Goed voor je ogen: de 20-20-20-regel

Pas op voor je ogen met al die schermen!

De hele dag staren we naar ons computerscherm en andere apparaten. Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat kijken we aan een stuk door op de schermen van onze laptops, smartphones, tablets, tv’s, etc. Menig moeder zei vroeger vaak: niet zo dicht op dat scherm, daar krijg je vierkante ogen van! En ze zou wel eens gelijk kunnen hebben ook.

Daar krijg je vierkante ogen van!

Uit onderzoek blijkt dat wanneer we naar een verlicht scherm kijken, we de helft minder knipperen en hier kan je een erg vermoeid gevoel van krijgen aan het eind van de dag. Voorkomen? Gebruik de 20-20-20 regel!

Vermoeide ogen
Iedereen kent het gevoel van vermoeide, droge of geïrriteerde ogen. Ook wel computerogen. Je bent zo geconcentreerd aan het werk dat je vergeet te knipperen, zeker als je met je gezicht dicht op een scherm zit. Aangezien expres extra vaak knipperen niet te doen is, is er de 20-20-20-regel bedacht.

20-20-20-regel Hampshire Hotels

20-20-20-regel

Iedere 20 minuten dat je naar een scherm aan het staren bent, moet je minimaal 20 seconden even wegkijken naar een object op een afstand van 20 voet (minimaal 6 meter)

Als je deze regel volgt zul je merken dat je na een dag werken een stuk minder vermoeid bent!

Tip: als je aan het bellen bent, blijf dan niet naar je scherm staren, maar staar een flink eind de ruimte in. Dit helpt!

Nog meer tips om vermoeide ogen tegen te gaan:

  • Maak een lunchwandelingetje. Dat is gelijk goed voor je hele lijf.
  • Neem altijd een zonnebril mee. Als je de hele dag binnen hebt gezeten en na werktijd buiten in de zon loopt, is die zon heel fel voor je ogen!
  • Wist je dat niet alleen wortels, maar ook citrusvruchten, donkere bladgroenten en volkorenproducten goed zijn voor je zicht?
  • Dames: controleer je oogmake-up goed. Make-up ouder dan 3 maanden kun je beter vervangen.
  • Er bestaat gratis software om je aan de 20-20-20-regel te houden, zoals Eyes Relax dat op vooraf ingestelde intervallen een herinnering stuurt om je ogen even te laten rusten.
  • Zorg voor goede verlichting. Het liefst veel daglicht.
  • Laat je ogen eens controleren; misschien heb je wel een bril nodig.

 

Nog meer tips lezen?

 

 

Bron: hln.be | dutchcowboys.nl