00 en 17.30 uur draait om de afternoon tea. Daarnaast bestaat de Nederlandse variant voornamelijk uit zoete lekkernijen en is de Engelse een hartige maaltijd met o.a. bonen in tomatensaus, worstjes en chips.

Theesoorten

Bij een echte high tea hoort natuurlijk thee. Denk aan typische Engelse melanges zoals Prince of Wales, Earl grey of Ceyclon thee.

High tea in Nederland

Scones met jam en clotted cream

In Nederland bestaat het meestal uit 3 gangen. Startend met hartige hapjes en sandwiches, vaak belegd met komkommer, roomkaas en zalm.  De tweede ronde bevat zoete hapjes. Heerlijk en kenmerkend voor een High tea zijn de scones met jam en clotted cream. Tot slot bevat de laatste ronde ook zoete lekkernijen als cake, taart, koekjes en bonbons.

 

Zin gekregen in een high tea? Klik op de button voor de leukste locaties!

 

Hotels met High tea 

 

 

Bron: Ah.nl | Culy.nl | Plazilla.com