Citytrip Leeuwarden

Citytrip Leeuwarden

Deze prachtige historische hoofdstad van Friesland is een must om eens te bezoeken. Leeuwarden is een heel open en optimistische stad, waar veel ruimte is voor spannende initiatieven. Ze gaan niet voor niets op voor culturele hoofdstad van 2018. Lees hier de leukste tips voor een citytrip Leeuwarden!

Al wandelend door de historische binnenstad zie je verschillende bezienswaardigheden. Loop langs de oude stadswallen, de grachten en je ziet vanzelf de hoge, ietwat scheve toren Oldehove. Beklim de toren bij mooi weer en je hebt een prachtig uitzicht over de stad. In het centrum van Leeuwarden kun je leuk shoppen of genieten van een hapje en een drankje op een gezellig terras.

Toren citytrip Leeuwarden | Blog Hampshire Hotels

Wat is er te doen in Leeuwarden?

Leeuwarden heeft een bruisend centrum met gezellige terrassen in de zomer. Het centrum is niet heel groot maar je vindt er een aantal leuke cafés, waaronder De Markies.

De Markies | Groot Schavernek 19
Tegenover de schouwburg zit biercafé de Markies. Hier hebben ze meer dan 100 soorten bier met elk een eigen verhaal en kenmerkende smaak. Ze hebben speciale biermenu’s om je op een eenvoudige wijze kennis te laten maken met de verschillende biertjes.

De Neushoorn | Ruiterskwartier 41
Naast het café zit poppodium de Neushoorn. Een creatieve hotspot waar de leukste optredens plaatsvinden. Van Baudzun, BLØF en Waylon. Je kunt er ook dansen, bijvoorbeeld tijdens toffe festivals zoals Freeze, met namen zoals De Likt en Jungle by Night. Check hier de actuele agenda voor een leuk avondje uit in Leeuwarden.

Keramiekmuseum Leeuwarden | Grote Kerkstraat 11
iets wat misschien niet zo voor de hand ligt, maar zeker niet overgeslagen mag worden, is Keramiekmuseum Princessehof. Er zijn mooie en actuele tentoonstellingen. Keramiek heeft een beetje een stoffig imago, maar het is juist erg mooi. De collectie kent een aantal hoogtepunten zoals de internationaal befaamde Ming-verzameling.

Citytrip Leeuwarden | Blog Hampshire Hotels

Prinsentuin
Een park aan het water, midden in de stad, met een jachthaven waar bootjes kunnen aanmeren. Het is er prachtig wandelen, picknicken of even relaxen. In de zomer zijn er leuke evenementen en bij het restaurant midden in het park aan het water, geniet je van een kopje koffie.

Praamvaren Leeuwarden | Blog Hampshire Hotels

Praamvaren door de grachten
Wist je dat Leeuwarden veel stadsgrachten en singels heeft? Vanaf het water hoor je de verhalen van de stad, terwijl je erdoorheen vaart en de stad van onder tot boven kunt bekijken. Luister naar de rijke geschiedenis en geniet van een leuke boottocht op een nostalgische praam. De vertreksteiger is op de Nieuwestad

Het vaarseizoen is vanaf medio maart tot aan november.

Wat is er te doen in de omgeving van Leeuwarden?

Doarpstún | Oan’e Dyk 56 Snakkerbuorren
Aan de rand van Leeuwarden ligt de Doarpstún. Een maatschappelijk project van inwoners van het dorp en de dorpen eromheen. Er wordt groenten, fruit en bloemen gekweekt, evenementen georganiseerd zoals een oogstfeest en het is er lekker koffie drinken. Mocht je hier een fietstocht maken dan is dit een aanrader om even langs te fietsen. Het is een heel fijne plek om even in de natuur te zijn.

Citytrip Leeuwarden | Blog Hampshire Hotels

De Waddeneilanden
Vanuit Leeuwarden maak je gemakkelijk een dagtrip naar een van de prachtige Waddeneilanden. De oversteek is zo gemaakt. Het duurt even voordat je aan de overkant bent, maar de reis alleen al is de moeite waard. Geniet van de bijzondere natuur, het ritme van eb en vloed en het echte eilandgevoel. Kijk op deze site voor meer informatie.

Evenementen Leeuwarden

In Leeuwarden worden regelmatig de leukste evenementen georganiseerd.

CityProms | 23 tot en met 25 juni
Het hele weekend hoor je prachtige klassieke muziek. Het is een heel toegankelijk festival. Jaarlijks komen er tienduizenden bezoekers op af. Het CityProms Festival is voor jong en oud, vol concerten, dans en theater.

Welcome to The Village | 21 tot en met 23 juli 
Het meest innovatieve festival van Nederland en dat in Leeuwarden! Welcome ot the Village is een festival met een goed muziekprogramma, lekker en biologisch eten. Op het festival zie je bandjes en DJ’s, totaal ongeveer 80-90 artiesten. Vorig jaar stonden bijvoorbeeld Django Django, The Boxer Rebellion en 2ManyDJS op het programma. Bekijk hier de after movie of blijf via deze site op de hoogte van het programma voor 2017.

Explore the North | november 2017
Dit evenement is pas in de winter, maar ach, dan heb je vast iets om naar uit te kijken! Stadsfestival Explore the North is een echte aanrader om naar toe te gaan. Een kleinschalig kunstenfestival vol muziek, verhalen en andere kunstvormen.

Noordelijk Filmfestival 8 tot en met 12 november
Ook in Leeuwarden: het Noordelijk Filmfestival. Vijf dagen lang staat de stad in het teken van de mooiste films in alle genres. Van grote publiekstrekkers tot de pareltjes van de filmhuisfilms. Een must voor alle filmliefhebbers.

 

Citytrip Leeuwarden | Blog Hampshire Hotels

Overnachten in Leeuwarden

Midden in het centrum, recht tegenover het station ligt Hampshire Hotel – Oranje Leeuwarden. Naast heerlijk slapen, kun je hier ook uitgebreid ontbijten met de lekkerste streekproducten. In restaurant Van Buuren kun je ook lunchen, dineren en borrelen. Van koffie tot salade en van op de huid gebakken kabeljauw tot een frambozenparfait met pure chocolade.

Geniet van je citytrip en van Leeuwarden!

 

Bron: friesland.nl, wadden.nl en Hampshire Hotels magazine check-in
Bron afbeeldingen: site praamvarenleeuwarden.nl | www.hollandfoto.net via Shutterstock.com | ingehogenbijl via Shutterstock.com | Natalia Balanina via Shutterstock.com