We dromen 2000 dromen per jaar

Weet jij je laatste droom nog?

Heb je dat ook wel eens? Op het moment dat je in slaap valt bewegen je armen of benen ineens, een schok gaat door je lichaam. Die slaapstuip heet ook wel een hypnagoge schok. Wat het precies is, is niet bekend. Volgens Quest psychologie (jan, 2016) is het ‘een deel van je hersenen dat nog niet helemaal slaapt, en dan vervolgens een schrikreflex veroorzaakt.’

Dromen

De Remslaap kent iedereen wel. Tijdens dit stadium van slapen komen de meeste dromen voor. Wist je dat iedereen ongeveer tussen de 5 en 7 dromen per nacht heeft? Per jaar zijn dat er dus zo ongeveer 2.000!

Tijdens de Remslaap wordt nieuwe informatie verwerkt. Je brein is bijna net zo actief als overdag. Dromen zijn waarschijnlijk een neveneffect van het verwerken en archiveren waarmee je hersenen zo druk zijn.

Bizarre dromen

Soms zijn je dromen zo bizar omdat je brein echt even anders functioneert. Logisch nadenken is gestopt en je werkgeheugen functioneert niet meer waardoor je niets kunt plannen. Daardoor val je van de ene rare situatie in de andere.

Onthoud die droom
Heb je altijd moeite om je dromen te onthouden? Probeer dan eens de volgende tip van de site alles over dromen:

Probeer je droom eens te onthouden!

Probeer je droom eens te onthouden!

Zorg dat je uit jezelf wakker wordt, bijvoorbeeld in het weekend zonder de wekker. Als je wakker wordt, blijf dan nog even liggen met je ogen dicht. Probeer nog nergens aan te denken en hou je hoofd zo leeg mogelijk. Na een tijdje (het kan even duren) komt er een beeld van je laatste droom opborrelen. Probeer nu te herinneren wat voor beeld daarvoor zat, en zo ga je achteruit. Beeld voor beeld totdat je niet meer weet welk beeld daarvoor kwam; nu kun je de beelden in de correcte volgorde afspelen in je hoofd en weet je waar je over droomde.

 

Slaap niet kunnen vatten
Als je de slaap niet kunt vatten, of midden in de nacht ineens wakker wordt van een geluid, dan is het verstandig om even uit bed te gaan. Even wat lezen, eten of drinken en daarna weer terug naar bed. Bij terugkeer in de slaapkamer zullen je hersenen de donkerte en warmte meteen weer associëren met slaap. Je begint dan weer een nieuwe cyclus en via de lichte slaap zak je vanzelf weer dieper weg.

 

Meer lezen over slapen? Lees hier nog 8 feitjes over je nachtrust.

 

Bron: Bovenstaande weetjes komen uit het artikel Wat beleven we ’s nachts – Quest Psychologie | januari 2016 en www.allesoverdromen.nl