Een leestafel met een bijzondere geschiedenis

Wanneer je op het Leidseplein loopt dan zie je het prachtige gebouw van het Hampshire Hotel – Amsterdam American. In 1658 werd hier een toegangspoort gebouwd: De Leidsepoort. Deze stadspoort was een van de acht toegangspoorten tot Amsterdam. Het Hampshire Hotel – Amsterdam American staat ongeveer op de plaats van deze poort. Het Leidseplein, waar ooit de weg naar Leiden begon, is ontstaan als een verzamelplaats voor koetsen, karren en paarden. Ook boeren van buiten stalden hier hun paard-en-wagens.

Café Americain

Café Americain


Schitterende Tiffany lampen

Het gebouw is uit 1900 en op de begane grond van het hotel zit Café Americain. Dit café heeft een bijzonder stijlvol interieur, prachtig gedecoreerd in Art Deco stijl. Dat zie je onder andere terug in de mooie Tiffany lampen die boven de leestafel hangen. Vele beroemde gasten nuttigden hier een lunch, high-tea of heerlijk kopje koffie.

 


De leestafel van Harry Mulisch
Zoals Harry Mulisch (1927 – 2010). De zelfverzekerde en interessante schrijver woonde aan de overkant van het hotel en was bijna dagelijks in het café te vinden, aan de leestafel waar hij de kranten doornam. In de jaren ’50 was Mulisch nog een vrij onbekende auteur. Om wat meer naamsbekendheid te creëren liet hij zichzelf opbellen, waardoor de obers van het café luidkeels de naam van de schrijver riepen, met de mededeling dat er ‘telefoon voor de heer Harry Mulisch’ was. Het gerucht gaat dat er helemaal niemand aan de andere kant van de lijn was. Mulisch gebruikte deze methode om zijn naam kenbaar te maken bij het publiek. Mulisch was toentertijd eerder beroemd vanwege zijn voorkomen en persoonlijkheid, dan dat mensen hem kenden als auteur.

Gerenommeerd schrijver
Zijn boek “De Ontdekking van de hemel”, werd verkozen tot ‘Beste Nederlandse boek in de geschiedenis’. Inmiddels wordt Mulisch gekenmerkt als een van de drie belangrijkste schrijvers van Nederland. Om hem te eren is de leestafel in Café Americain naar hem vernoemd. Zijn portret is ook terug te vinden in het café en er is een bronzen buste van de schrijver te vinden in de lobby.

Ook in de buurt van het Leidseplein? Vergeet dan niet om een bezoekje te brengen aan dit historische café.

 

Bezoek Café Americain

 

 

 

Bron: cafeamericain.nl | iamsterdam.com