De leukste wandelroutes

Frisse neus halen op De Veluwe met deze wandelroute

Natuurmonumenten heeft de mooiste wandelroutes die je gratis kunt downloaden. Ga je een nachtje weg in de natuur? Neem voordat je weggaat een kijkje op de site van Natuurmonumenten, of vraag aan de receptie van het hotel om een leuke wandelroute. Die hebben er vaak meerdere voor je klaar liggen.

Wandelroute: de Leuvenumse bossen

Wandelen, fietsen of gewoon even uitwaaien met het hele gezin: je kunt het allemaal in de Leuvenumse Bossen. In dit natuurgebied vlakbij Harderwijk vind je een variatie aan frisse bossen, uitgestrekte heide en fantastisch stuifzand. Het Leuvenumse Bos ligt vlakbij Ermelo op de Veluwe. Tussen Hierden, Putten en Elspeet in, begint de wandelroute door een landschap van met dennenbos begroeide stuifzandheuvels en langs een kabbelende beek. Heel geschikt om met je (klein)kinderen te lopen.

Klik hier voor de wandelroute over de Leuvenumse bossen

Wat kun je tijdens het wandelen zoal zien?

In de Leuvenumse Bossen leeft vrij veel wild. De dieren kunnen over de hele Veluwe uitzwermen. Niet iedereen is daar even blij mee. Vooral zwijnen willen nog wel eens flinke schade aanbrengen aan landbouwgewassen. Daarnaast proberen de beheerders de wilde zwijnen zoveel mogelijk in de bossen te houden. Je ziet daarom verschillende wildroosters terug en ook een hekwerk van één meter hoog. Dat houdt de zwijnen binnen, terwijl edelherten en reeën er gewoon overheen springen.

In het bos langs de Leuvenumse Beek staan vrij veel loofbomen. Beuken en eiken gedijen hier goed omdat de bodem wat natter en lemiger is. De leemdeeltjes zijn hier in het verleden afgezet door de beek, die toen nog geregeld overstroomde of haar loop veranderde. Natuurmonumenten wil de Leuvenumse Beek op enkele plaatsen opnieuw de ruimte geven om te kronkelen en te overstromen.

Ontdek de Veluwe, die prachtig is in elk seizoen, en trek erop uit met een fijne lange wandeling. Kijk hier voor de leukste hotels middenin de bossen en vlakbij De Veluwe.

Hotels op De Veluwe

 

Bron:  natuurmonumenten.nl/natuurgebied/leuvenumse-bossen