10 x cliché attracties in Amsterdam

10 cliché attracties in Amsterdam (die stiekem heel leuk zijn)

Heb je een weekendje Amsterdam in het vooruitzicht? Dan ben je vast aan het plannen wat je wil gaan doen, want de keuze in attracties en bezienswaardigheden zijn eindeloos. De meest bezochte bezienswaardigheden zijn vaak ook de drukste attracties. En niet voor niets! Want die bezienswaardigheden zijn stiekem ontzettend leuk om eens te bezoeken. Ben je nog nooit bij een van onderstaande attracties geweest? Dan wordt het de hoogste tijd, we helpen je graag op weg om een keuze te maken en hebben de 10 cliché bezienswaardigheden voor je op een rij gezet.

1.       Het Anne Frank Huis

Een must om te bezoeken! Het wereldberoemde museum met het Achterhuis, waar het joodse meisje Anne Frank tijdens de Tweede Wereldoorlog haar beroemde dagboek schreef. Zag je hier tot voor kort altijd een enorme rij toeristen voor de ingang staan, vanaf mei 2016 is hier verandering in gekomen. Dit vanwege de verkoop van tickets met tijdslot. Je hoeft dus niet meer uren in de rij te staan om dit museum over te slaan!

Anne Frank Huis | Blog Hampshire Hotels

Het Anne Frank Huis ligt in het centrum van Amsterdam. Hier beschreef Anne Frank meer dan twee jaar lang haar gebeurtenissen als onderduikster. Het museum bestaat uit een vaste collectie, waaronder het origineel van Anne’s dagboek. Bekijk de plek waar Anne Frank verborgen zat en haar dagboek schreef en krijg een indruk hoe het leven van Anne en haar familie eruit heeft gezien, terwijl ze onderdoken voor de Duitse bezetters. Een indrukwekkende ervaring en zeer de moeite waard!

Museum bezoeken?
Het museum is van april t/m oktober open van 9.00 tot 22.00 uur en van november tot en met maart tot 19.00 uur. Plan je bezoek en koop hier online je ticket met tijdslot en minimaal 2 maanden voor je bezoek, wil je verzekerd zijn van de gewenste tijd. Heb je geen online ticket? Vanaf 15.30 uur tot sluitingstijd kun je nog een ticket bij de ingang kopen.

 

2.       De Heineken Experience

Deze eerste Heineken brouwerij van Nederland bevindt zich in hartje Amsterdam. In 1988 werd de brouwerij gesloten omdat de productiecapaciteit niet meer kon voldoen aan de grote vraag. Een geluk voor alle bierliefhebbers en Heinekenfans want je kunt de brouwerij op eigen gemak verkennen. De experience aan de Stadhouderskade is een interactieve reis door de wereld van Heineken. Je ontdekt de geschiedenis van het bedrijf, leert over de ingrediënten van het bier en het brouwproces. Heel leerzaam dus! Uiteraard mag je een aantal biertjes proeven!

Heineken Experience | Blog Hampshire Hotels

Wil je liever een rondleiding met een echte Heineken kenner? Kies dan voor de VIP-tour. Naast een rondleiding krijg je gedeeltes van de oude brouwerij te zien en sluit je de dag af met een privé bierproeverij bestaande uit 5 bijzondere Heineken bieren en bijpassende kazen. Deze tour duurt zo’n 2,5 uur. Let wel op: de gesproken taal is Engels.

De Heineken Experience is 365 dagen per jaar open. Je kunt je kaartjes online kopen.

Tip!
Wil je helemaal heerlijk de toerist uithangen? Koop dan de “Rock the city” combiticket bestaande uit een rondvaart over de Amsterdamse grachten van 45 minuten, een bezoek aan de Heineken Experience en de A’DAM Toren.

Rock the city tickets kunnen bij de A’DAM Toren worden gekocht of bij de Heineken Experience

 

3.       Dierenpark Artis

 

Dierenpark Artis | Blog Hampshire Hotels

Naast 750 dierensoorten vind je in het oudste dierenpark van ons land een museum, planetarium, aquarium en een tuin vol 19e-eeuwse architectuur met talloze bomen, planten en bloemen. Bekijk de wilde beesten zoals de machtige jaguar, de prachtige vissen in het mooiste aquarium van Amsterdam of loop door het beroemde Vlinderpaviljoen met honderden fladderende vlinders. Omdat Artis de natuurlijke leefomgeving van de dieren recreëert, reis je tijdens een bezoekje aan dit park van de Afrikaanse savanne met allerlei wilde beesten naar koraalriffen met bijzondere vissen en haaien.

Dierenpark Artis | Blog Hampshire Hotels

Wist je dat Artis door bezoekers van TripAdvisor verkozen is tot beste dierentuin van de Benelux in 2015?

Alle dieren bekeken? Maak dan een reis door de ruimte in het Planetarium en breng zeker een bezoek aan het innovatieve Micropia, het eerste microbenmuseum ter wereld. Koop je entreekaartjes met korting, plan je bezoek en bekijk de agenda van ARTIS via deze site. ARTIS is elke dag van het jaar open.

 

Museumplein | Blog Hampshire Hotels

4.       Het Museumplein

Zou het komen door de befaamde rood-witte I AMSTERDAM letters? Of omdat het plein is omgeven van de leukste musea van Amsterdam? Als toerist-voor-een-dag kom je uiteraard langs het Museumplein. In de zomer is dit een geliefde plek voor toeristen en locals die genieten van een drankje in het gras.  Aan het plein ligt het Rijksmuseum, het Van Gogh museum, het Stedelijk museum en het Concertgebouw.

Museumplein | Blog Hampshire Hotels

Ongeacht het moment van het jaar, hier is het altijd gezellig druk. Met in de winter een enorme schaatsbaan, in het voorjaar en de zomer diverse marktjes, (culturele) activiteiten en festivals. En het leuke is, vanuit het centrum loop je hier zo naartoe!

Leuk om te doen!
Uiteraard kun je dit plein niet bezoeken zonder een foto te maken met de I AMSTERDAM letters. Wees creatief (geloof ons, de gekste poses zie je hier voorbij komen) en deel je foto op de Facebookpagina van I Amsterdam.

 

5.       The Amsterdam Dungeon

Amsterdam Dungeon | Blog Hampshire Hotels

Durf jij het aan? Deze uber-toeristische attractie is niet voor de angsthazen onder ons. The Amsterdam Dungeon is een “walkthrough” show waarbij je, al lopend door de kerkers, leert over Amsterdams donkere rauwe geschiedenis. Klinkt educatief, maar is vooral gruwelijk en hard. Bekijk bijvoorbeeld een  martelkamer of hoe het eraan toeging tijdens de Spaanse inquisitie. Werd je vroeger verdacht als heks? De kans dat je het overleefde was klein. Leer alles over een heksenjacht bij The Amsterdam Dungeon. Een tour duurt zo’n 80 minuten. Ben je nog niet afgehaakt? Dan kun je hier je kaartje kopen.

6.       De negen straatjes

Even wat luchtigers; shoppen! Loop door naar de leukste negen straatjes van Amsterdam, op loopafstand van de Dam. De negen historische straatjes bevinden zich tussen de Singel, Herengracht, Keizersgracht en Prinsengracht. En alle tussenliggende straatjes vormen een van de meest geliefde winkelgebieden van Amsterdam.

Negen straatjes | Blog Hampshire Hotels

Je vindt hier de leukste, meest originele en authentieke winkeltjes van de stad. Naast mooie spullen,  hippe winkeltjes en bijzondere horeca krijg je hier ook een kijkje in de eeuwenoude architectuur van de Amsterdamse grachtengordel. Geen wonder dat steeds meer toeristen hun weg hier naartoe weten te vinden.

Negen straatjes | Blog Hampshire Hotels

Fans van tweedehands en vintage vinden de boetiekjes van Laura Dols en Zipper, eten of een wat drinken kan bijvoorbeeld bij bruin eetcafé de Doffer of het typisch Hollandse kost-restaurant ’t Zwaantje.

Bekijk de site van de 9 straatjes voor alle leuke tips

 

7.       Madame Tussauds

Grote kans dat je hier al eens ben geweest. Je vindt dit namelijk in veel grote steden over de hele wereld. Ben je nog nooit naar een wassenbeeldenmuseum geweest? Dan wordt het de hoogste tijd! Vooral op een regenachtige dag is dit een prima dagbesteding. Zo ben je zeker van een goede selfie met je favoriete artiest. Wat dacht je van een kiekje met prinses Máxima of Justing Bieber. Loop een modeshow met Doutzen Kroes of trap een balletje met David Beckham. Madame Tussauds Amsterdam ligt aan het Damplein tegenover de Bijenkorf en het Koninklijk Paleis op de Dam.

Madame Tussauds is iedere dag geopend van 10.00 tot 22.00 uur. Je kunt je kaartje het beste online kopen, je bespaart hier flink wat euro’s mee.

De Dam Amsterdam | Blog Hampshire Hotels

Tip: een beetje vies is het misschien wel, maar stiekem toch wel leuk. Voer de duiven – er zijn er genoeg op de Dam – en maak de meest cliché-toeristenfoto die er bestaat.

 

8.       De Wallen

De wallen Amsterdam | Blog Hampshire Hotels

Oelalala, rode oortjes gegarandeerd! Het oudste deel van de stad met het oudste beroep van de wereld komen hier samen. Het is misschien wel de meest drukbezochte buurt van Amsterdam. Aanvankelijk tippelden hier vrouwen op de straat. In de jaren ’60 werd dit verboden. Achter het raam zitten werd gedoogd mits de gordijnen op een kier stonden. Door een rode lamp te branden, werd door de kier duidelijk dat mannen hier terecht konden voor een prostituee. Tegenwoordig mogen de gordijnen open, maar nog altijd branden de rode lampen. Niet voor niets dat deze buurt ook wel de naam Red Light District of rosse buurt draagt.

Wat speelt er zich nou daadwerkelijk af in deze buurt?
Ontdek het met een georganiseerde stadswandeling met gids of bezoek het Prostitutie Museum. Hier kom je alles te weten over het beroep en het rauwe harde leven wat hierbij hoort, de geschiedenis van de prostitutie en over de buurt.

Oude kerk Amsterdam | Blog Hampshire Hotels

Het oudste huis van Amsterdam
Liefhebbers van bijzondere historische gebouwen kunnen op de Wallen ook zeker hun hart ophalen. Op de Warmoesstraat 90 vind je het oudste huis van de stad. De gevel stamt uit de 18e eeuw, maar het bouwwerk erachter stamt uit ongeveer 1485. Loop je wat verder door, dan kom je een van de oudste kerken van Amsterdam tegen, de Oude Kerk. In de weekenden kun je hier de kerktoren beklimmen tijdens een rondleiding. Om het nu helemaal af te maken, vind je in deze buurt ook nog eens de smalste straat van Amsterdam. In de Trompettersteeg moet je achter elkaar lopen om erdoorheen te kunnen. Kom je een tegenligger tegen? Dan wordt het knuffelen met de muur om de ander er langs te laten!

ADAM Toren | Blog Hampshire Hotels

 

9.       A’DAM Toren

Nog niet zo lang open, maar nu al de trekpleister van de stad. Hier beleef je absoluut een van de mooiste uitzichten over Amsterdam, een letterlijk hoogtepunt! Ooit was deze toren in Amsterdam-Noord het hoofdkantoor van Shell, nu een multifunctioneel uitgaanscentrum waar je heerlijk kunt eten en drinken in een van de restaurants. Geniet van het uitzicht en voor de echte dare devils is er een schommel waarbij je vanaf de bovenste verdieping net over het randje schommelt. Een kaartje hiervoor kost wel wat, maar het uitzicht is onbetaalbaar!

ADAM Toren | Blog Hampshire Hotels

In de kelder van de A’DAM Toren zit een van de hipste en vetste clubs van Amsterdam (Shelter). Geen liefhebber van harde clubmuziek? Reserveer dan een tafeltje in  de panoramabar of restaurant Madam, waar je lekker kunt eten, nippen van je cocktail of gewoon eindeloos uit het raam staren. En dan is er ook nog het draaiende restaurant Moon, gelegen op de 19e verdieping van de A’DAM Toren. Dit restaurant draait in een uur tijd om haar as. Aangezien er alleen plaatsen aan het raam zijn, heb je altijd de beste plek te pakken. Wil je hier een keertje eten? Reserveer dan wel op tijd, want Moon is populair!

ADAM Toren | Blog Hampshire Hotels

 

10.   Rondvaart op de grachtengordel

Tot slot sluiten we dit lijstje af met toch wel de meest toeristische attractie van Amsterdam; een rondvaart op de grachten. En niet voor niets. Want een rondvaart maken door de Amsterdamse grachten is ook echt een must om eens te doen!

Rondvaart Amsterdam | Blog Hampshire Hotels

Amsterdam is het beste te ontdekken vanaf het water. De vier hoofdgrachten zijn Brouwersgracht, Herengracht, Keizersgracht en Prinsengracht. Tijdens een georganiseerde rondvaart geniet je van de meest prachtige historische panden met al hun verhalen. Let vooral even goed op wanneer je door de Gouden Bocht vaart; hier bevinden zich namelijk de duurste grachtenhuizen van Amsterdam!

Zelf een sloep huren kan natuurlijk ook. Let er dan wel op dat je niet overal mag varen. Er zijn ontelbare rederijen en sloepverhuurbedrijven. Je kunt hiervoor het beste even informeren bij het hotel waar je verblijft, zij helpen je graag op weg.

Rondvaart Amsterdam | Blog Hampshire Hotels

Wist je dat Amsterdam ruim 1500 bruggen telt? Dit zijn er 4 keer zoveel als in Venetië

Nog bonter maken?
Huur dan een waterfiets en ontdek de Amsterdamse grachten per fiets! Toeristischer kan echt niet. Je kunt een waterfiets huren bij de Canal Company bij het Centraal Station, het Leidseplein, tegenover het Anne Frank Huis en op de hoek van de Keizergracht en de Leidsestraat. Overigens heb je geen excuus wanneer het regent, want de waterfietsen kunnen overdekt worden.

 

Citytrip Amsterdam

Heb je nu enorm veel zin gekregen in een citytrip Amsterdam? Dat begrijpen wij wel! Check-in in een van deze karakteristieke Amsterdamse hotel en maak er een heerlijk toeristisch weekendje weg van:

Hotels in Amsterdam

 

Bron: www.holland.com
Bron afbeeldingen: via Shutterstock, Flickr: Franklin Heijnen en Rene Passet